Muguraşii au înflorit de Ziua Mamelor, la Şcoala Generală „Mihai Eminescu”

Ansamblul „Muguraşul” al Şcolii Generale „Mihai Eminescu” din Năsăud a sărbătorit duminică, 7 martie a.c., printr-un spectacol găzduit de clubul şcolii, începând cu ora 17.00, ziua de 8 Martie, Ziua Mamelor.

Cu 20 de ani în urmă, martie 1991, imediat după titularizarea lui la Şcoala Generală nr.1, pe atunci, învăţătorul Ioan Talpoş a pus bazele acestui ansamblu, dornic de păstrarea tradiţiilor folclorice ale românilor acestor locuri în care, de altfel, şi el s-a născut. Ansamblul a primit numele „Muguraşul” deoarece este format exclusiv din elevi de ciclu primar şi gimnazial, tineri muguraşi, talentaţi solişti, instrumentişti şi dansatori care, prin perseverenţă şi perfecţionare continuă, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să se facă remarcat pe plan local şi pe scenele din judeţ, apoi din ţară şi străinătate.

Înainte de a spune mai multe despre „Muguraşul”, doresc să scriu câteva cuvinte despre cel care l-a înfiinţat, i-a dat „naştere”, dascălul Ioan Talpoş. S-a născut în Feldru l 14 mai 1954, a crescut şi trăit în Rebrişoara, unde a şi urmat clasele primare şi cele gimnaziale. A absolvit Liceul Pedagogic din Năsăud în 1974 şi, ulterior, Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” – Extensia Năsăud (2009). A activat la şcoli din judeţele Iaşi, Botoşani şi, după căsătoria cu Claudia – cadru didactic şi ea, au revenit la Năsăud. Pregătirea profesională, activitatea culturală şi rezultatele obţinute au convins conducerea şcolii din acea perioadă (1990) să-i acorde toată încrederea şi sprijinul pentru înfiinţarea unui ansamblu. Întâi a recrutat elevii talentaţi, a început asigurarea bazei materiale în limita posibilităţilor, nu a cerinţelor sau dorinţelor lui, apoi a continuat cu instruirea celor selectaţi ca instrumentişti, solişti vocali sau dansatori de jocuri populare, pe parcursul celor aproape 20 de ani de activitate, din ansamblu făcând parte circa 600 de elevi.

„Muguraşul” are în repertoriul său: cântece populare din zonă şi din alte zone folclorice ale ţării; prelucrări folclorice; piese instrumentale, dansuri populare specifice Văii Someşului, dar şi din alte zone, obţinând peste 200 de medalii, diplome şi trofee în urma participării la manifestări din cadrul vieţii culturale la nivelul oraşului, a judeţului sau interjudeţean, naţional şi internaţional.

În 1998 a reprezentat România la o amplă competiţie folclorică ce s-a desfăşurat la Izmir, în Turcia, apoi la alte asemenea evenimente în Bulgaria şi Ungaria. Ciclurile muguraşilor au evoluat, noi membri luându-le locul celor de ieri, astăzi în componenţa „Muguraşului” integrându-se alţi iubitori ai folclorului naţional, abia intraţi în rândul şcolarilor…

x x x

În ajun de 8 Martie, Ansamblul „Muguraşul” a susţinut un deosebit de frumos program artistic dedicat mamelor, dăscăliţelor, surorilor, tuturor femeilor din oraşul Năsăud. Au urcat întâi pe scenă micuţii boboci din primele clase (I-IV), urmaţi de colegii lor mai mărişori (V-VII) pentru ca încheierea spectacolului s-o facă cei care, la toamnă, îşi vor lua rămas bun (clasele a VIII-a) de la muguraşi. Poeziile dedicate mamelor, cântecele şi dansurile lor au smuls ropote de aplauze de la spectatori, ba chiar şi câte o lacrimă apărută în colţul ochilor unor bunicuţe sau mămici.

Aşa cum a anunţat iniţiatorul ansamblului, prof. Ioan Talpoş, la anul, pe această vreme, vor sărbători 20 de ani de existenţă, mulţumind părinţilor, conducerii şcolii, Primăriei şi Consiliului Local Năsăud, pentru tot sprijinul şi încrederea acordate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5