Monica Săsărman: Noii aleşi locali îşi vor începe mandatul din noiembrie 2024!

Secretarul de stat Monica Săsărman consideră că prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentale cu cele locale din 9 iunie, aflată în transparenţă decizională, sunt fundamentate și nu intră în contradicție cu cele constituționale. În cadrul unei conferinţe de presă, aceasta a făcut o paralelă între ordonanţa de urgenţă promovată de Ministerul Afacerilor Interne şi Legea 115/2015 şi Legea 33/2004.

„Prin ordonanţă, nu s-a distorsionat absolut nimic din mecanismul electoral. În secţiile de votare reprezentanţii partidelor vor fi desemnaţi după următoarele criterii: în primul rând vor fi reprezentanţii partidelor care au deja membri în Parlamentul European, apoi reprezentanţii partidelor care au reprezentanţi în Senat, apoi partidele care au doar deputaţi, apoi reprezentanţi ai partidelor care participă în competiţia electorală”, a declarat Săsărman.

Secretarul de stat Monica Săsărman a punctat şi subiectul „traseismului politic” care ar fi încurajat prin adoptarea ordonanţei. „În România, avem o lege a partidelor – Legea 14/2003 – care este o lege organică. În această lege avem un articol care prevede că dobândirea sau pierderea calităţii de membri al unui partid nu creează privilegii sau restrângeri în exercitarea drepturilor cetăţeneşti (...) Vorbim despre perioada de alegeri în momentul în care intrăm în procesul de alegeri, primordial trebuie respectat acest principiu constituţional, al dreptului de a alege şi de a fi ales”, a mai spus Monica Săsărman.

Nu în ultimul rând, aceasta s-a referit la mandatele aleşilor locali. „Mandatele încetează în data de 1 noiembrie 2024 pentru funcţiile de primar, consilier local, judeţean. În ordonanţă se face referire că toate termenele prevăzute în Codul administrativ vor începe să curgă din data de 27 septembrie 2024 care vizează constituirea noilor consilii locale, validarea mandatelor, şedinţa de constituire, jurământul pe care-l depun aleşii locali, Niciun primar, niciun preşedinte de consiliu judeţean, niciun consilier local şi judeţean nu-şi poate desfăşura activitatea fără a depune în prealabil jurământul”, a spus Monica Săsărman.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5