Mitropolitul Andrei şi Episcopul de Seleucia la Prundu Bârgăului
Duminică 24 martie 2013, la Biserica din capitala Bârgaielor s-a înscris o nouă pagină de istorie a străvechiului lăcaş de cult, prin vizita şi slujba bisericească a doi înalţi ierarhi: I.P.S. Andrei Andreicuţ Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi P.S. Efrem, Episcopul de Seleucia.
Întâlnirea de la Prundu Bârgăului a urmat celei petrecute sâmbătă la Bistriţa, la slujba vecerniei în biserica Trei Erarhi, unde au fost întâmpinaţi de oficialităţi, feţe bisericeşti şi copii în costume naţionale, ambele evenimente prefaţând cel de al doilea hram al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului sărbătorit de Buna Vestire, cel dintâi hram al Catedralei din Cluj fiind Adormirea Maicii Domnului.
Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, asemenea dacilor de pe Columna lui Traian, bârgăuanii au întâmpinat pe cei doi erarhi cu o caleaşcă tradiţională având un alai de călăreţi în avangardă, conducându-i spre Biserica din centrul comunei, având Hramul Sf. Nicolae, unde au fost primiţi de primarul Doru Toader Crişan, părintele protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, preoţii celor două parohii, Ioan Jauca şi Vasile Turc, alături de 12 preoţi din Valea Bârgaielor şi din afara acesteia, înconjuraţi de peste 700 de credincioşi care au umplut catedrala bârgăuană şi piaţa din faţa bisericii, participând cu trup şi suflet la Sfânta Liturghie.
Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ şi Episcopul de Seleucia, PS Efrem, începând de la sosire, în drumul lor cu fiacărul tradiţional, cât şi în faţa praporilor scoşi din biserică şi a credincioşilor care îi aşteptau la intrare, au transmis, tuturor, cuvinte şi semne de binecuvântare, păşind apoi pe covorul roşu în lăcaşul de cult, devenit arhiplin, al prundenilor.
Cuvintele de învăţătură rostite de IPS Andrei au pătruns adânc în sufletele credincioşilor, la fel ca şi expunerea realizată de către PS Efrem, prin traducere din engleză, care a făcut o scurtă istorie a „Duminicii Ortodoxiei”, veche de 1200 de ani, subliniind că Sfinţii sunt fără ţară, ei sunt sărbătoriţi oriunde, iar datoria noastră este de al vedea mereu înainte pe Iisus, mulţumind, în final primirii deosebite de care s-a bucurat.
Corul bisericii, condus de Mărioara Albu a completat măreaţa slujbă, prin cântece bisericeşti şi de rugăciune, iar solista Maria Vrăsmaş a cântat rugăciunea Prea curată Maică, pururea Fecioară.
În încheierea slujbei, Patriarhia Română, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, prin ÎPS Andrei, a oferit premii şi menţiuni unui număr însemnat de copii, din întreg judeţul, între care şi doi de la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, medaliaţi olimpici la concursul de religie. În textul menţiunilor oferite premianţilor, au fost menţionate următoarele:
„În semn de recunoştinţă şi părintească dragoste, pentru rezultatele deosebite obţinute la Olimpiada de Religie, Faza Judeţeană, în anul şcolar 2012-2013.
Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să-i primească această jertfă înaintea tronului Măriri Sale şi ca un îndurat şi iubitor de oameni, spre bine să i-o întoarcă, plinindu-i toate cererile, cele spre mântuirea sufletului, spre înălţarea Neamului şi spre slava Sfintei noastre Biserici.
Datată astăzi, 24 martie, în reşedinţa noastră mitropolitană din Cluj–Napoca.” Diplomele au fost parafate şi semnate de către Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
La finalul slujbei, preoţii celor două parohii, Ioan Jauca şi Vasile Turc au oferit ierarhilor câte o icoană cu Sfântul Nicolae, patronul bisericii prundene şi cadouri, constând din obiecte tradiţionale, specifice zonei Bârgăului.
Prin prezenţa celor doi erarhi la Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei, a fost scrisă o nouă pagină de istorie a Bisericii din Prundu Bârgăului, care a împlinit anul trecut 175 de ani. Sutele de credincioşi prezenţi vor păstra în memorie această zi, de neuitat, a credinţei noastre ortodoxe.
Niculae Vrăsmaş
Hramul de Buna Vestire la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Luni, 25 martie 2013, Biserica Ortodoxă a sârbătorit marele praznic de Buna Vestire al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, cu participarea la Sfânta Liturghie a unor ierarhi români şi străini, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Au fost prezenţi ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Efrem, Episcop de Seleucia, PS Evlogie, Episcop de Adrianopol, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Episcop Vasile Someşanul şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
După oficierea slujbei Sfintei Liturghii, ÎPS Andrei i-a premiat pe câştigătorii etapei mitropolitane a Concursului Naţional „pr. Dumitru Staniloae”.
Citiţi şi:
- Scaunul Domnului deasupra Bârgaielor
- Mitropolitul Andrei, alături de episcopi din Bulgaria şi Siria, slujesc la Bistriţa şi Prundu Bârgăului
- Mitropolitul Andrei şi episcopul Efrem de Antiohia- la Vecernia de la Catedrală
- Mitropolitul Andrei şi episcopul Benedict Bistrițeanul, la Mănăstirea Rebra-Parva. Teologul Emilian Crișan, tuns în monahism, cu numele Efrem, naș de călugărie fiindu-i Preasfințitul Benedict
- Vrednic este! Bârgăuanul Mihai Cătălin Ciurea, hirotonit de mitropolitul Andrei preot pe seama Parohiei Măgoaja
Adaugă comentariu nou