Monica Săsărman, consilier judeţean: Înfiinţarea unui centru pentru studenţi, o prioritate

Rep.: - Ştim că există preocupări ale admnisitraţiei judeţene cu privire la învăţământul universitar. Care a fost poziţia adoptată de dumneavoastră şi de PNL în acest domeniu?

          Monica Săsărman : - Am considerat că acea ofertă a preşedintelui CJ pentru înfiinţarea unui centru pentru studenţi va prinde contur. Nu a fost aşa. Noi am obţinut clădirea unde a funcţionat înainte Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Judecătoria Bistriţa. Acea clădire a fost dată în administrare doar Universităţii Tehnice. Este bine, însă noi am considerat că trebuia să existe o înţelegere între Universitatea Tehnică, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, pentru că noi avem o populaţie preponderent rurală, care trebuie să fie pregătită. Avem studenţi la medicină veterinară, la horticultură care puteau să beneficieze de aceste servicii educaţionale mai aproape de casă şi cu costuri mai mici.

          Dacă ne-am referi la Universitatea Tehnică, am aprobat şi noi încheierea acelui protocol, însă propunerea noastră a fost ca Universitatea Tehnică să găsească soluţii astfel încât cel puţin cinci studenţi de la noi din judeţ, care nu au posibilităţi financiare de a urma cursuri universitare, dar care au capacitate intelectuală pentru a face acest lucru, să beneficieze de sprijin. Până în momentul de faţă nu s-a reuşit modificarea protocolului şi în sensul acesta. Noi vom insista, pentru că este important pentru tinerii noştri.

          Rep.: - Dacă tot vorbim de copii care provin din familii nevoiaşe, ştiu că aţi avut o iniţiativă şi în aceea ce priveşte reducerea taxelor la Şcoala Populară de Arte.

          Monica Săsărman: - Am avut o propunere făcută la momentul în care s-a vorbit despre organizarea acelor cursuri pentru copii, elevi şi studenţi, cursuri de artă, pictură, muzică, coregrafie etc. Propunerea noastră a vizat faptul că acei copii care provin din familii cu venituri reduse să poată beneficia de gratuităţi sau de diminuarea taxelor, în funcţie de posibilităţile financiare, astfel încât niciun talent din judeţul nostru să nu rămână neexploatat sau să nu i se ofere posibilitatea de a-şi urma cursurile respective.

          Rep.: - Pe ce proiecte de infrastructură a insistat grupul de consilieri din care faceţi parte?

          Monica Săsărman: - La capitolul infrastructură rutieră, una dintre insistenţele noastre a fost aceea – şi chiar am introdus în strategia de dezvoltare a judeţului – a oportunităţii încheierii unui pact teritorial între Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Mureş, Consiliul Judeţean Maramureş astfel încât să modernizăm, să reabilităm cu bani europeni tronsonul de drum care vine dinspre Batoş limită judeţ Mureş, înspre Monor, traversează toată zona Şieului şi continuă cu cealaltă zonă înspre Maramureş. O asemenea idee nu s-a pus în aplicare, nu ştiu de ce, însă am sesizat că şi din acest proiect s-a rupt o bucăţică şi s-a început, pe loturi, asfaltarea tronsonului spre judeţul Maramureş. De fapt, chiar aţi mediatizat aceste aspecte.

          Anul acesta, în momentul în care am aprobat bugetul, propunerea noastră a fost aceea ca, dacă nu s-a realizat pactul teritorial, măcar să înceapă modernizarea şi reabilitarea pe Valea Şieului. Am avut în grijă drumul până în limita cu judeţul Cluj, în zona comunei Chiochiş, pentru că şi locuitorii acelei zone aparţin judeţului Bistriţa-Năsăud. Evident, modernizarea şi reabilitarea drumului de la Arcalia este o preocupare. Aţi văzut cât de dezastruos este. Trebuie spus că este drum judeţean, pentru că dacă ar fi fost drum comunal sunt sigură că primarul Sorin Mititean ar fi găsit soluţii pentru reabilitarea lui. Au fost foarte multe propuneri. Ceea ce a fost dureros pentru mine a fost să constat cât de în urmă sau cât de uitată a fost de conducerea administraţiei judeţene drumul judeţean care străbate comunele Căianu Mic, Spermezeu, Târlişua. Este un drum impracticabil. Sub nicio formă nu ne recomandă ca fiind o administraţie europeană. Să sperăm că se vor găsi soluţii şi pentru zona respectivă.

          Rep.: - Am punctat în mare câteva dintre iniţiativele dumneavoastră şi ale grupului de consilieri PNL. Şi în domeniul asistenţei sociale aţi avut o serie de propuneri făcute plenului, fără sorţi de izbândă...

          Monica Săsărman: - Tot anul trecut am propus un subprogram pentru înfiinţarea unui Centru mixt pentru persoane vârstnice, pentru cele diagnosticate cu Alzheimer, care să deservească comunele de pe Valea Someşului şi Valea Ilvelor. Dacă ne-ar fi trecut amendamentele pe buget sunt convinsă că astăzi am fi avut şi acest proiect măcar început, dacă nu finalizat.

Am avut, de asemenea, o iniţiativă la nivelul Consiliului Judeţean în care încercam să dezvoltăm un centru pentru dezvoltarea civică a tinerilor, fie sub forma unui serviciu fără personalitate juridică, fie în oricare altă modalitate. De ce? Am considerat că este necesară pentru simplul fapt că există un fenomen infracţional în care sunt implicaţi minorii şi că instanţa sau judecătorul de caz, în momentul în care aplică sentinţa sau pedeapsa, se orientează înspre ideea ca acei tineri să nu fie încarceraţi ci să urmeze un curs de formare civică. Nimeni din judeţ nu putea oferi un asemenea serviciu pentru aceşti minori şi am considerat că administraţia judeţeană trebuie să se implice, pentru că este vorba despre generaţia noastră, suntem responsabili. Aşa cum ne bucurăm de lucrurile care se întâmplă bine, trebuie să intervenim şi să corectăm şi lucrurile care nu se întâmplă bine. Evident că nu a trecut de plen.

        

Comentarii

05/05/16 08:21
Vizitator

In loc de tot felul de improvizatii, pentru ca Bistrita sa devina un centru universitar, este necesar un CAMPUS UNIVERSITAR modern adaptat cerintelor invatamantului superior, despre care se discuta de atata vreme. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate facilitatile vietii studentesti reprezinta intre altele si o stare de spirit. Extensiile universitare inclusiv cea de la UBB functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu si-au aratat interesul ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. Asta ar fi creat un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.
Pe de alta parte, invatamantul universitar fara cercetare e ca roata fara axa. De aceea, nu trebuie uitat faptul ca la Bistrita exista doua unitati de ceretare cu traditie precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice care se zbat sa supravietuiasca iar politrucii locali in loc sa le sprijine pun umarul la desfiintarea lor ravnind sa le ia si ultimele suprafete de teren destinat cercetarii. Acum cand inca nu e prea tarziu, autoritatile locale ar trebui sa se straduiasca pentru a infiinta la Bistrita o facultate de horticultura si alta de silvicultura, pe langa cele doua statiuni cu traditie, care ar putea sa asigure baza de instruire practica a viitorilor studenti. Ba mai mult, la Bistrita functioneaza atat Grupul Scolar Agricol cat si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti in cele doua specializari universitare. Cel mai important este faptul ca absolventii de Horticultura si Silvicultura, si-ar putea gasi un loc de munca in judetul Bistrita-Nasaud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5