Momente în premieră la Târgul Mare al Bistriţei: statui vii, parada poeţilor şi teatru

Pentru prima dată, în cadrul Târgului Mare al Bistriţei istoria a fost adusă în actualitate prin prezenţa la sărbătoarea municipiului a celor care au făcut cinste acestor meleaguri. Astfel, la iniţiativa managerului Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma, povestea scriitorilor Andrei Mureşanu, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Georg Pfaffenbruder – fierarul ce a apărat eroic oraşul în 1602, în timpul atacului trupelor generalului Basta, dar şi primului fotograf profesionist al urbei, Alexandru Roşu, cu toţii nemuriţi prin statui, au prins viaţă.
Actorii Companiei de teatru Dan Puric ne-au făcut să fim mândri de înaintaşii noştri, reuşind să pună în scenă, într-un mod aparte, momente unice pentru poporul român, în care s-au creat capodopere precum „Ion”, „Noi vrem pământ” sau „Deşteaptă-te române!”. Statuile vii au fost dezvelite de primarul municipiului Bistriţa - Ovidiu Creţu şi de preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan.
”Am asistat la un moment istoric, care vrea să ne spună nouă, bistrițenilor de astăzi, ce a însemnat Bistrița de dinainte. I-am văzut pe Rebreanu, Coșbuc, Mureșanu, cu momente care strălucesc pe cerul cultural al României. Suntem mândri de ce au realizat cei care au trăit aici înaintea noastră”, a spus Ovidiu Crețu.
Actorii Ionel Barac (Andrei Mureşanu), Silviu Man (Liviu Rebreanu), Silviu Olteanu (George Coşbuc), Alexander Musteaţă (fotograful Alexandru Roşu) şi Gabriel Zaharia (fierarul Georg Pfaffenbruder) au fost aplaudaţi la scenă deschisă de bistriţeni, care, emoţionaţi, le-au spus copiilor că trebuie să-şi cunoască istoria şi să fie întotdeauna mândri că sunt locuitori ai acestor plaiuri binecuvântate de Dumnezeu. Acesta a fost şi mesajul momentului, acela de a ne mândri cu istoria şi înaintaşii noştri.
Un alt moment în premieră la sărbătoarea Bistriţei este cel de teatru, miercuri, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, Teatrul profesionist „Liviu Rebreanu” invitându-ne să fim părtaşi la momente unice. De asemenea, joi, de la ora 11.00, pentru prima dată în oraşul nostru, scriitorii de la „Conexiuni” vor participa la o promenadă literară cu momente lirice la Palatul Culturii, Centrul Documentar Expoziţional şi „Casa cu Lei”. Pe tot acest traseu, ei vor fi însoţiţi de o caravană care va prezenta, într-o formă inedită, cărţile poeţilor pe bannere purtate prin vechiul burg.
La Promenada Poeților participă scriitorii Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu, Victor Știr, Ioan Cioba, Nicolae Feier, Alexandru Cristian Miloș, Ana Zegrean, Victoria Fătu- Nalațiu, Marilena Toxin, Gheorghe Mizgan, Rodica Fercana, Ștefan Veșcari, Niculae Vrășmaș ( Bistrița ), alături de invitaţi din Franța, Nicolas Charlety, Zelida Charlety, din Israel, Nidal Kassem, din Serbia, Vladan Tesanovic, din Germania, Ioana Heidel, din România, Ioan Radu Văcărescu, George V. Precup, Anca Sîrghie ( Sibiu ), Aurel Pop ( Satu Mare ), Daniela Gîf ( Iași ), Cornel Udrea, Antonia Bodea ( Cluj- Napoca ), Mariana Pândaru- Bârgău ( Deva).
Cu siguranţă, aceste evenimente noi vor contribui la frumuseţea sărbătorii oraşului nostru.

Comentarii

24/08/17 10:58
Toni

Ce sarbatorim cu prilejul Zilelor Bistritei? Pana in 2014, zilele orasului se tineau cu regularitate in jurul datei de 16 iulie, avand in vedere ca din 16 iulie 1264 avem prima mentiune documentara a orasului Bistrita/Bistritz/Beszterce. Culmea este ca tocmai in 2014, cand se implineau 750 de ani de la prima atestare documentara a orasului sub numele de Bistrita, primarul Cretu a schimbat zilele orasului, sustinand ca 16 iulie 1264 nu reprezinta nimic in istoria Bistritei. Este adevarat ca prima mentiune a localitatii ca targ sub numele de Nosa (oppidum/Minderstadt/mezováros) dateaza din anul 1241, cand codicele manastirii Echternach mentioneaza intre asezarile distruse de catre mongoli, in 1241, si "oppidum Nosa".
Ulterior, la anul 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL de SF.BARTOLOMEU, si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Acesta este motivul pentru care prima data in 2014 Zilele Bistriţei s-au tinut sub denumirea deTârgul mare de vară al Bistriţei, denumire sugerata de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, în amintirea Bulgiului de Sf. Bartolomeu.
Vezi: http://www.rasunetul.ro/mircea-gelu-buta-puiul-targului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5