Monica Săsărman, consilier judeţean: Să punem în valoare potenţialul pe care judeţul îl are

Rep.: - Există vreun proiect de suflet pentru care aţi militat în acest mandat?

            Monica Săsărman : - Unul dintre proiectele la care am ţinut tare mult şi care a fost preluat, dar care se află într-o stare incipientă, şi eu personal nu înţeleg de ce, se referă la Masterplanul energetic al judeţului şi crearea unui centru inovativ  pentru tehnologie în energia regenerabilă. De ce spun că este foarte important? E foarte simplu. Trebuie să ne gândim să punem în valoare potenţialul pe care judeţul îl are. În al doilea rând, o asemenea lucrare ar trezi inclusiv interesul investitorilor pentru judeţul nostru, pentru că la capitolul atragerea investitorilor lăsăm de dorit, locurile de muncă nu există. Pe de altă parte, întotdeauna judeţul nostru a avut un potenţial uman deosebit. Am avut şi încă avem tineri care reprezintă cu brio judeţul în universităţile unde învaţă şi unde doresc să se perfecţioneze. Nu trebuie uitat că ne aflăm într-o zonă cu competitori extraordinari. Avem Clujul, centru universitar, Tîrgu Mureş – centru universitar, Suceava. În plus, judeţul Cluj are Centru de Cercetare şi Inovare. Judeţul Suceava, la Vatra Dornei, există un centru pentru economie montană, realizat cu bani europeni prin concursul domnului acad. Radu Ray, care de altfel este şi preşedintele Asociaţiei Forumului Montan România în care activez. Atunci, nouă ne-ar fi venit bine o astfel de iniţiativă, pentru că dacă nu eşti concurent, dacă nu eşti un competitor serior rămâi în urmă. Se pune tot mai mult accent pe regionalizare. Ce rol vom avea şi noi? Or, eu cred că judeţul Bistriţa-Năsăud are o identitate aparte, are un potanţial aparte, iar administraţia judeţeană trebuie să gândească foarte bine din această perspectivă.

            Rep.: - Că tot aţi pomenit de Forumul Montan...

            Monica Săsărman: - Anul trecut am propus subprogramul de dezvoltare a zonelor montane, o chestiune deosebit de importantă, pentru că avem peste 30 de comune care fac parte din zona de munte. Zona de munte are specificul ei, greutăţile ei şi trebuie intervenit astfel încât şi această zonă să înceapă să producă, să valorifice produsele. Undeva în toamna anului 2015 am depus un proiect de hotărâre prin care arătam că este nevoie de a demara procedurile pentru a realiza un incubator de afaceri, astfel încât cei care doresc să-şi înfiinţeze o afacere în zona montană să poată beneficia de sprijin. Este foarte important să devii atractiv, iar pe tinerii, atât cei care termină studii universitare, cât şi cei plecaţi din România, să-i aduci acasă. Din păcate, am primit un răspuns de la preşedintele Consiliului Judeţean în care spunea că nu sunt îndeplinite condiţiile, că acest incubator trebuie să fie la o anumită distanţă de o unitate de procesare. Cu acel proiect anticipam ceea ce se va întâmpla astăzi, premierul Cioloş vorbind foarte mult despre susţinerea clasei de mijloc de la sate. Ori, pentru satul montan ar fi fost deosebit de important dacă am fi dat startul şi am fi manifestat deschidere.

            Rep.: - Ar fi multe de spus, dar oricare va fi situaţia după 5 iunie, ecuaţia arată că Monica Săsărman va fi din nou consilier judeţean. Vreau să vă întreb cum vedeţi administraţia judeţului după alegerile locale?

            Monica Săsărman: - Administraţia judeţeană are de ales între două variante: a rămâne pe loc sau a performa şi mai mult, a desăvârşi ceea ce s-a început. Prin toate proiectele, prin toate amendamentele depuse, este un început în toate. Rămâne de văzut cine va face parte din noua administraţie, care vor fi proiectele celor care vor veni şi care nu au avut în spate mandate de consilier judeţean. Mă gândesc că cele bune şi oportune vor fi votate, altele – amendate. Doar bunul Dumnezeu ştie. În orice caz, perioada imediat următoare este una de provocare intensă. Dacă administraţia judeţeană nu se mobilizează, vom rămâne codaşi în accesarea banilor europeni. Sunt tot mai multe axe de finanţare care pot permite dezvoltarea judeţului. Dacă nu vom fi harnici, vom pierde acest tren. De asemenea, e nevoie de o administraţie care să fie atentă la mişcările legislative, la tot ceea ce apare. Eu nu mai îmi doresc perioada în care, în decembrie 2014, când se aprobă bugetul judeţului, care implică inclusiv alocările bugetare de care vor beneficia comunele, şi nu vreau să mai trăiesc perioada în care îl întreb pe preşedinte dacă a discutat la nivelul Asociaţiei Comunelor, Asociaţiei Judeţelor aspectele referitoare la impactul pe care acea lege a bugetului l-a avut asupra comunelor mari. Ne-am trezit că nu s-a făcut acest lucru, iar comunele mari au primit sume mult mai mici, raportat la nivelul de investiţii de care aveau nevoie, de proiectele pe care le aveau în derulare. Sper să nu se mai întâmple să nu veghem la legislaţie, la tot ceea ce se întâmplă în Guvern şi Parlament.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5