Mitropolitul Andrei s-a rugat, împreună cu bistriţenii, la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. De Sfânta Maria Mare, mii de credincioşi vor primi, la Mănăstirea Dobric, binecuvântarea Episcopului Macarie

De Sfânta Maria Mare, mii de credincioşi vor primi, la Mănăstirea Dobric, binecuvântarea episcopului Macarie
Seară de seară, în biserica străbună, credincioşii adresează rugăciuni prin citirea Paraclisului Maicii Domnului, cea care pe 15 august se va înălţa la Ceruri. După rânduielile specifice bisericii, “canonul de mângâiere către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care se cântă la toată amărăciunea şi asupreala sufletului”, de o deosebită frumuseţe, este rostit zilnic de către preoţi la icoana Fecioarei Maria din biserică.
Momente impresionante în biserici, unde cerând mijlocirea Sfintei Marii credinciosul îi cunoaşte bunătatea şi milostivirea, după cum se spune şi în rugăciunea: “Că nu este cu adevărat alt ajutor şi acoperământ oamenilor afară de tine, O Doamnă Preaîndurată! Şi nimenea care a nădăjduit întru tine nu a fost ruşinat şi prin tine îmblânzind pe Dumnezeu, nimenea nu este părăsit”. Fericită este casa şi familia care are icoana Maicii Domnului. Credinciosul adevărat citeşte în fiecare zi, în această perioadă, Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului. Dacă nu ar fi Maica Domnului în ceruri, lumea s-ar fi pierdut de 2000 de ani, ea pururea stând în genunchi şi rugându-se Preasfintei Treimi. Împărăteasa heruvimilor, cămara întrupării lui Dumnezeu, uşa luminii, uşa vieţii, scara spre cer, cădelniţa dumnezeiască, Maica Domnului este mireasa Tatălui, Maica Cuvântului şi Biserica Dumnezeiescului Duh. În icoana Maicii Domnului cu pruncul în braţe vezi cerul şi pământul, braţele Fecioarei fiind mult mai puternice decât umerii heruvimilor deoarece ea ţine pe cel ce a făcut cerul şi pământul.
Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepisopul şi Mitropolitul Clujului a fost prezent, miercuri seara, la biserica Protopopiatului Bistriţa. Aici, după rânduiala deja consacrată pentru Postul Sfintei Marii, ierarhul nostru a săvârşit ,,Paraclisul Maicii Domnului”. Înalt Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de părintele protopop Alexandru Vidican şi de parohii Vasile Beni şi Nicolae Feier, sobor de preoţi şi sute de credincioşii din Bistriţa. Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură întărindu-i în credinţă pe credincioşii participanţi la rugăciune, pe care i-a îndemnat să păstreze familia tradiţională, fiind îngrijorat de soarta divorţurilor, doar anul trecut peste 20.0000 de români divorţând, mii de copii trăind drama destrămării familiei, lucru ce se vede şi în conmportamentul generaţiei actuale. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prefectul Ioan Ţintean, deputatul Doina Pană, generalul Dorin Blaiu, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Mari pelerinaje vor fi, încă de vineri seară, la mănăstirile ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
La Mănăstirea Dobric, ceremonialul religios dedicat Maicii Domnului începe vineri, de la ora 20,00, cu Vecernia şi Litia, urmate de la 21,30 de Paraclisul Maicii Domnului şi la ora 23,00 de Prohodul Maicii Domnului, înconjurarea mănăstirii şi citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare. Sâmbătă dimineaţă, de la 1,30, are loc Utrenia şi Sfânta Liturghie, de la 6,00 – Sfântul Maslu şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar de la ora 10,00 – maica stareţă Veronica Monahia ne invită la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi. Mii de credincioşi vor lua drumul Mănăstirii, cântând “La Dobric în loc de şes, / Maica Sfântă şi-a ales/ Loc curat de mănăstire/ pentru a noastră mântuire”, sau “Am venit măicuţă din nou la Dobric/ Să-ţi cântăm Fecioară cu mare, cu mic/ Am venit Marie să ne întâlnim/ Şi necazul nostru să ţi-l povestim”.

Comentarii

13/08/15 13:40
Vizitator

In loc de orice comentariu, mai bine poezia lui Mihai Eminescu, intitulata RUGACIUNE:

Crăiasă alegându-te
Îngenunchem rugându-te,
Înalță-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie:
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire,
Privirea-ți adorată
Asupră-ne coboară,
O, maică prea curată,
Și pururea fecioară,
Marie!

Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pământului,
Rugămu-ne-ndurărilor,
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

14/08/15 14:40
Vizitator

Stiati ca Sfânta Maria Mare prăznuită de creştini pe data de 15 august, este o sărbătoare de tristeţe pentru că pomeneste de Adormirea Maicii Domnului şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Prin urmare, conform randuielilor bisericeşti, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune „La mulţi ani” celor care poartă numele sfintei.
Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5