PLR: Problema mandatelor aleşilor locali care au plecat la alt partid, tranşată după ce Parlamentul va lua o decizie. Legea nu se aplică retroactiv

Vicepreşedinte PLR, Deputat Steluţa Cătăniciu, membru în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor

Pierderea mandatelor de către aleşii locali care au trecut, în baza OUG nr. 55/2014, la un alt partid decât cel pe listele căruia au candidat, nu este o chestiune care să fie decisă, la această oră, la nivelul organelor deliberative din cadrul administraţiilor publice locale, şi anume consilii locale, consilii judeţene, consilii municipale sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Aceasta problemă va fi tranşată la nivel naţional doar după ce Parlamentul va adopta o lege de respingere (sau de aprobare) a OUG nr. 55/2014, urmând să reglementeze şi măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a respectivei ordonanţe. Stabilirea unor asemenea măsuri va trebui însă făcută în conformitate cu principiile care reglementează aplicarea în timp a legii, fiind obligatorie evitarea retroactivităţii dispoziţiilor din legea de respingere (sau de aprobare) a ordonanţei.

Chiar dacă s-ar dori “restabilirea stării de constituţionalitate” prin legea adoptată de Parlament, acest lucru nu poate însemna pierderea calităţii de ales local, deoarece deciziile prin care se constată neconstituţionalitatea unor dispoziţii care nu mai sunt în vigoare, nu pot produce efecte retroactive, ci exclusive pentru viitor.

Mai mult, în contextul deciziei Curţii Constituţionale cu privire la acea “restabilire a stării de constituţionalitate” care ar presupune pierderea calităţii aleşilor locali, rezultă din cuprinsul unei alte decizii a Curtii ca acest lucru este imposibil, prin Decizia nr. 61/2007, Curtea statuând următoarele: “Nu se poate pretinde unui subiect de drept să răspundă pentru o conduită anterioară intrării în vigoare a unei legi care reglementează sau modifică pentru viitor o conduită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5