Senatorul Ioan Deneş: În Bistriţa-Năsăud sunt în lucru 14 obiective de regularizare a albiei râurilor. Proiectul de la Colibiţa, refăcut, semnat în 2020!

Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, senatorul Ioan Deneş,  a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul activităţii celor 21 de luni de mandat în Guvernul României, precizând din capul locului că a fost onorat să facă parte din echipa guvernamentală. Acesta a ţinut să mulţumească cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud pentru votul acordat în 2016, dar şi colegilor social-democraţi, primarilor bistriţeni pentru tot suportul acordat.

          „Unii vor spune că sunt realizări multe, alţii că sunt realizări puţine. Eu cred că cei care vor aprecia corect aceste realizări trebuie să fie cetăţenii acestei ţări, cei cărora apele învolburate le-au luat agoniseala de-o viaţă şi le-au pus viaţa în pericol, iar acum pe acele cursuri de ape s-au realizat lucrări hidrotehnice care i-au făcut să doarmă liniştiţi din acest punct de vedere”, a declarat senatorul Deneş.

          Potrivit acestuia, în domeniul „Ape”, investiţiile au fost realizate pe două tipuri de finanţări, şi anume prin credite bugetare, surse proprii ale „Apelor Române”, credite externe sau prin fonduri europene. Astfel, prin prima sursă de finanţare, în perioada 2018-2019, investiţiile au totalizat 930 milioane lei, din care de la bugetul de stat - 457 milioane lei, surse proprii „Apele Române” - 422 milioane lei şi credite externe – 51 milioane lei. În cei doi ani au fost finalizate 198 de obiective, alte 157 de obiective fiind demarate în acest an şi urmând să se finalizeze în perioada următoare. Per total, aceste investiţii însumează 522 km de lucrări, din care amenajări de albie/ regularizări – 284 km, consolidări de maluri – 183 km şi diguri – 55 km.

          „Din cele 250 de obiective ce sunt finanţate în 2019, avem 14 obiective şi în judeţul Bistriţa-Năsăud”, a punctat Ioan Deneş, printre acestea numărându-se cele de pe râul Bârgău, la Tiha Bârgăului, de pe râul Bistriţa la Josenii Bârgăului şi prundu Bârgăului, de pe Valea Budacului, la Budacu de Jos, de pe râul Şieu la Şieuţ, Şieu, Mărişelu, de pe Valea Buduşel, la Cetate sau de pe râul Dipşa la Lechinţa şi Teaca.

          Din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, valoarea alocată pentru investiţii este de 1,2 miliarde euro fără TVA, fiind semnat cel mai mare contract de finanţare, cel de reducere a eroziunii costiere, în valoare de 810 milioane euro şi care va însemna „câştigarea” a 226 hectare de plajă pentru România.

          La acest capitol se încadrează şi proiectul privind  mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa şi măsuri de reducere a riscului la inundaţii în aval. Acest proiect în valoare de aproximativ 235 milioane lei (cu TVA) are inclusiv indicatorii tehnico-economici aprobaţi.

          „În data de 31 octombrie 2019, situaţia acestui proiect este următoarea. Ca urmare a discuţiilor şi recomandărilor făcute de JASPERS, Autoritatea de Management pentru POIM şi Comisia Europeană, a fost necesară refacerea documentaţiei tehnice, a studiului de fezabilitate, în special în zona de aval baraj Colibiţa. Studiul de fezabilitate refăcut va fi predat de către consultant în 15 noiembrie 2019, la Administraţia Bazinală „Someş-Tisa”, pentru verificare. Va fi reluată procedura de consultare publică, conform Ghidului POIM, iar contractul de finanţare, semnarea lui, după toate discuţiile făcute şi analize urmează a fi semnat în primăvara lui 2020”, a explicat senatorul Deneş.

          Potrivit acestuia, au fost găsite „soluţii prietenoase cu mediul” pentru mai multe zone din aval baraj Colibiţa, în condiţiile în care organizaţiile de mediu au insistat pe salvarea a două specii de peşti, dintre care unul este zglăvoaca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5