Întâlnire de suflet, cu frații noștri din Republica Moldova

După doi ani și jumătate de restricții pandemice – Covid 19, care ne-a ținut departe unii de alții, recent, năsăudenii aveau să se bucure de vizita astriștilor de peste Prut, de la Universitatea de Stat „Petriceicu Hașdeu” din Cahul – Republica Moldova: prof. univ. dr. Victor Axentii – Decanul Universității; Ioana-Aurelia Axentii – Conferențiar, dr. în Pedagogie; Maria Barbă Bălan – Lector, șef lucrări – secțiunea etnografică și președinta Cercului Astra din cadrul Universității „Onisifor Ghibu”; Alexei Bălan, soțul Mariei Barbă, care spune răspicat, că domnia sa este de origine română după mamă, poartă numele de Pleș, tradus în Limba Rusă – Lâșenco, și  col.(r) Vasile Hantea.

         Grupul de astriști năsăudeni, care au primit cu drag frații de peste Prut a fost format din: col.(r) Ioan Boțan – președintele Despărțământului Astra Năsăud, Ioan Seni – președ. de onoare, Floarea Pleș – vicepreședinte și președinta Cercului Astra oraș Năsăud, Romulus Berceni – vicepreședinte, Ana Filip președ. Cerc Astra Salva, Ovidiu Maghiar – secretarul Despărțământului și prof. Silvia Boțan – astristă, iar de la Ilva Mare – fam. Otilia și Pavel Berengea președ. Cerc Astra și Sabina Gălan – bibliotecară.

          Întâlnirea a avut loc la Mănăstirea Ilva Mare, stareță maica Hristofora Marinca  și preot duhovnic Daniil Ureche, oferindu-ne Sala de conferințe din clădirea nou construită în perioada celor doi ani și jumătate de restricții pandemice, în care este amenajat și Muzeul de mineralogie „Ioan Șot” și o frumoasă bibliotecă.

         Relațiile de prietenie și colaborare cu astriștii de peste Prut au fost și sunt din cele mai bune, înlesnite cu ani în urmă de ASTRA Centrală, președ. prof. univ. dr. Dumitru Acu și vicepreședinte – prof. Areta Moșu, președinta Despărțământului Astra Iași, cu atribuții în înființarea și sprijinirea Despărțămintelor și Cercurilor astriste din Republica Moldova și nu numai.

         Despărțământul Astra Năsăud, în relațiile cu celelalte Despărțăminte, a fost în primele rânduri prezent, în realizarea actului de colaborare și sprijin cultural:

  • A primit, găzduit și organizat activități cu delegații de copii, elevi, studenți și profesori din Republica Moldova, în cadrul Taberei „Acasă la noi” și cu delegații Asociației „Limba noastră cea Română” de la Chișinău – Basarabia;
  • A contribuit la îmbogățirea patrimoniului Muzeului Etnografic din cadrul Universității de Stat din Cahul prin diverse donații: Costume populare pentru adulți și copii, prosoape, fețe de masă, carpete, covoare, și multe alte obiecte și lucruri de artizanat, precum și donare de carte. Printre donatori amintim: Elisabeta Urâte, Floarea Pleș, Ana Filip, Sabina Gălan, fam pr. Leon Pop, Ioan Seni etc.
  •  Despărțământul Astra Năsăud a înlesnit închegarea prieteniei și colaborarea Universității din Cahul, cu Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, prin Lectorul Univ. Denisa Manea.
  •  S-au realizat schimburi de experiență, prin vizite reciproce organizate de președinta Despărțământului Astra „Mihail Kogălniceanu” din Iași – prof. Areta Moșu.

Dacă vorbim de donare de carte în Republica Moldova și nu numai, semnificativă este contribuția distinsului profesor de Limba și Literatura Română Cornel Cotuțiu - astrist, membru al Cercului Astra oraș Năsăud.

 Domnul Cornel Cotuțiu scriitor consacrat, exigent în ale scrisului gramatical, de altfel, un critic literar competent, un cunoscător al istoriei și evenimentelor României, autor a zeci de volume, remarcat și prin rubrica „La noi”  din ziarul „Răsunetul” colaborează cu mai multe publicații din țară și în afara ei.

  Îl găsim cu scrieri valoroase și în Revista Română – Revistă a românilor de pretutindeni, fondată în 1861 de A.I. Odobescu, Editor – Asociațiunea Astra, Despărțământul „Mihai Kogălniceanu” Iași, dir. Areta Moșu, în care facem cunoștință cu scriitori din Republica Moldova, Iași, Alba-Iulia, Sf. Gheorghe, și de ce nu, din Beclean – prof. Cornel Cotuțiu. O revistă frumoasă, interesantă, cu articole diverse de mare valoare istorică, cultural-literară și lirism.

  Relațiile de prietenie, de colaborare  și sprijin a celor de peste Prut, sunt observate și în modesta contribuție bănească oferită periodic de câțiva astriști năsăudeni: Ana Filip, Floarea Pleș, Romulus Berceni și Rodica Fercana, pentru finanțarea Almanahului istorico-cultural în Limba Română, pentru cititorii din sudul Basarabiei, fondator Vadim Bacinschi, Almanah de care și astriștii năsăudeni beneficiază.

  În întâlnirea recentă, la Mănăstirea Ilva-Mare cu astriștii din Cahul – Republica Moldova, s-a vorbit despre problemele relatate mai sus și despre alte realizări dobândite pe parcursul anilor, precum și despre proiectele de viitor, toate, fiind spuse cu un devotament patriotic exemplar, dovedind spiritul de neam și Țară, iubirea de Limba Românească și respectul pentru înaintașii noștri, păstrând și continuând tradițiile, obiceiurile, preocupările și solidaritatea cu cei în nevoi.

  Discursurile, au fost susținute de Ioan Seni, Ioan Boțan, Floarea Pleș, Ana Filip, Victor Axentii, Maria Barbă, Romulus Berceni, Ioana-Aurelia Axentii, Pavel Berengea, părintele Daniil Ureche și maica stareță Histofora, care, și-a exprimat mulțumirea de a avea în mijlocul obștii monahale, oameni credincioși, de aleasă cultură, care iubesc pe Dumnezeu, Îl poartă în gând, în suflet și vorbire prin tot ceea ce fac.

  În încheiere, evenimentul a fost înfrumusețat prin cântece și versuri – poezie: „Astra și înțelesul ei”- 2013, autor – Floarea Pleș, apoi, Romulus Berceni, Victor Axentii, Ioan Seni, iar Ana Filip a interpretat un cântec popular de suflet, la care s-a alăturat întreagă asistența.

  Pentru felul cum am fost primiți, condițiile create pentru desfășurarea evenimentului, aducem calde mulțumiri, cu tot respectul și considerația – maicii Stareță, preotului duhovnic și întregii obști de la Mănăstirea Ilva-Mare, un loc sfințit, un loc mirific, un colț de rai din Țara Năsăudului.

 

                                                          Floarea Pleș,

                                                                    președ. – Cerc Astra oraș Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5