Master Plan apă-canalizare. După doi ani de procese, s-a ajuns la acelaşi câştigător pentru asistenţa tehnică
După doi ani de contestaţii, la CNSC şi instanţe, o decizie definitivă a fost dată pentru contractul de asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud în perioada 2014-2020. În fapt, s-a ajuns la aceeaşi asociere de firme care câştigase licitaţia în 2015, şi anume SC TPF CPproject SRL – Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SL.
Judeţul Bistriţa-Năsăud a pierdut însă timp preţios pentru accesarea fondurilor europene, pe etapa a doua a Master Planului de apă şi apă uzată, care înseamnă alimentare cu apă, mai ales pentru zona de Câmpie a judeţului, reţele de canalizare, staţii de tratare şi epurare a apei, un proiect amplu care depăşeşte, la o primă estimare, 145 milioane euro. În total, ar urma să fie realizate reţele de distribuţie şi aducţiune de apă pe o lungime de 804 kilometri, şi reţele de canalizare cu o lungime de 269 kilometri.
„Am finalizat procesele, în sfârşit, după 2 ani de zile, colegii mei au fost toţi la Bucureşti la o întâlnire cu doamna ministru a Fondurilor Europene, atât d-l director de la ADI, administratorul public, dl. director Şandru (n.n – Aquabis). În urma sentinţelor pe care le-am prezentat, un dosar de sentinţe, au spus că în condiţiile astea cred că finanţarea este eligibilă, că în maximum 3 săptămâni vom avea banii. Am avut discuţie cu câştigătorul propriu-zis – după 2 ani de procese ne-am întors acum 2 ani când am semnat contractul din decembrie 2015 – şi oamenii de la Bucureşti, consorţiul care a câştigat licitaţia aşteaptă să se îmbunătăţească vremea, pentru că aici e vorba de studii geo, de săpături în pământ”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, contractul este cu termen maxim de 8 luni, pentru predarea documentaţiei, inclusiv a cereriii de finanţare. „Îmi doresc foarte mult, după discuţiile cu ei, după sprijinul pe care îl putem acorda şi noi, de la Aquabis, ADI şi colegii primari care şi-au exprimat acordul în unanimitate să dea tot sprijinul, să putem scurta termenul acesta. Undeva în vară să avem documentaţia şi cererea de finanţare”, a adăugat acesta.
În 3 decembrie 2015, ing. Ion Şandru, directorul general al Aquabis, şi Marian Constantinescu, reprezentantul asocierii, au parafat contractul de asistenţă tehnică. Nu mai puţin de opt asocieri cu 40 de firme au participat la licitaţie pentru adjudecarea acestor servicii. Valoarea contractului era la acea vreme de 22.037.224,47 lei (5 milioane de euro), acesta fiind finanţat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). Licitaţia a fost constestată, iar, în final, s-a ajuns de unde s-a plecat.
Citiţi şi:
- Aquabis a parafat contractul de asistenţă tehnică pentru a doua etapă a Master Planului de apă şi canalizare
- Peste 70 kilometri de reţele de apă şi canalizare, finalizate în zona de alimentare cu apă Bistriţa
- Consilierii locali din Chiochiş au votat pentru ieşirea din ADI Apă-Canal
- Extinderi şi reabilitări de reţele de apă şi canalizare în Sângeorz Băi, Maieru şi Anieş, din fonduri europene
- Investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată de peste 230 milioane euro, în Bistriţa-Năsăud. Preşedintele Radu Moldovan: Trăiesc cu speranţa că vom oferi condiţii de viaţă civilizate tuturor locuitorilor
Adaugă comentariu nou