Consilierii PNL au cerut constatarea încetării de drept a mandatelor unor aleşi judeţeni “migratori”. Preşedintele Moldovan vrea reglementările Parlamentului

Consilierii judeţeni ai Partidului Naţional Liberal au solicitat, în plenul şedinţei ordinare de astăzi, introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind constatarea încetării de drept a mandatelor unor aleşi judeţeni, asta după ce Ordonanţa 55/2014, care a permis migrarea spre un alt partid, a fost declarată neconstituţională. Monica Săsărman, Eugen Curteanu, Samuel Coman au intervenit pe această temă, invocând Decizia Curţii Constituţionale a României, Statutul aleşilor locali, însă fără sorţi de izbândă.

         Proiectul de hotărâre prezentat în plen de Samuel Coman îi viza pe vicepreşedintele Dorin Popescu, Mircea Mereuţă, Mirela Cârcu – plecaţi sau excluşi din PNL şi care s-au înscris în Partidul Naţional al Mediului, pe Ramona Bugnar şi pe Ciprian Breşfelean – plecaţi din PP DD  şi pe Vasile Negruşeri – plecat de la PDL, acum independent. Proiectul a fost depus, potrivit secretarului judeţului, Iosif Redl, doar cu jumătate de oră înainte de începerea şedinţei, astfel că “din punct de vedere tehnic nu putea fi dat un răspuns în timp util”. În aceste condiţii, după ce va fi analizat de juriştii Consiliului Judeţean, acesta ar putea fi introdus pe ordinea de zi, într-o  şedinţă ulterioară.

***

         Monica Săsărman a adus în discuţie art.9 alin 3. din Legea 393 privind Statutul aleşilor locali care prevede că “încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier”.

         “Mă prevalez de drepturile pe care Statutul aleşilor locali mi le conferă, respectiv art.9 alin 3., sens în care vin cu o propunere către Consiliul Judeţean pe care dumneavoastră va trebui să o supuneţi la vot. Consiliul Judeţean poate constata încetarea mandatelor  de consilier a celor care fac incidente dispoziţiile ordonanţei declarate neconstituţionale sau nu doreşte să constate încetarea acestor mandate. E o propunere corectă pe care v-aş ruga să o supuneţi la vot”, a argumentat Monica Săsărman.

         De cealaltă parte, preşedintele Moldovan a menţionat că, pentru că nu este jurist de meserie,  până nu are un punct de vedere al Direcţiei de administraţie locală al CJ BN şi al secretarului judeţului nu va supune la vot astfel de propuneri.

*** 

Pe aceeaşi temă a intervenit şi lidererul de grup al PNL din Consiliul Judeţean, Eugen Curteanu, care a solicitat ca aleşii judeţeni care sunt sub incidenţa acestei decizii a Curţii să nu voteze.

         Concluzia a revenit preşedintelui Radu Moldovan. “Nicăieri, Curtea Constituţională în decizia ei nu prevede pierderea mandatului, ci ea trimite la Parlament poziţia ei, iar Parlamentul urmează ca printr-o lege de respingere a ordonanţei să stabilească ce se va întâmpla cu cei care, în perioada legală, au optat să facă trecerea de la un partid la altul. Aşa cum am făcut-o de fiecare dată, pot să vă asigur că, din moment ce Parlamentul României va lua o decizie într-un fel sau altul, Consiliul Judeţean nu va face altceva decât să aplice legea. În momentul de faţă, aşteptăm ca Parlamentul să elaboreze acel proiect de lege de respingere a ordonanţei declarată neconstituţională, parte din ea,  - că am văzut că pe o parte e constituţională, pe o parte e neconstituţională – şi vom intra în legalitate şi noi”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5