Naveta elevilor, în grija părinților! Primarul Ioan Strugari: La Parva, sunt 100 de elevi navetişti! Nu am primit niciun răspuns la petiție!
Naveta elevilor a rămas în grija părinților, după ce o vreme statul își asumase decontarea integrală a sumelor pentru transportul către școală al elevilor din alte localități. De la 1 martie, părinții trebuie să scoată bani buzunar și mai mulți, pentru că tarifele sunt mai mari.
Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a făcut o petiție, în numele părinților, pentru căutarea unor soluții, care a fost trimisă la Ministerul Educației, la IȘJ BN și Instituția Prefectului. Normal, nu a primit nici un răspuns.
„La nivelul comunei Parva, avem 100 de copii navetişti, care frecventează licee din judeţ, cei mai mulţi la Năsăud. Numărul acestor copii este extrem de mare pentru a putea fi luat în calcul ca o posibilitate de susţinere din partea comunităţii. Părinţii sunt foarte nemulţumimiţi, revoltaţi. Au depus o petiţie către primărie, iar Primăria Parva, în numele lor, a făcut o sesizare către Ministerul Educaţiei, către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Instituţia Prefectului şi a adus în atenţie situaţia reală din teren. E o problemă de educaţie, care aparent ar ţine de Statul român. Învăţământul trebuie să-i fie asigurat fiecărui copil, în mod egal. Nu poţi să ai un copil din Năsăud care merge la şcoală şi un copil pe care îş dezavantejezi din cauza sistemului”, a declarat primarul Strugari.
Primarul a menţionat că sunt părinţi care „poartă” la şcoală 3 copii şi anu au bani să deconteze 3 abonamente de transport, dintr-un salariu. „Când ai de plătit 1500 lei dintr-un salariu doar pentru abonamente nu e normal. Pe vremuri, existau alte variante de susţinere – internate, învăţământul obligatoriu până la clasa a X-a era la nivel de comunitate, iar costurile pe părinţi erau mai reduse. Preţul abonamentelor s-a dublat…era 210 lei, iar acum ajunge la aproximativ 400 lei. E mai ieftin să mergi cu bilet”, a explicat Ioan Strugari.
***
În consultare publică, este un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, iar Ministerul Educației propune o serie de măsuri:
- Gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, pentru serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
- Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
- Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.
- Un alt element de noutate este decontarea cheltuielilor de transport și pentru distanțe mai mari de 50 de km. Astfel, în situația în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km beneficiază de decontarea sumei aferente distanței de 50 km, sumă căreia i se adaugă 1 leu/km/lună,
- Operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime/kilometru/lună și să asigure transportul rutier al elevilor. În acest sens, s-a stabilit faptul că autoritățile de reglementare în domeniul asigurării transportului vor stabili normele de aplicare și de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale.
- Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, acordate în avans/lună, calculate în funcție de distanța de la domiciliu la unitatea de învățământ preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km și ajung la 171 de lei pentru 50 de km.
- Ministerul Educației a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum și elevii etnici români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român, să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.
În acest context subliniem faptul că sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudețean sau intrajudețean, asigurându-se în acest mod realizarea dreptului la educație.
De asemenea, în condițiile în care principiul general/de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situații în care tariful corespunde unui număr total de zile/luna (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare. Pentru a susține interesele elevilor, Ministerul Educației solicită reanalizarea tarifelor în aceste situații punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurențiale, cu grave consecințe cu privire la asigurarea dreptului la educație.
Citiţi şi:
- Pentru cei 100 de elevi din Parva, 400 de lei este mult pentru naveta. Primarul Ioan Strugari, mesaj către Ministerul Educatiei, Instituţia Prefectului si ISJ: Dacă statul nu va găsi o soluţie, vor fi nevoiţi de luni să nu mai participe la cursuri
- Toţi la liceu
- Deputat Cristina Iurișniți: Elevii pot circula cu mijloacele de transport în comun, inclusiv cu trenul sau metroul, pe baza carnetului de elev
- Deputatul Diana Morar: Termenul de depunere a dosarelor pentru bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat a fost prelungit până în 14 februarie!
- Legea învăţământului preuniversitar, în dezbatere la Bistriţa. Ce propuneri au cadrele didactice, liderii sindicali, primarii!
Adaugă comentariu nou