Cele mai folosite tipuri de procesoare audio dintr-un studio
Dacă lucrezi în industria muzicală, ştii faptul că un procesor de sunet bun este esenţial pentru a obţine un sunet de calitate. Un procesor de sunet are rolul de a modifica semnalul de intrare, astfel încât la ieşire să ofere o variantă diferită din punct de vedere al răspunsului în frecvenţa și dinamicii, fără să mixeze semnalul direct.
Totuşi, vei vedea că există mai multe tipuri de procesoare de sunet, fiecare având o utilitate diferită și, dacă vrei să cumperi un procesor nou, ar trebui să te documentezi temeinic înainte de a face alegerea.
Cele mai folosite procesoare de sunet
În vederea facilitării procesului de selecție, mai jos vor fi succint prezentate cele mai utilizate procesoare de sunet:
● Egalizatoarele sunt folosite pentru a obţine un sunet final foarte bine definit, o înregistrare cât mai clară a acestuia. Cu un egalizator există posibilitatea de a reduce sau a amplifica anumite zone din spectrul audio. Există două tipuri de egalizatoare: grafice şi paragrafice. Un egalizator grafic este uşor de folosit, dar funcţiile sale sunt limitate, în vreme ce modelul paragrafic îţi poate permite să faci ajustări fine ale sunetului. Folosind un egalizator paragrafic (parametric) ai posibilitatea de a modifica parametri precum frecvenţă, gain și filtru, după cum vrei.
● Limitatoarele au scopul de a te ajuta să-ţi protejezi difuzoarele. Cu ajutorului unui limitator poţi seta un anumit prag care nu va fi depăşit de semnalul de ieşire.
● Compresoarele funcţionează pe acelaşi principiu cu limitatoarele, însă pragul setat nu este deloc restrictiv. Totuşi, vei putea controla semnalul ce depăşeşte pragul.
● Noise gate-ul este un tip de procesor utilizat pentru eliminarea zgomotului de fond. Semnalele care nu depăşesc un prag setat de tine vor deveni inaudibile.
● Noise expander-ul are modul de funcţionare similar cu cel al unui compresor, însă efectul redat de acesta este invers. Sunetele de sub limită sunt reduse, în funcţie de parametrii Attack şi Release.
● Procesoarele multi-efect au o popularitate foarte mare, întrucât oferă o gamă largă de efecte şi tonuri preconfigurate.
Cum alegi un procesor de sunet?
În funcţie de nevoile tale, poţi opta pentru tipul de procesor de sunet care te va ajuta să sculptezi sunetul de care ai nevoie. Va trebui să ai în vedere multe alte particularităţi ale dispozitivului înainte de a face alegerea finală.
Prin urmare, ţine cont şi de conectivitatea procesorului de sunet la celelalte echipament, alimentarea şi materialele din care dispozitivul este fabricat. În plus, dacă îţi doreşti confort în utilizare şi utilitate sporită, alege un model care vine dotat cu toate cablurile speciale necesare şi un case rack.
În funcţie de configuraţie şi dotări, preţul procesorului de sunet va creşte destul de mult. Cel mai bine ar fi să-ţi stabileşti un buget şi să încerci să te încadrezi în acesta, căutând cel mai bun raport calitate/preţ.
De unde îţi cumperi un procesor de sunet bun?
Dacă ai căutat deja pe internet, ai văzut că în magazinele online sunt modele foarte diversificate de procesoare de sunet şi ai de unde alege. Ca să nu întâmpini probleme legate de calitatea produsului sau de garanţie, cel mai bine ar fi să cumperi de la un magazin online cu reputaţie şi tradiţie în domeniul muzical, cum este SoundStil.
SoundStil îţi pune la dispoziţie o gamă variată de procesoare de sunet, dar şi alte dispozitive şi accesorii de calitate, la cele mai avantajoase preţuri: mixere audio, boxe active, boxe pasive, amplificatoare, căști profesionale, controlere etc.
Poţi cumpăra cu încredere de pe site-ul magazinului, întrucât produsele şi echipamentele disponibile aparţin unor branduri cu renume în domeniu (MAG, McCauley, Phonic, Allen&Heath, SHOW, Ashly și altele). Comenzile se fac simplu şi rapid, iar echipa magazinului stă la dispoziţia clienţilor pentru toată asistenţa necesară în procesul de cumpărare, dar şi consiliere în alegerea produselor, acolo unde este nevoie.
Adaugă comentariu nou