Ministrul Finanţelor Publice s-a întâlnit cu mediul de afaceri din Bistriţa-Năsăud. Eugen Teodorovici: Schema de ajutor de stat lansată, mult mai simplă, fără punctaj

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat că Monitorul Oficial a fost publicată în Hotărârea de Guvern prin care se relansează schema de ajutor de stat în baza HG 807/2014, însă într-un mod mult mai simplificat. În aceste zile vor fi postate pe site-ul Ministerului şi Ghidul de plată şi Ghidul beneficiarului, iar în maxim 15 zile vor fi adoptate cele două documente, prin Ordin de ministru.

         „În a 16-a zi se vor putea depune proiecte de către toţi cei interesaţi, într-un sistem mai simplu, nu de 10 milioane ci de trei milioane, este foarte important. Nu se mai aşteaptă aprobarea cererii, ea se depune şi se apucă omul şi face lucrarea. Nu mai stăm luni de zile ca să aprobăm noi la Finanţe. A depus-o azi, se apucă şi lucrează. Ca investitor am depus cererea, eu am un ghid, dar nu pot să stau luni de zile. (...) Un plan de afaceri este mult mai simplu de făcut astăzi. Nu mai aplicăm scoring-ul la evaluare, ci dacă eşti firmă eligibilă, adică eşti cu trei milioane minim, eşti în domeniile pe care regulamentul le prevede eligibile pentru investiţii, primeşti şi investeşti. Nu mai facem cu punctaj. E o schimbare radicală, e mult mai simplu. Este un  prim concept de schemă de ajutor de stat, pentru că erau foarte multe cereri pe piaţă. Sunt foarte multe companii interesate să facă investiţii în România, în diferite părţi ale ţării şi tocmai de asta am dat drumul la astfel de mecanisme”, a declarat Eugen Teodorovici.

         Ministrul Finanţelor a menţionat că, în a doua parte a anului va fi lansată o nouă schemă de ajutor de stat, mult mai consistentă, cu principii noi în care ajutorul de stat va fi completat şi de facilităţi fiscale sau statul va deveni partener, în schimbul acestor ajutoare de stat, fără a se implica în decizia companiei. „Dacă peste ani de zile firma se decide să plece din România, din motive economice, atunci eu ca stat pot să preiau această companie, să o ţin în viaţă, să o dau altora care sunt interesaţi şi să nu producem în economie şocuri”, a explicat ministrul Finanţelor.

         De altfel, una din temele pe care ministrul Eugen Teodorovici le-a abordat la întâlnirea cu mediul de afaceri din Bistriţa, la iniţiativa CCI B-N, a fost şi aceasta a ajutoarelor de stat. Zilele acestea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Teraplast, Dorel Goia, declara că, anul trecut, compania a aplicat pentru un ajutor de stat în valoare de 13 milioane de euro pentru un proiect de reciclare pentru mase plastice, însă banii au fost acordaţi unei firme mari multinaţionale.  „Îmi scapă raţiunile. Acum o să aplicăm din nou. Suntem perseverenţi”, a declarat Dorel Goia.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5