Primarul Ovidiu Creţu: Vom aloca investiţiilor peste 45% din buget. Dezvoltarea municipiului se face în pondere de 90% din fonduri europene
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, consideră că bugetul municipiului Bistriţa pe anul 2020 asigură funcţionarea serviciilor şi sectoarelor de activitate care ţin de administraţia locală, se înscrie în linia crescătoare a bugetelor din ultimii 12 ani şi este „un buget axat pe dezvoltarea municipiului, bazat pe utilizarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional”. Potrivit acestuia, veniturile totale sunt de 331,424 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 67% faţă de anul trecut, în timp ce cheltuielile totale însumează 337,858 milioane lei, în creştere cu 55%. Excedentul cumulat din 2019 este de 6,4 milioane lei.
„Cea mai importantă sursă de venit din bugetul general sunt impozitele, taxele locale, cota din impozitul pe venit şi alte venituri proprii, care reprezintă 57,61%, un spor de 29,6% faţă de anul trecut. Suma totală, 190,931 milioane lei. Aici intră toate impozitele şi taxele pe care le avem pe terenuri, clădiri, maşini etc. Cota din impozitul pe venit este acum de 63%, a crescut cu 3% faţă de 2019. (...) Pe locul doi sunt sumele aferente fondurilor externe nerambursabile, 121,3 milioane lei, care au o pondere de 36,6% în totalul veniturilor. Faţă de anul trecut când am atras foarte puţini bani europeni din cauză că eram cu proiectele în faza de proiectare şi achiziţie a execuţiei, bugetul de acum este în creştere cu 320%, de trei ori mai mare. Apoi avem transferurile de la bugetul de stat pentru învăţământ, servicii descentralizate, echilibrarea bugetelor locale, şi anume 19,19 milioane lei, care înseamnă 5,79% din total venituri. Faţă de transferul de anul trecut, cifra este mai mică cu 14%. (...) Repartizarea pentru sumele de echilibrare s-au limitat, la municipiul Bistriţa, la un milion de lei, comparativ cu alte orăşele care au luat de şapte ori mai mult. Nu mă interesează ce se dă la alţii, ci să se dea echilibrat, raportat la numărul populaţiei, inclusiv echilibrarea care se face de la Consiliul Judeţean”, a declarat Ovidiu Creţu.
În ceea ce priveşte cheltuielile, cele mai mari sume sunt alocate pentru investiţii, respectiv o sumă de 153,137 milioane lei, care reprezintă 45,33%. Cheltuielile de personal însumează 76,5 milioane lei – 22,6%, municipiul Bistriţa fiind „pe o poziţie foarte bună în rândul oraşelor similare” unde s-ar apropia de o medie de 30%, după cum remarca Ovidiu Creţu. Pe locul trei în topul cheltuielilor sunt „bunurile şi serviciile” (cheltuieli materiale şi reparaţii curente) cu 68,6 milioane lei – 20,31%, urmat de asistenţa socială, sănătate – 31,2 milioane lei (9,25%), dobânzi şi rambursări de împrumuturi – 7,75 milioane lei (2,30%) şi fond de rezervă – 500.000 lei (0,15%).
Învăţământul primeşte cele mai mari sume din buget
Primarul Ovidiu Creţu a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, şi bugetul alocat diferitelor activităţi din municipiul Bistriţa. Astfel, cea mai mare sumă de 70 milioane lei, adică o pondere de 20,75% revine învăţământului. Pe locul doi sunt fondurile alocate pentru „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” cu 68 milioane lei (20,13%), urmat de capitolul „Transporturi” (inclusiv drumuri şi poduri) cu 61,4 milioane lei (18,20%). Pentru „Autorităţile publice” sunt prevăzute 38,7 milioane lei (11,48%), „Sportul, cultura şi religia” primesc 34,2 milioane lei (10,13%), spre „Asistenţă socială şi creşe” sunt direcţionate 31,1 milioane lei (9,22%). Sume consistente – 17 milioane lei (5%) sunt prevăzute pentru „Protecţia mediului”, care cuprinde inclusiv activitatea de salubrizare.
Citiţi şi:
- Primarul Ovidiu Creţu: Peste jumătate din bugetul municipiului Bistriţa merge spre investiţii. Proiecte cu finanţare nerambursabilă de peste 100 milioane euro
- Bugetul Primăriei municipiului Bistriţa, aprobat pe 14 februarie. Peste 37% din cheltuieli merg spre investiţii
- Ovidiu Creţu: Aproape un sfert din bugetul municipiului este alocat investiţiilor
- Raport Camera de Conturi Bistrița-Năsăud. Telciu, cel mai mare buget derulat de o comună în 2015
- Peste o treime din bugetul municipal, direcţionaţi spre investiţii
Comentarii
Lucrurile nu sunt deloc in ordine, având in vedere că din bugetul local pe anul 2020,suma de 76,5 milioane de lei alocată numai pentru plata salariilor din primarie este mai mare decât suma de 68,6 milioane de lei reprezentând cheltuielile pentru bunuri și servicii, adică pentru întreținerea orașului.
Asta demonstrează că in prezent, este imperios necesară optimizarea structurii de personal, deoarece există prea multi tăietori de frunze la câini cu salarii mari in administratia locală. La primăria Bistrița, dupa unele surse, numai aparatul primarului are în componență 273 de angajați. În ceea ce privește totalul angajaților din structurile aflate în subordinea primăriei (toate direcțiile, inclusiv asistenții sociali), aceștia sunt în număr de 895, desi Bistrița are undeva între 70 și 80 de mii de locuitori. Potrivit primarului,numai in Primăria Bistrița lucrează peste 700 de persoane.
Pe de altă parte, la conferinta extraordinară a organizației PSD Bistrița-Năsăud din 7 februarie , Radu Moldovan recunostea ca salariul mediu în economia reală din judetul Bistrița-Năsăud este mai mic decât în alte judete. El punea acest decalaj pe seama faptului că la Bistrita nu există universități, hub-uri de IT și multe altele, fiind un județ mai mic în periferia Clujului și în apropierea Mureșului, normal că nu ai un salariu care să tragă media foarte sus.
Vezi:https://timponline.ro/radu-moldovan-sa-ne-asumam-greselile-partia-nu-est...
Adaugă comentariu nou