Medicii veterinari din judeţ, convocaţi de urgenţă de DSVSA BN. Noi focare de pestă porcină

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița-Năsăud a convocat, în regim de urgenţă, medicii veterinari oficiali din cadrul structurilor răspunzătoare de sănătatea animalelor și identificare, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți și medicii veterinari prestatori în cadrul explatațiilor comerciale autorizate și a exploatațiilor de tip A care dețin suine. Decizia a venit pe fondul confirmării a două noi focare de pestă porcină africană la porci domestici, pe teritoriul României, în județul SatuMare.

În cadrul şedinţei,  au fost punctate apariția de noi focare de PPA în Ucraina și Republica Moldova, confirmarea  a două focare noi de pestă porcină africană la porci domestici în județul Satu Mare, dar şi stabilirea măsurilor privind prevenirea apariției bolii, a conduitei și responsabilităților conform Ordinului nr. 112 din 2017 care completează Ordinul nr.35 din 2016 și a HG 830/2016.                         

„Pe lângă caracterul informativ și lucrativ al întâlnirii, aceasta a avut rolul menținerii unui grad de alertă ridicat urmărind sensibilizarea tuturor medicilor veterinari prezenți asupra riscurilor la care este expusă în caz de izbucnire a bolii, populația de suine domestice și sălbatice de pe teritoriul județului și nu numai, precum și impactul economic major pe care l-ar putea avea evoluția acestei boli. Un rol important în descoperirea la timp a eventualelor focare de boală îl au deținătorii de animale din specia suină care au obligația de a anunța în cel mai scurt timp medicul veterinar cu privire la orice semn clinic sau suspiciune de îmbolnăvire”, menţionează dr. Ioan Bogolin, director executiv al DSVSA BN.

Potrivit acestuia, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți le revine sarcina de a notifica DSVSA BN toate cazurile de îmbolnăvire apărute la porcii pe care-i au în localitățile de pe raza circumscripțiilor de asistență și să opereze cu maximă responsabilitate în baza de date intrările și ieșirile din efective.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5