A șasea casă de tip familial din judeţ prinde contur! Parteneriate între Hope and Homes for Children, Consiliul Judeţean, Rombat şi JYSK!
Hope and Homes for Children, cu susținerea financiară a companiei Rombat, a început construcția celei de a șasea case de tip familial din județul Bistrița-Năsăud, în localitatea Unirea, unde vor locui permanent 12 dintre copiii și tinerii cu dizabilități severe din Centrul de Plasament pentru Copiii cu Dizabilități „Bistrița”. Proiectul continuă parteneriatul cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud pentru închiderea instituțiilor de tip vechi, acesta fiind ultimul centru de plasament pentru copiii cu nevoi speciale din județ. După finalizarea lucrărilor, la finalul anului 2021, JYSK România va mobila camerele și spațiile comune ale casei.
La eveniment au participat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Crina Iuliana Andreica - directorul general adjunct al DGASPC Bistrița-Năsăud, Ioan Repede - directorul general al companiei ROMBAT, reprezentanţi ai magazinului JYSK Bistrița
şi ai Hope and Homes for Children.
„E o zi frumoasă pentru sufletele tuturor oamenilor de bine. În numele meu, al colegilor mei şi al beneficiarilor, adresez mulţumiri de la cer până la pământ tuturor celor care prin această minunată fundaţie, alături de partenerii lor, au reuşit să creeze zâmbete şi raze de speranţă pentru persoane care, din păcate, s-au născut cu dizabilităţi, care au diferite probleme. Am reuşit cu sprijinul partenerilor să închidem Centrul de Plasament Teaca, Centrul de Plasament Năsăud şi prin cele trei case – la prima suntem acum – vom închide şi Centrul de Plasament Bistriţa unde sunt 37 de copii şi tineri cu dizabilităţi severe. Colegii mei se vor muta în aceste case de tip familial pentru a oferi acestor copii şi tineri un cadru cât mai aproape de familie. Împreună cu colegii de la DGASPC suntem în fază avansată şi cu închiderea Centrului de Plasament de la Beclean, unde se vor construi alte şapte case de tip familial pe un alt tip de finanţare. Sper că într-o perioadă de 2-3 ani să putem să afirmăm că ceea ce a început HHC în 2011 va fi finalizat, iar condiţiile de viaţă ale copiilor să fie foarte bune”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.
Preşedintele CJ BN a adăugat că administraţia judeţeană a procurat terenurile necesare, iar cei de la HHC România au făcut eforturile necesare ca, într-o perioadă economică extrem de complicată prin care trece economia mondialăm să găsească resursele necesare ca aceste proiecte să continue. „Mulţumesc şi domnului director Ioan Repede şi domnului de la JYSK că, deşi trec prin perioade complicate, rămân alături de HHC. Mulţumesc şi colegilor din DGASPC B-N. Atât eu cât şi ei pentru asta suntem plătiţi să ne facem datoria şi să găsim soluţii, dar sunt fericit că de opt ani nu am avut probleme foarte mari. E o activitate complexă, dificilă, complicată, dar felicit managementul DGASPC şi pe toţi colegii implicaţi.”, a menţionat Radu Moldovan.
Rombat, companie membră a grupului Metair Investment Limited din Africa de Sud și singurul producător de baterii auto din România, susține construcția celei de-a șasea case de tip familial din Bistrița-Năsăud cu o sponsorizare în valoare de 50.000 de euro.
Directorul general Ioan Repede, de la Rombat, şi-a motivat sprijinul făcând apel la pildele Mântuitorului. „Mântuitorul îi face fraţi pe aceste categorii defavorizate, îi aduce la nivelul de fraţi. Ne motivează să fim alături de asemenea oameni şi ne spune că atunci când facem un serviciu unor asemenea oameni, facem un serviciu pentru Mântuitorul Hristos. Este unul din motivele principale pentru care Rombat a înţeles să investească în acest proiect social. Ne bucurăm că s-a dat startul acestei case şi sunt sigur că se va finaliza şi vom avea ocazia s-o vizităm. Am apreciat ceea ce face HHC România, m-am uitat din nou pe datele pe care le au şi sunt impresionante. Vrem să dăm o mână de ajutor unor asemenea oameni”, a spus Ioan Repede.
Directorul general adjunct al DGASPC, Crina Andreica, a menţionat că parteneriatul cu HHC România, pe acest proiect, început în 2019, se va încheia în 2021, reprezentând un răspuns la nevoile tinerilor cu dizabilităţi. „Ne îndreptăm cu paşi reprezi spre închiderea tuturor centrelor de tip clasic. În prezent, derulăm două proiecte pe Programul Operaţional Regional, pentru înfiinţarea a şapte case de tip familial şi a două centre de zi pe acelaşi concept de model familial, cu o capacitate maximă de 12 locuri. Vreau să mulţumesc partenerilor noştri, HHC România, partenerilor de la Rombat şi JYSK şi nu în ultimul rând Consiliului Judeţean pentru că sunt alături de noi în realizarea acestui demers”, a spus Crina Andreica.
Reprezentantul HHC, Robert Ion, a menţionat că fundaţia este din 2011 în Bistriţa-Năsăud, având alături parteneri din administraţia locală şi din comunitatea de business. Acesta a adăugat că avem nevoie de o generaţie pentru a schimba „o prepoziţie” de la „Casa de copii” la „Casa pentru copii”.
Hope and Homes for Children lucrează din 2018 la închiderea Centrului de Plasament „Bistrița”, în care trăiesc 37 de copii și tineri cu dizabilități severe, cu vârste cuprinse între 1 an și 28 ani. Pentru închiderea acestui centru va fi necesară construcția a trei case de tip familial, aceasta fiind prima dintre ele. Având în vedere dizabilitățile severe ale copiilor și tinerilor care se vor muta în această casă după finalizarea lucrărilor de construcție, aceștia vor rămâne pe viață în casa de tip familial, fără să mai fie necesară mutarea lor într-un alt centru la împlinirea vârstei de 18 ani. Reintegrarea în familiile naturale și extinse sau plasarea în asistență maternală nu reprezintă soluții viabile. De asemenea, în procesul de închidere a centrului de plasament, Hope and Homes for Children se ocupă și de formarea profesională a personalului DGASPC Bistrița-Năsăud (asistenți sociali, educatori, asistenți maternali, echipa de management etc.) care se va muta în casele de tip familial pentru a asigura un mediu cât mai propice pentru copii și tineri.
Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a orfelinatelor din județul Bistrița-Năsăud în anul 2011. În cei nouă ani, Fundația a închis, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC Bistrița-Năsăud, Centrele de Plasament „Teaca” și „Năsăud” în care se aflau 126 de copii. Specialiștii Hope and Homes for Children au evaluat individual fiecare copil în încercarea de a găsi alternativele de locuire și îngrijire cele mai potrivite după închiderea centrelor de plasament și a construit până în prezent 5 case de tip familial în care locuiesc 57 de copii și tineri care nu se pot întoarce în familiile naturale.
Citiţi şi:
- Rombat susține Hope and Homes for Children și contribuie la construirea unei case de tip familial
- Preşedintele Radu Moldovan: Veste bună! Am adus la final programul „Salvăm copilării din coșmarul instituționalizării”
- Două case de tip familial inaugurate la Năsăud, de fundaţia HHC, în parteneriat cu DGASPC BN şi Consiliul Judeţean
- O nouă casă de tip familial, pentru 14 copii, inaugurată la Bistriţa. Preşedintele Moldovan: Sper ca cei care vor lucra aici să aducă partea de dragoste şi atenţie
- Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în vizită de lucru în Bistriţa-Năsăud!
Adaugă comentariu nou