Ministrul Ioan Deneş: Două specii de peşti sau siguranţa oamenilor? Voi sesiza premierul şi Comisia Europeană pentru întârzierile specialiştilor de la JASPERS

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că îl va sesiza pe premierul României, dar şi Comisia Europeană, pentru întârzierile nejustificate în avizarea proiectelor de către specialiştii JASPERS. JASPERS este un parteneriat de asistență tehnică între trei membri (Comisia Europeană, BEI și BERD). Acesta oferă consultanță independentă țărilor beneficiare pentru a le ajuta să pregătească proiecte majore de înaltă calitate, care urmează să fie cofinanțate din două fonduri structurale și de investiții ale UE (Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune). Fără avizul JASPERS, nu se semnează contractele de finanţare.

Tema a fost adusă în duscuţie de ministrul Deneş, în contextul problemelor care au apărut pe Bistriţa Ardeleană, în zona Teraplast şi nu numai.

„ Vă aduceţi aminte de discuţia în contradictoriu pe care am avut-o pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) de amenajare a acumulării Colibiţa şi tot ce înseamnă Bistriţa Ardeleană în aval de baraj. Se duceau anumite ONG-uri să ia interviuri de la oameni ca să spună oamenii dacă-şi aduc aminte dacă acest curs de apă i-a inundat vreodată. Uitaţi că a venit o situaţie nedorită care ne arată o realitate de care nu putem să nu ţinem seama. Această Bistriţa Ardeleană, pe care unii dintre ONG-işti consideră că nu trebuie să facem intervenţii, ne-a arătat că poată să producă nu numai mari pagube materiale la această societate, a inundat şi case la Prundu Bârgăului. (...)

          Spun public şi atrag atenţia celor de la JASPERS care sunt consultanţii tehnici ai Uniunii Europene în România, pentru că am constatat că aceşti domni de la JASPERS sunt foarte sensibili la 2-3-5 reclamaţii pe care le fac anumite ONG-uri. Trag un semnal de alarmă public acestor reprezentanţi că, săptămâna viitoare, voi face o sesizare premierului României, autorităţii care răspunde de ei, respectiv Bruxelles-ului, că întârzie nepermis de mult investiţiile derulate prin fonduri europene”, a declarat ministrul Ioan Deneş.

Potrivit acestuia, ultima „găselniţă” pentru tergiversarea proiecului de punere în siguranţă a acumulării Colibiţa estereanaliazrea întregului bazin hidrografic al râului Someşul Mare. Adică, noi studii, documentaţii tehnice etc.

„Cererea de finanţare trebuia semnată în urmă cu două săptămâni. Să vină să spună că trebuie făcută o reanaliză a întregului bazin hidrografic. Nu ne mai putem permite să avem această situaţie pe tot ce înseamnă siguranţa cetăţenilor, a gospodăriilor, a activităţilor economice. Ce s-a întâmplat în zona Teraplast a fost din cauza acestui curs de apă – Bistriţa Ardeleană, care nefiind amenajată nu a mai putut să intre în râul Şieu.

          Voi face o sesizare premierului şi Burxellesului pentru întârzierile nepermise şi fără justificare pe care le găsesc cei de la JASPERS. Nu ştiu de ce pun în balanţă două specii de peşti – care spun cele două ONG-uri care ar exista în Bistriţa Ardeleană – şi viaţa a mii de oameni care se află în apropierea acestui curs de apă”, a completat ministrul Deneş.

          Ministrul Apelor şi Pădurilor a precizat că cei de la JASPERS nu pun  „piedici” doar proiectelor de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, ci şi la alte ministere sau autorităţi care derulează proiecte pe bani europeni. „Această atitudine este la toate cele 17 proiecte pe care noi le derulăm în prima etapă prin POIM”, a spus ministrul, singurul proiect avizat de JASPERS fiind cel care vizează eroziunea costieră de la malul Mării Negre.

          Deneş a menţionat că inclusiv pentru intravilanul municipiului Bistriţa, ONG-urile au solicitat soluţii prietenoase cu mediul, adică să se înfingă nişte pari în talvegul cursului de apă şi prin pari să fie împletite nuiele. „Este inadmisibil, cum să faci aşa ceva, când noi intenţionăm să facem un parteneriat cu Primăria ca să facem o zonă de promenadă, în care omul să meargă să stea pe o băncuţă, să meargă să vadă răsăritul soarelui. Cât timp voi fi eu ministru la Ape şi Păduri, în ceea ce priveşte proiectele derulate prin fonduri europene, prin bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor, voi face tot ce ţine de mine ca aceste proiecte să nu se blocheze. Nu ne putem permite să ne jucăm cu vieţile oamenilor. Fac această sesizare pentru ca cei care sunt în măsură să verifice activitatea la JASPERS să o facă”, a spus Ioan Deneş.

 

Comentarii

19/06/19 14:57
just

Cam târziu -dar vorba ceea: mai bine mai târziu --- Ce ar fi ca PĂGUBIŢII-Inundaţii să facă şi ei un ONG care să dea în JUDECATĂ ONG-urile ce mor de grija unei specii pe care n-a văzut-o nimeni ? De ce DOAMNE --aceste grijulii ONG-uri nu cer -oprirea zborurilor avioanelor militare ce consumă OZONUL oamenilor pregătindu-se doar pentru --moartea oamenilor-- de ce nu protestează împotriva restituirii taxei de mediu pentru hârburile de care ,,occidentul _a scăpat-a şi scapă atât de uşor--, de ce nufac seziări nenumărate pentru dublu standard! ???

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]