Proiectul de lege privind combaterea consumului şi a traficului de droguri şi substanţe psihoactive în rândul tinerilor, în dezbatere publică! Nu se vânează copii!

Deputaţii Bogdan Ivan şi Daniel Suciu, iniţiatori alături de alţi parlamentari PSD ai unui proiect de lege prin care se aduc completări Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu substanţe psihoactive, au adus unele precizări, în cadrul unei conferinţe de presă. Din capul locului s-a făcut precizarea că proiectul nu a fost încă depus, este în dezbatere publică, este perfectibil, astfel încât se aşteaptă sugestii, recomandări, critici din partea oricăror instituţii, ONG-uri, asociaţii profesionale, persoane interesate.

          „Am început o dezbatere foarte serioasă pe proiectul de lege pentru combaterea consumului şi traficului de substanţe psihoactive în şcoli. Mă bucur că acest subiect a suscitat foarte mult interes, lucru care nu poate decât să ne bucure şi să arate că este o problemă cu adevărat important iar noi am luat taurul de coarne pe acest subiect. Faptul că avem în continuare o dezbatere foarte largă cu cei din Comisia Juridică, cu Consiliul Administrativ, cu instituţiile statului, în continuare aşteptăm pe oricine, de la asociaţii profesionale din zona Colegiului Medicilor,  a psihologilor, a psihiatrilor arată că suntem total deschişi pentru a avea un cadru legislativ optim pentru ca acest flagel să poată să fie temperat şi oprit, preferabil. (...) Am decis împreună cu Daniel Suciu să pornim această dezbatere pentru a clarifica modul în care instituţiile statului pot să-şi facă treaba. În mare, proiectul de lege pe care-l avem în dezbatere poate să fie optimizat şi înainte de a fi depus, şi în dezbaterile parlamentare, nu face nimic altceva decât să extindă cadrul aplicabil în momentul de faţă tuturor substanţelor considerate interzise a drogurilor clasice şi în cazul substanţelor psihoactive care au acelaşi efect din punct de vedere al comportamentului, poate chiar mai rău şi care nu sunt incriminate până în acest moment. Nu vorbim de o modificare a Codului Penal”, a declarat deputatul Bogdan Ivan, amintind de dramele unor familii, inclusiv din Bistriţa-Năsăud.

          Deputatul Ivan a făcut referire la faptul că, în trafic, consumul de alcool este mai sancţionabil decât consumul de substanţe psihoactive, chiar dacă au fost accidente grave produse pe fondul consumului unor astfel de substanţe. Parlamentarul bistriţean a dat ca exemplu regulamentul Universităţii Oxford, instituţie la care atunci când te înscrii, părintele îşi asumă prin contractul de studiu că vei putea fi testat în cursul orelor de studiu.

          „Am supărat pe foarte multă lume, am creat şi foarte mult suport pe această temă, dar nu putem să stăm impasibili la un fenomen care e lângă noi, afectează foarte mulţi oameni şi noi nu vorbim despre el. Avem nevoie de reguli foarte clare, de dezbateri pe acest subiect şi doar faptul că suntem îngrijoraţi nu e destul. Această lege nu rezolvă integral problema, vorbim doar despre o parte pentru că avem nevoie de prevenţie, conştientizare, educaţie, atât cu părinţii, cât şi cu elevii”, a declarat Bogdan Ivan.

          Deputatul Daniel Suciu a făcut câteva referiri la acest subiect, menţionând că a primit atât încurajări, cât şi ameninţări pentru familia sa dacă va continua acest subiect. „Mă bucur că împreună cu Bogdan am generat o dezbatere. Cel mai rău lucru e să nu faci nimic. (...) Este un adevăr că în România există doar trei centre mari şi late de tratare a celor care au căzut în această chingă a dependenţei. Este adevărat că ceea ce am propus noi nu este suficient. Este adevărat că vom merge să discutăm şi cu ministrul Alexandru Rafila, să adaptăm aceste centre la nivelul real al consumului. Este adevărat că, dacă ne ascundem după deget, nu rezolvăm nimic. Este adevărat că în şcolile, inclusiv din municipiul Bistriţa, se consumă droguri. Este dramatică vârsta, a scăzut periculos în jurul a 10-11 ani. Este adevărat că avem „săgeţi” minori care duc droguri în şcoală. Este adevărat că avem localuri în această ţară şi în acest oraş în care patronilor le convine să aibă droguri pentru că au clienţi. Acestea sunt realităţi. Este adevărat că sunt şoferi care consumă droguri şi omoară oameni nevinovaţi”, a punctat deputatul Suciu.

          Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că această lege nu-şi propune „să vâneze copii la şcoală”, ci să reducă acest fenomen. În opinia sa, pentru că este un subiect de vulnerabilitate naţională, acesta ar putea fi abordat inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a obţine o finanţare mai susţinută în lupta de combatere a traficului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5