Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi Primăria Beclean, modele de bună practică în gestionarea banilor, pe vreme de CoVid!

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Documentul aprobat de Plenul Curții prin Hotărârea nr. 387/2020 are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală. 

Documentul prezintă și o serie de exemple de bune practici ale entităților publice care au gestionat optim resursele puse la dispoziție în perioada stării de urgență.

Astfel, Spitalul Județean de Urgență Bistrița este prezentat ca model de bună practică pentru procedurile de achiziție în condițiile special impuse de starea de urgență. „Au fost achiziționate produse la prețuri mult mai mici decât cele practicate de CN UNIFARM SA, astfel: de 7 ori mai mici la mănuși chirurgicale sterile nepudrate, de 4 ori mai mici la măști KN95 sau de 2-3 ori mai mici la combinezoane. De asemenea, este de menționat și faptul că datorită calității necorespunzătoare a produsului Masca de protecție FFp2, KN 95 DaddyBaby livrată de CN UNIFARM SA către Spitalul Județean de Urgență Bistrița, comisia de recepție calitativă a materialelor sanitare a recomandat respingerea măștilor livrate și, pe cale de consecință, entitatea a returnat măștile în cauză, solicitând înlocuirea acestora cu produse care să corespundă normelor și cerințelor medicale;”, se arată în Raportul Curţii de Conturi a României.

În document se arată că Unitatea Administrativ-Teritorială Oraş Beclean  a achitat „din bugetul local prestări servicii constând în cazarea personalului medical care își desfășoară activitatea la Spitalul Orășenesc Beclean la prețul de piață (130 lei/zi/persoană), acesta situându-se sub cel decontat de către Ministerul Sănătății prin DSP Bistrița-Năsăud (230 lei/zi/persoană)”. „Astfel, a redus cu 44% plățile efectuate din bugetul local cu cazarea medicilor care au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 față de plățile cu cazarea persoanelor carantinate suportate din bugetul de stat”, se menţionează în Raport.

Oricum, nicio entitate administrativă sau sanitară nu este nominalizată la exemplu negativ sau cu deficienţe. 

 

Pe perioada stării de urgenţă, au fost făcute cheltuieli în domeniul asistenței medicale  de 2,930 milioane lei, din care 1,4 milioane lei pentru echipamente medicale, 937.999 lei pentru materiale sanitare, 487.000 lei pentru  Drepturi salariale specifice acestei perioade şi 33.000 lei pentru achiziţii de medicamente.

Pe perioada stării de urgenţă, la nivelul judeţului au fost carantinate 1868 persoane, din care 1327 în spațiile special amenajate pe bază de contract şi 541 în spaţii puse la dispoziţie gratuit, cheltuielile angajate fiind de 4,8 milioane lei.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5