Nobleţea preoteselor în costum popular

Pentru a-şi demonstra iubirea faţă de poporul căreia îi era regină şi pentru că era fascinată de tradiţiile populare, Regina Maria a României a purtat cu mândrie costumul popular românesc. În întâlnirile pe care le avea în ţară, Suverana apărea în costume din diverse zone. În multe fotografii, atât Regina Maria, cât şi principesele apar în costume elegante, româneşti, ţesute uneori cu fir de aur sau argint. Mare ne-a fost bucuria să vedem că de Rusalii, o parte din preotesele noastre au îmbrăcat portul tradiţional specific zonei în care au misiunea de a fi un model pentru comunitate.
Pe Valea Someşului, a Şieului sau a Ţibleşului, pe Câmpie, am văzut preotese prezente la procesiunea scoaterii icoanelor la ţarină de Rusalii în frumoasele straie populare, fiind astfel un bun exemplu pentru întregul sat de păstrare şi promovare a identităţii noastre de buni români şi buni creştini. În ultimii ani, preoţii revigorează tradiţiile în vatra satului nostru, participând ei înşişi în costumul popular la evenimente importante de la marile sărbători. Nu putem decât să felicităm preoţii, preotesele, dar şi dascălii care se ocupă de păstrarea tradiţiilor noastre.
Valeria Peter Predescu, Doamna cântecului popular năsăudean, spunea: „În costumul popular mă simt ca o regină”. Preotesele noastre au arătat în straiele străbune, ca adevărate regine a comunităţii din care fac parte.

Comentarii

22/06/16 12:12
Teodor PETRICAN...

Frumos articolul. De-aș avea un clop cu păun, precum părintele din Nepos, aș face o Liturghie cu el pe cap!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5