Convingeri ...

prof. Augustin Rus

   Există în istorie multe personalități din diferite domenii care au avut „convingeri” mai aparte, prin care au uimit sau supărat pe contemporanii lor, pe unii conducători sau instituții. O selecție a unor asemenea personalități este greu de făcut, dar nu imposibilă.

   Iată  câteva  exemple   ...

Cristofor  Columb (1451 – 1506)   ...   Având experiență de navigator, studiind cărți și hărți, a juns la convingerea că se poate ajunge în Asia navigând spre vest pe apele Oceanului Atlantic, deoarece Pământul este rotund. Propune regelui Portugaliei să-i finanțeze o expediție spre vestul Oc. Atlantic, dar propunerea este respinsă, la fel și de regina regatului Castiliei. Abia regele Aragonului, Ferdinand al II-lea îi finanțează o expediție în anul 1492. Timp de 10 ani a efectuat patru expediții traversând apele Oc. Atlantic, descoperind insule, ajungând până la gurile fluviului Orinoco, fiind convins că a ajuns pe coastele estice ale Asiei. Cel care și-a dat seama că descoperirile lui Cristofor Columb nu corespund cu descrierile călătorilor pe uscat în Asia, a fost Amerigo Vespucci (1454 – 1512), după ce a efectuat mai multe călătorii traversând apale Oc. Atlantic și explorând întinse zone pe care le-a descis în rapoarte către cei care i-au finanțat expedițiile. Cartograful german Martin Waldseemuler care a alcătuit un atlas cu teritoriile cunoscute, a denumit noile descoperiri America, după numele lui Amerigo Vespucci, și așa i-a rămas numele până azi, acestei porțiuni de uscat.

Giordano  Bruno (1548 – 1600)   ...   A exprimat unele îndoieli cu privire la principalele dogme ale creștinismului, a susținut ideile lui N. Copernic care era convins că Soarele este centrul sistemului planetar, etc. A fost arestat de Inchiziție, întemnițat și anchetat timp de opt ani, dar nu a putut fi determinat să renunțe la convingerile sale, fapt pentru care a fost declarar „eretic” și ars pe rug în anul 1600.

Galileo  Galilei (1564 – 1642)   ...   Avea convingerea că Pământul se învârte în jurul Soarelui și în jurul axei sale, a inventat luneta și telescopul cu care a putut privi la Lună și la stele, deoarece acestea măreau mult vederea normală a ochilor. A fost arestat de Inchiziție și sub amenințarea cu arderea pe rug s-a dezis de convingerile sale în fața unui tribunal, unde cei apropiați l-au auzind rostind în barbă, așa ca pentru sine   ...   „E pur si muove !”.

Napoleon  Bonaparte (1769 – 1821)   ...   Împărat al Franței care timp de peste zece ani a mărșăluit cu armatele sale prin aproape toată Europa, schimbând rânduieli, legi, conducători etc. până ce o armată a unei coaliții formată din principalele state europene, sub comanda ducelui de Welingthon, l-au înfrânt la Waterloo în 1815. Exilat de către englezi în insula Sf. Elena din sudul Oc. Atlantic, unde a rămas timp de șase ani, și-a dictat memoriile lui Las Casas în care recunoaște că fără sprijinul efectelor revoluției franceze (1789 – 1794) nu ar fi putut realiza atâtea, ar fi rămas probabil un mărun ofițeraș de artilerie într-o uitată garnizoană.  Era însă convins de „gloria sa postumă”   ...

Nicolae  Iorga (1871 – 1940)   ...   Cel mai mare istoric al românilor care s-a impus timp de aproape un jumătate de secol în viața științifică, gazetărească, politică etc. a României, era convins că „Numai atunci când fiecare localitate, fiecare colț de țară, vor avea  scrisă istoria lor, vom avea scrisă în întregime istoria națională”, că „orice loc are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi, și îți mai trebuie și un dram de înțelepciune ca s-o înțelegi, să te convingi de unicitatea absolută a ființei umane în spațiu și timp”. În disputa lui ideologică cu legionarii, a început să fie convins că aceștia îl vor suprima prin violență, și de aceea, înainte cu o săptămână de a se produce acest lucru, a scris   ...   „A fost tăiat un brad bătrân / Fiindcă făcea prea multă umbră, / Și-atuncea din pădurea sumbră / Se auzi un glas hain   ...   O, voi ce-n soare cald trăiți / Și ați răpus strămoșul vostru, / Ca să nu vă strice rostu / De ce sunteți așa grăbiți ? ”   ...

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5