„Ne este drag să lucrăm pământul, să ajutăm copiii, acestea ne menţin în viaţă”

* Afirmaţii făcute din Anton Galbîn şi Ilie Paneş, din Feldru, gospodari harnici, bunic cetăţeni, iubitori de pământ şi exemple de urmate

Doi oameni deosebiţi, cu mare dragoste pentru pământ şi pentru gospodăria pe care o deţin, care ştiu „să lupte din răsputeri” pentru ca niciun metru de teren să nu rămână necultivat sau neîntreţinut, cinstiţi, corecţi, oneşti şi truditori pe ogor, care nu-şi află astâmpărul şi alinarea până nu-şi „pun la punct” rânduiala, animalele din gospodărire, dar şi toate „locurile” de pământ pe care le au în proprietate.
L-am întâlnit pe Anton Galbîn din Feldru, care locuieşte la nr. 488, str. Ogrăzii, la cei 62 de ani împliniţi, lucrând în grădină, cu migală şi dor de viaţă, pe cele 3 ha de teren, fiind ajutat de soţia Nastasia, în vârstă de 66 de ani, având doi copii – o fată şi un băiat la Bucureşti. Fiul este căsătorit şi cu studii superioare, pentru copii face sacrificiul muncii pământului.
Munca în gospodărire îl menţine în viaţă, de la 15 ani a început să lucreze în livadă, în grădina de zarzavat, la fânaţ şi lucernă, la şes, la locurile cu porumb. Are oi, miei, păsări de care se ocupă de dimineaţa până seara, cu plăcere şi pasiune.
„Sunt pensionar şi împreună cu soţia lucrez pământul pentru că este proprietatea noastră, mi-e drag să lucrez pământul ca să-mi ajut copiii cu produse ecologice şi mă trudesc pentru copii.
Cu fratele meu, Z.G. mă împac foarte bine, îl stimez şi mă ajută foarte mult, este mai mult decât un părinte”, ne-a relatat Goriţă, cum îi mai spun cunoscuţii la Anton.
Acest harnic şi destoinic gospodar ne-a precizat că i-ar plăcea să se ocupe cu păstoritul şi creşterea oilor pentru că se întreţin mai uşor, le iubeşte mult şi are un profit mai bun faţă de creşterea vacilor şi cultivarea pământului.
Este mulţumit de ajutorul primit de la stat pentru pământ şi animalele din gospodărie, îşi doreşte să fie sănătos şi zi de zi să facă o faptă bună pentru suflet.
Un alt gospodar truditor şi ambiţios este Ilie Paneş, din Feldru, str. Gării, nr. 330, are 62 ani împliniţi, fost sportiv de performanţă la lupte greco-romane şi judo, campion naţional la lupte greco-romane în 1972.
Lucrează, cu drag, pământul deţinut, în suprafaţă de 7,5 ha, împreună cu soţia Oniţa, fiul Ilie şi nora Geta, având în gospodărie o pereche de cai, trei vaci, o junincă, păsări şi doi câini ciobăneşti carpatini.
Fiind şi pensionar, a început munca câmpului după Revoluţia din decembrie, la livada de 4 ha, din Josenii Bârgăului, satul Strâmba, apoi la livada de pe Valea Cailor, unde are plantaţi pruni, cireşi, vişini, cât şi la pământul arător.
A ţinut mult să consemnăm următoarele gânduri: „Am vrut să fiu independent şi am reuşit cu mult chin şi multă ambiţie. Este grea munca în agricultură faţă de venitul realizat, deşi statul ne ajută cu subvenţii.
Cred că agricultura te face independent, producem produse ecologice, dar nu avem unde le vinde, folosim îngrăşământ numai gunoi de grajd.
Noi, ţăranii, am dori ca domnii din Guvern şi Parlament să ne sprijine mai mult, pentru că rămânem talpa ţării”.
Am întâlnit în raidul nostru şi o familie Gagea din Sângeorz Băi care era la cosit, formată din patru persoane.
Să avem grijă de ţăranii noştri şi să-i respectăm pentru ce face.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5