D.S.V.S.A Bistrița-Năsăud vine în sprijinul crescătorilor de porcine, vânătorilor și medicilor veterinari pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane
Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală mortală care afectează porcii domestici și mistreții. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă pierderi socio-economice semnificative. Pierderile economice se datorează restricţiilor legate de schimbul comercial şi/sau exportul cărnii de porc, respectiv, faptului că în cadrul măsurilor de control, se poate ajunge la sacrificarea unui număr foarte mare de porci în focar şi în zonele afectate. Activităţile cinegetice sunt afectate de scăderea numărului de mistreţi, datorită mortalităţilor cauzate de virus.
Întrucât în prezent nu este disponibil niciun vaccin şi niciun tratament pentru această boală, singurele măsuri eficiente sunt cele pentru prevenirea răspândirii bolii prin luarea măsurilor adegvate de către cetăţean, turist, fermier sau vânător şi stingerea focarelor existente.
Pentru a opri răspândirea PPA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), desfășoară în anul 2022, pentru al treilea an consecutiv, o campanie importantă cu scopul de a continua conștientizarea populației, cu privire la pierderile din cauza acestei boli care afectează porcii domestici și mistreții din Europa.
Campania se adresează grupurilor de persoane și indivizilor care intră în contact cu porcii domestici și mistreții, în special crescătorilor de porci, vânătorilor și medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizațiilor veterinare, asociațiilor de vânătoare și altor organisme relevante, campania urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA.
De la declararea primului focar în anul 2020 şi până în prezent, în județul Bistrița-Năsăud, au fost confirmate un număr de 35 focare de PPA la porcii domestici și un număr de 65 de cazuri la mistreți. Ultimul focar de PPA, în judeţ, a fost declarat la data de 05.05.2022 în localitatea Ragla. Măsurile de control stabilite pentru acest focar au fost ridicate la data de 15.06.2022 astfel încât, la acestă dată, nu mai există focare active de PPA la nivelul județului Bistrița-Năsăud.
La data de 10.08.2022 au fost confirmate două focare de PPA în județul Mureș, în zona de supraveghere a acestor focare fiind cuprinse localității din judeţul Bistrița-Năsăud respectiv, Draga, Fântânelele Silivașului, Silivașu de Câmpie, Țăgșoru, Podeni, Budești Fânațe, Țagu.
La data de 17.08.2022 a fost confirmat un focar de PPA în județul Cluj, localitățiile Ciceu-Corabia și Lelești, din judeţul Bistrița-Năsăud, fiind cuprinse în zona de supraveghere a acestui focar.
La această dată în România sunt active 34 focare de PPA, din care un focar la o fermă comercială din județul Vâlcea, un focar la o exploatație comercială de tip A din județul Alba și 32 de focare la gospodăriile populației din județele AB, BC, CL, CJ, IL, IS, OT, SB, SM,TR, TL şi VS.
În acest context D.S.V.S.A Bistrița-Năsăud vine în sprijinul crescătorilor de porcine, vânătorilor și medicilor veterinari, punându-le la dispoziție informații utile cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA.
Materialele anexate la prezentul comunicat au fost distribuite şi afişate, în mai multe puncte de pe teritoriul judeţului, prin administratorii fondurilor ginegetice, medicii veterinari de liberă practică, vânători şi personalul din cadrul DSVSA, fiind disponibile şi la adresa https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/ro/, secțiunea “Set de instrumente de comunicare”.
Director executiv,
Dr. Bogolin Ioan
Citiţi şi:
- Trei focare de pesta porcină africană, într-un judeţ vecin. Prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Filtru de control în Dealul Ştefăniţei
- La Târlişua, echipe mixte de jandarmi şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare vizitează gospodăriile. Pesta porcină are o rată de mortalitate de 100%
- A fost confirmat primul focar de PPA la mistreţi în judeţul Satu Mare. DSVSA BN a demarat acţiuni de instruire
- În judeţ, NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA). Crescătorii de porci sunt rugaţi să anunţe orice modificare a stării de sănătate a animalelor!
- Pesta porcină, la granița județului! Dealu Ștefăniței și Romuli, în zona de supraveghere!
Adaugă comentariu nou