NIMIGEA – COMUNĂ MARE CU NEVOI MARI…

Clădirile şcolare – în stare de degradare şi uitare

Edificiile şcolare din satele comunei Nimigea sunt într-o stare de degradare dintre cele mai grave. Discuţia avută, zilele trecute, cu primarul Mircea Gavrilă Runcan, aduce în atenţie o situaţie greu de admis, în ce priveşte condiţiile în care se desfăşoară procesul de învăţământ: clădiri şcolare ce prezintă oricând pericolul de prăbuşire, dar în care se desfăşoară cursurile. Procesul de învăţământ are loc în şcoli neavizate sanitar.

La Şcoala Generală Nimigea, din centrul de comună, învaţă 245 de elevi. Din acest an şcolar vin aici şi copiii din clasele I-IV din satul Mocod, unde s-a desfiinţat şcoala, rămânând doar Grădiniţa ce este mutată în localul Căminului cultural – ne prezintă situaţia în care s-a ajuns, primarul Mircea Runcan. La Şcoala Generală Nimigea, despre care vorbim, învaţă şi copiii din Mintiu, Tăure, Floreşti şi Mogoşeni. În pofida acestui statut, de şcoală de centru, reprezentativă pentru comună, Şc. Generală din Nimigea de Jos nu are apă curentă şi nici grupuri sociale! „Are o latrină…” – observă edilul comunei. Pentru toate acestea, am solicitat fonduri (…) pentru a aduce lucrurile la normal. Se impun lucrări de modernizare – extindere cu noi săli de clasă. Cineva trebuie să ne asculte şi să ne înţeleagă…” – continuă să ne spună M. Runcan. La Inspectoratul Şcolar avem depus un studiu de fezabilitate în această privinţă. În valoare de 2,5 milioane de lei. Nu s-au alocat, însă, resurse financiare pentru a începe lucrările”.

Clădirea şcolii vechi – retrocedată Parohiei Reformate… Chiria solicitată: 80.000 lei

Modificările aduse de legislaţie pun problemele învăţământului din Nimigea de Jos, într-un context nou şi sub alt aspect. Şcoala veche, cum i se spune localului aflat vizavi de primărie, retrocedat bisericii, aduce în plus suportarea chiriei solicitate de proprietar – în beneficiul Parohiei Reformate. „Sumele solicitate sunt exorbitante şi aceste sume ar putea fi utilizate pentru alte investiţii de strictă necesitate… Nu putem renunţa la spaţiile „şcolii vechi” pentru că spaţiul din edificiul nou, unde funcţiona odinioară liceul, nu mai este suficient… În consecinţă: ori achităm chiria, ori aducem copiii la cursuri după-masă!” Este concluzia care se desprinde în discuţia purtată.

Nici acest edificiu vechi, zis “şcoala veche”, nu este autorizat sanitar. Clădirea, uitată şi de noul proprietar, nu asigură condiţii cât de cât acceptabile pentru un locaş de învăţământ.

Ce spun şi alţi factori? La nivel judeţean, parlamentarul din colegiul căruia aparţine Nimigea? Dar liderii politici? Şi nu uităm de cei de la U.D.M.R. la şcoala din Nimigea de Jos învăţând şi elevii din rândul etniei maghiare.

Pulsul vieţii nu se ia numai în campania electorală – am dori să amintim şi noi.

Şcoala din Mintiu stă să cadă peste copii!

Chiar şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au constatat acest pericol – al prăbuşirii, pentru că şarpanta clădirii este degradată şi compromisă în proporţie de 90%, la şcoala din Mintiu. „Oricând, se poate produce o catastrofă…” – ne spune cu îngrijorare primarul Runcan.

Nimigea de Jos: Grădiniţe fără apă curentă şi fără grup sanitar

Învăţământul din comună se desfăşoară în zece clădiri şi în alte două clădiri, separate, funcţionează grădiniţe. Sunt grădiniţele din Nimigea de Jos – pentru secţia română şi pentru secţia maghiară. În incinta acestor grădiniţe nu există apă curentă şi apă sanitară. Primăria a solicitat, şi în acest caz, sprijin prin alocarea sumei de 200.000 lei.

Nu avem de unde să finanţăm cu 50.000 lei – utilităţile pentru „Sala de sport şcolară”

Iată şi ceva nou… Ceva de bine. Dar, numai pe jumătate! Elevii vor avea la Nimigea de Jos, sală de sport. „Însă obiectivul al cărui beneficiar este comuna – precizează primarul – este construit doar în proporţie de 40-50%, iar nouă ne revine obligaţia de a asigura construirea utilităţilor (branşament energie electrică, fosă septică ecologică) în valoare de 50.000 lei. Din bugetul local nu avem nicio posibilitate să contribuim cu această sumă. De aceea am solicitat, insistent, sprijin domnului preşedinte Liviu-Mihai Rusu, şi pentru alocarea acestei sume.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5