Meserii de viitor – 7 joburi de luat în considerare
Nu trebuie să fii expert în resurse umane ca să îți dai seama că viitorul locurilor de muncă se împletește și mai mult cu automatizarea și digitalizarea.
Specialiștii internaționali estimează, de altfel, că în următorii 10 ani cel puțin 10% dintre joburile actuale vor fi automatizate, iar majoritatea meseriilor de pe piața muncii anului 2030 vor fi meserii care încă nu există în acest moment. Acesta este doar un aspect al unei lumi hipertehnologizate, în care automatizarea și robotica vor lua amploare în tot mai multe industrii și domenii. În Dubai, de exemplu, a apărut deja primul ofițer de poliție robot, Statele Unite au deja primul avocat-robot, care se ocupă de cazurile de faliment ale companiilor, iar în urmă cu trei ani a fost creat și un prototip funcțional de robot chirurg.
În acest context apare întrebarea: care sunt meseriile de viitor? Ce abilități/aptitudini ar trebui să îmi dezvolt pentru a putea continua să am un job bine plătit și în viitor, în condițiile în care este posibil ca jobul meu actual să nu mai fie relevant în următorii 10 ani?
Înainte de a trece în revistă câteva meserii de viitor te invităm să parcurgem împreună și câteva dintre abilitățile de care vei avea nevoie pentru a putea avea un job bine plătit și relevant.
- Sense-making
Într-o lume în care foarte multe joburi vor fi preluate de roboți, abilitatea de a determina înțelesul unui anumit concept sau semnificația subiectului exprimat nu va putea fi niciodată codată de o formă de inteligență artificială, ci va rămâne în sarcina oamenilor.
- Gândire inovativă
Capacitatea de a crea soluții și de a găsi răspunsuri, precum și abilitatea de a răspunde unor circumstanțe unice sau neașteptate prin soluții inovative sunt două dintre abilitățile care îi vor fi cerute oricărui angajat în viitor.
- Colaborare virtuală
Munca în echipe virtuale va deveni nu excepția, ci regula, așa că abilitatea de a lucra într-o echipă virtuală și de a putea să îți micro-manageriezi de unul singur sarcinile pe care le ai de îndeplinit va fi una dintre cerințele fiecărui angajator.
Revenind, însă, la viitorul apropiat, iată care sunt profesiile către care îți poți îndrepta atenția încă de pe acum:
- Specialist digital
Sub acestă umbrelă regăsim joburi dintre cele mai diverse, de la specialist în user experience, la specialist în search engine optimization, creator de conținut sau web developer.
În contextul migrării spre online impus de pandemie, tot mai multe businessuri au înțeles cât de important este să aibă o prezență puternic în online. În plus, pe fondul apariției tot mai multor businessuri, va fi nevoie întotdeauna de oameni care să ajute aceste afaceri să prospere în online și care să le arate cum să rămână competitive în raport cu concurența directă.
- Inginer în inteligență artificială
Telefoanele, laptopurile, televizoarele și majoritatea electrocasnicelor și dispozitivelor folosesc deja inteligența artificială, într-o formă sau alta. Prin urmare, în 10 ani cererea pentru ingineri în inteligență artificială va fi și mai mare.
Trebuie menționat, însă, că acesta este un domeniu care necesită ani buni de studii de specialitate și de acumulare de experiență, așa că dacă plănuiești să ai un asemenea job în următorii 10 ani, trebuie să te asiguri că începi încă de pe acum.
- Psiholog
Într-o lume în care spațiul virtual îi acaparează pe oameni din ce în ce mai mult, aceștia descoperă tot mai des că în viața personală sunt tot mai izolați. Tendința se va amplifica și mai mult în viitor, așa că vizitele la cabinetul psihologului vor deveni la fel de obișnuite precum cele la medicul de familie. Prin urmare, dacă plănuiești să ai o variantă de rezervă, ai putea să te înscrii în paralel și la cursurile unei facultăți de psihologie.
- Asistent medical
Studiile arată că speranța de viață a crescut considerabil, așa că în viitor va fi nevoie de tot mai mulți asistenți medicali specializați pe zona de îngrijire a vârstnicilor.
Dacă te uiți în jurul tău, vei vedea deja că azilele sau centrele de îngrijire privată pentru vârstnici au luat un avânt considerabil, iar explicația stă tocmai în speranța de vârstă mai înaintată, care îi obligă pe oameni să trăiască mai mult cu eventualele probleme de sănătate pe care le au deja sau pe care le vor dezvolta pe parcurs.
- Model
Un job în videochat poate fi, de asemenea, o alternativă. Videochat-ul este unul dintre acele domenii care vor fi la mare căutare și în viitor, pe fondul aspectelor enumerate anterior: mai precis, într-o lume hypertehnologizată, oamenii vor fi din ce în ce mai conectați la mediul virtual și din ce în ce mai singuri în viața reală.
Așadar, dacă ești o fire sociabilă, ai un aspect plăcut și o cultură generală pe măsură, care să îți permită să susții o conversație cu orice fel de tipologie de user, poți lua în considerare și meseria de model.
- Specialist în cybersecurity
În condițiile în care activitatea businessurilor va migra tot mai mult în online, va crește, de asemenea, nevoia de experți în cybersecuritate, care să protejeze informațiile și datele de posibile atacuri cibernetice. Dacă vrei să ai o asemenea meserie în viitor, cel mai bine ar fi să începi cu o facultate de informatică și cu internship-uri în companii renumite pentru importanța pe care o acordă securității cibernetice.
- Arhitect
Pe fondul creșterii populației, insuficienței spațiilor locuibile și a nevoii de a integra noile spații de locuit cât mai bine în peisajul urban deja existent și supra-aglomerat va crește și nevoia de arhitecți. Arhitectura este o profesie care pune accent atât pe partea practică, cât și pe creativitate, idei inovatoare și soluții inteligente de organizare a spațiului, așa că dacă investești timp și resurse în dezvoltarea acestor aptitudini, ai putea deveni un arhitect de succes în viitor.
În concluzie, acestea sunt câteva meserii de viitor pe care le poți lua în considerare, în cazul în care plănuiești deja o reconversie profesională. Orice ai alege, noi îți dorim succes!
Adaugă comentariu nou