Bârgăuani în „Cronica de gardă”
Scriitorul Menuț Maximinian, recent premiat de Liga Scriitorilor Români, de către președintele acestei prestigioase asociații scriitoricești – Al. Fl. Țene, pentru vasta sa activitate scriitoricească, a scos recent la Editura Karuna Bistrița, volumul de critică literară „ Cronica de gardă”.
În cele peste 400 de pagini autorul a adus la un loc peste 200 de scriitori .Un sat românesc cu peste 200 de fumuri, dotat cu cele necesare, cu străzi bine aranjate ce liniștesc ochiul agresat al scriitorului, ce s-a retras aici, din orizontul înghesuit între muchiile de beton ale orașului, unde scriitorii și cititorii au sufletele hărțuite de ispitele zilei.
În acest sătuc al poeziei s-au stabilit și câțiva bârgăoani ,formând o stradă a lor denumită „Strada Bârgăului”. Menuț i-a fixat aici spre a-și potoli zbaterile și spre a-și ostoi neastâmpărul creativ, transformând creația literară în bucăți de anafură.
Menuț le-a făcut mutația aici, în satul „Cronica de gardă”. Aici le simțim respirația și citim cele zugrăvite de autor de parcă sunt chipurile sfinților dintr-o biserică străbună cu frânturi de gânduri, ce aleargă în tăcere de la o idee la alta. Strada Bârgăului este o stradă a lucrului bine făcut, unde domină vâlvătaia macilor aprinși prin răzoare sau margini de drum, sau de ninsorile de miere din pâlcurile de salcâmi și de curgerea în salturi a apei ce străbate satul.
Câtă măreție în simplitatea acestor scriitori, câtă noblețe în chip și câtă rugăciune dincolo de priviri de unde parcă se înalță un curcubeu în trei culori – roșu, galben și albastru ce eternizează neamul în credința lui Hristos.
Menuț Maximinian i-a fixat pe bărgăuani la casele potrivite făcându-le loc în firida inimii lui, spre a trăi bucuria clipei prin bucuria cititorilor .
O forță morală neobișnuită, întotdeauna un învingător este scriitorul de pe Valea Bârgăului Titus Hogiu Wachsmann, la care Menuț i-a oferit patru locații la nr. 63, 70, 296, 372, cu patru cărți pe traiectoria urcușului scriitoricesc ce pune în valoare CARTEA și OMUL, un gest de mare sensibilitate, acela de a realiza o carte despre șapte generații ale familiei sale Wasmansdorff.
Cartea celor șapte generații este scrisă din suflet pe bază de documente, spre a putea să redea cu claritate istoria unor spații și a unor timpuri, în forma unui documentar intitulat „Sabia lui Johann W, „care se concentrează în jurul unei săbii adusă din provincia Brandenburg de primul descendent al familiei ajuns în Transilvania. Eroii romanului oglindesc puterea de a răzbate prin timp, fapt pentru care Valea Bârgăului se mândrește cu ei.
La numărul 70, facem cunoștință cu poezia, în care poetul se caută pe sine în volumul „Încercări literare timpurii”, în care își folosește amintirile dar și prezentul, așezându-le ca pe florile de câmp între paginile unei cărți ca într-un abecedar ce nu se va demoda niciodată.
La nr.296 scriitorul Titus, simpatic și talentat, ce are încredere în energiile proprii aduce adevărate lecții de viață în cartea „Mărturii despre cândva” ce conține povești, povestiri, expresii și imagini ce vin în întâmpinarea tinerei generații, promovând o stare de bine.
La nr. 372, stăpânul Cronicii de gardă îl readuce pe scriitorul Titus Hogiu, ca pe un păstrător al istoriei neamului prin romanul „Testamentul lui Johann – Sașii din Valea Bergului”, un fel de biografie a acestor oameni, cu calitățile și neajunsurile ce-i caracterizează, ca un testament scris, lăsat moștenitorilor. Din scrierile lui Titus Hogiu desprindem sfaturi de viață comportamentală, convins că orice activitate, cât de simplă acționează împotriva tristeții, înlăturând stresul.
Batem la poarta cu nr. 103, unde ne întâmpină profesorul George Vlad din Prundu Bârgăului ce-și prezintă arborele genealogic a familiei în Colecția „Identități”, ca un omagiu adus înaintașilor, pe baza unui studiu făcut împreună cu regretata sa soție Maria Marinela trecută la cele veșnice în putere de muncă. Cartea cuprinde și un istoric al Văii Bârgăului, unde fiecare bârgăuan își regăsește identitatea de român.
Profesoara Cristina Rusu ne invită „Acasă la Dracula”, să redescoperim mitul Dracula, la Pasul Tihuța. O carte prefațată de prof. Ioan Seni din Năsăud, ce se bazează pe faptele concrete începând cu publicarea romanului „Dracula” al scriitorului Bram Stoker a cărei acțiune se petrece chiar aici în Pasul Bârgăului. Autoarea de la nr. 147, ne poartă prin istorie și ne face cunoștință cu tatăl lui Țepeș,Vlad al II-lea, cunoscut sub numele de Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân și aduce în fața cititorilor legendele legate de strigoi. Scriitoarea Cristina Rusu a închegat profilul omului de pe Bârgău în oglinda istoriei.
E un mare păcat că la casa cu nr. 208, nu ne întâmpină autorul ci o placă comemorativă cu inscripția: Aici s-a născut scriitorul Teo Vrăsmaș, omul ce și-a confirmat personalitatea prin fapte. Valoarea lui se definește cu mai multă claritate doar acum, când a devenit amintire. Toată viața a muncit, a gândit, și a creat poezii de dragoste și de dor, punând pe note cântecul pădurii de pe portativul imprimat pe coaja fagului sau stejarului, ce-l păstrează pe Teo lângă noi, pentru eternitate. Cărțile lui Teo dau muzică limbajului iar limbii forță, vigoare și viață.
Drumul prin satul poeziei continuă. Facem un popas alături de Niculae Vrășmaș la casa cu nr. 362, o matcă seculară plină de transparență, unde strălucește dascălul bârgăuan Albu Matei, care a rămas în conștiința Văii Bârgăului ca un semn al valorii iubirii supreme învestită în OM, ca o taină de comuniune cu originile noastre.
La Editura Venus Star – Cluj, a apărut cartea „Gândurile mele” a poetei Ioana Cioncan, un legământ curat cu sufletul țăranului român, adânc înfipt în osia lumii statorniciei și seninătății satului transilvănean, o splendidă lecție de viață, cu gândul și inima la cei dragi.
Menuț Maximinian, autorul Cronicii de gardă, este un bun prieten al bârgăuanilor, ca dovadă paginile consacrate lor în volum, care redeschid bârgăuanilor apetitul pentru literatură, limpezind probleme de ansamblu din viața scriitorilor de pe Valea Bârgăului. Fiecare cu imnul său și cu mândria de a fi bărgăuan pornind cu încredere pe drumul cunoașterii de sine și a cunoașterii lui Dumnezeu.
Ioan Mititean
Adaugă comentariu nou