Despre pârtia de schi, Aquapark. Poţi să îmbunătăţeşti sau să vii, să distrugi, să închizi!

Rep.: - Vă pare rău că aţi amenajat pârtia de schi de la Unirea? Sunt atâţia contestatari.

Primar Ovidiu Creţu: - Nu. Am avut ghinion cu această pârtie prin faptul că am avut un proiectant slab care a şi dat faliment şi a dispărut. De aici ni se trag multe lucruri. Dacă era proiectată corespunzător nu aveam probleme. Au fost subdimensionate conductele de apă, pompele, numărul de tunuri. Nu a gândit o parte pentru începători, un loc de depozitare a utilajelor. Nu am avut specialişti. Schiori sunt o grămadă, care au văzut pârtii, dar când vrei să o faci tu, când începi să numeri tunurile de zăpadă, coroborate cu temperatură, suprafaţă, e treabă de meseriaş. Şi n-a ştiut nimeni să ne spună.  Constatăm că ne trebuie minim opt tunuri ca să facem zăpadă în două zile de frig, trebuie dublată şi pompa de la lac spre tunuri. Practic, ar mai trebui achiziţionate 2-3 tunuri şi acea pompă de apă. Sigur, poţi să vii, să distrugi, să închizi.

Eu cred că trebuie făcut şi Alpin coaster-ul, nu am avut bani. Guvernul PSD  a modificat acel impozit de la 16 la 10%, nu a simţim nimeni nimic, nici nu s-au lăudat, dar bugetul Bistriţei a pierdut anual 50 milioane lei. Ne-au pus în cârcă şi asistenţii sociali şi nu am mai avut bani de investiţii. Din 2010 încoace noi avem bani de investiţii, 30-35 de milioane lei. Acum s-a terminat. Este zero. Acum Primăria trebuie să stea cu mâna întinsă la Guvern. Au luat banii de unde se fac – nu a fost Bistriţa ţinta ci Cluj, Braşov, alţii – şi au dus în mediul rural. Dacă avem banii, continuam asfaltarea străzilor şi alte investiţii din surse proprii. Din 2017, pe noi ne-au omorât, la fel ca Baia Mare, Zalău, Alba Iulia.

Rep.: - Care este stadiul lucrărilor la Aquapark-ului?

Primar Ovidiu Creţu: -  Construcţia Aqua-Park-ului a început, a fost o alocare de 3 milioane lei. E săpat, s-a turnat fundaţia. Faptul că se mai face ceva în Wonderland e foarte bine. Lumea aşteaptă ca totul să facă Primăria, Consiliul Judeţean, dar fondurile private? De aia nu se permite legal finanţarea sportului. Nu poţi să-l concurezi pe Gigi Becali, pe Gheorghe Hagi, care au băgat banii lor personali în echipe, cum e în toată lumea şi din echipă fac bani, şi vin eu, Botoşaniul sau Consiliul Judeţean şi dau bani publici, pe care i-am luat din taxe şi impozite de la ăia. Cum să se dezvolte şcoala lui Florin Sângeorzan, dacă eu îi fac concurenţă cu altă şcoală pe bani publici?

 

Comentarii

15/10/20 16:03
Duțu Popii

Sprinteni precum căprioara
De-i foșnesc în codri plopii,
Mânji zglobii ‒ din Șirioara,
Vorbesc despre Duțu Popii:
Mergeam cu el prin pădure
După ciuperci, hribi, bureți,
Plasam roșcovi pe băndure
Și strângeam gălbiori creți.
Tracasat ‒ vezi bine ‒ Duțu
Ne lăsa prin crâng cu plopii.
Fugeam după el, ca struțul,
Strigând tare: - Duțu Popii!

S-a-ntâmplat că Duțu Popii
Ne-a fost și domn primorial.
Când vedea-n căruță snopii
Comanda scurt: - Cară, cal!
Hai, mai dați bani la biserici
Când grațiați doar interlopii
Și-ntrebați, mireni ori clerici,
Unde doamne-i Duțu Popii?

16/10/20 12:32
Sergiu

Motto:
„Prin incăpătânare omul inteligent nu devine mai inteligent decât este, dar prostul devine cu sigurantă mai prost”.
(Lucian Blaga)

Pârtia de ski „Cocos” construită cu 7 milioane de euro, bani din imprumuturi bancare care a functionat de la inaugurare doar câteva zile pe an este cel mai mare esec al administratiei "Cretu". Si asta nu din cauza greselilor de proiectare cum crede fostul primar. Pârtia "Cocos" este o investitie păguboasă pentru că primarul Cretu s-a incăpătânat să construiască o partie de schi costisitoare inafara domeniului schiabil pe Dealul Cocosului, la altitudinea cea mai joasa din tara, de numai 600 m si in conditiile in care sub aspect climatic zona este total nepotrivita pentru domeniul schiabil din cauza temperaturii medii anuale relativ ridicate, care la Bistrita este de cca 8,3 grade Celsius. Toată lumea stie că zăpada se asterne in functie de altitudine, iar atunci când ninge in pasul Tihuta la 1200 m, la Prundul Bârgăului este lapovită, iar la Bistrita plouă. Incă de la data semnării contractului de executie a pârtiei Cocos, reprezentantul firmei Kranz Eurocenter a tinut să precizeze că: „nu va fi o partie de schi profesionala pentru că diferenta de altitudine nu permite asa ceva, este o partie de recreere pentru incepători”. El a mai adaugat ca nici izoterma zonei nu corespunde domeniului schiabil, precizand ca : „din punct de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind că zapadă artificială se produce undeva in jurul temperaturii de minus cinci grade”.
Ultima prostie a lui Cretu este demararea lucrărilor de construire a unui aqapark pentru pentru care nu exista finantare. Ar fi existat o posibilitate de finantare a investitiei respective cu fonduri guvernamentale, insa incompetentii nu au stiut sa profite de ea. In vara anului 2019, li s-a sugerat schimbarea denumirii proiectului ”Complexului de Agrement Acvatic Aquapark Bistrița” în ”Complex Sportiv Acvatic în Municipiul Bistrița”, pentru a se putea incadra la „Programul Bazine didactice de înot”, devenind astfel eligibil la finantare cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI), inafară de partea de agrement care include toboganele aquatice. Evident, incăpătânatul Cretu nu a vrut să schimbe proiectul si a solicitat in Consiliul Local inceperea lucrărilor la aquaparc prin alocarea a trei milioane lei din bugetul pe aceast an pentru o investiţie evaluată la peste 35 milioane lei. In ritmul acesta investitia poate să dureze 10-15 ani.
Pe de altă parte, parcurile acvative sunt de regulă investitii private, precum "PARADISUL ACVATIC BRASOV" al omului de afaceri Dumitru Ioan Puchianu sau "WATER PARK OTOPENI" al fratilor Robert si Ionut Negoită. Acest lucru era posibil si la Bistrita, dacă Parcul Acvatic ar fi fost gândit in Sărata sau Slătinita unde puteau fi valorificate si izvoarele sărate in scop balnear.
Numai că pe păsunea din Unirea, nici un investitor sănătos la cap nu-si cheltuie banii pe o afacere păguboasă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5