Elevi şi profesori din Salva, schimb de experienţă în Radviliskis, Lituania
În perioada 3-7.10. 2022, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un eveniment de formare în cadrul Proiectului Multilateral Erasmus +: “Be Digi, Be Eco, Be In” Nr: 2021-1-CZ01-KA220-SCH- 000027739. Întâlnirea de proiect s-a desfășurat la Radviliskis Lizdeika Gymnazium din orașul Radviliskis, Lituania. La evenimentul de formare pe termen scurt, schimburi de grupuri de elevi au participat din cadrul instituției noastre, 4 cadre didactice (Găzdac Vasilica, Pop Daniel, Suciu Mircea, Strugar Georgeta) și 14 elevi de gimnaziu ( Razvan B. , Robert G. , Marius D. , Bogdan D. , Sebastian C., Vasilică I. , Denis C. , Denisa P. , Denisa M. , Beatriz C. , David C., Adelina P. ,Patrick C. și Beniamin C.)
Alături de reprezentanţii școlii din Salva, la această întâlnire de proiect au fost prezente grupuri de profesori și elevi din școlile partenere astfel: Republica Cehă, Gymnazium Josefa Boska, Cesky Tesin, 4 cadre didactice și 10 elevi; Portugalia, Agrupamento de Escolas de Pinheiro, Penafiel, 4 cadre didactice și 10 elevi; Italia, Liceo Giordano Bruno, Torino, 4 cadre didactice și 10 elevi iar din școala gazdă un număr de 50 de elevi și 16 cadre didactice.
Ținând cont de obiectivele proiectului, activităţile desfăşurate în această săptămână au avut ca teme: construirea spiritului de echipă între elevii europeni implicați, rezolvarea sarcinilor de grup în format digital oferite elevilor, activități in-door și out-door pe orinetare geografică, activități de socializare, realizarea de filmulețe comune cu activitățile realizate în cadrul echipelor, excursii în apropiere pentru identificarea ecosistemului unei turbării și a dunelor de nisip de pe Curonian Spit și asistența la lecții. Profesorii au fost implicaţi în workshopuri mixte derulate în cadrul școlii gazdă, asistențe la ore, realizarea sarcinilor în cadrul echipelor mixte de profesori europeni, identificarea de aplicații digitale pentru aria STEAM, planificarea activităților pentru următoarele luni pentru a fi realizate în cadrul școlilor partenere, planificarea întâlnirilor de proiect, vizite pe teme culturale, geografice și istorice la Dealul Crucilor, Curonian Spit, Dealul Vrăjitoarelor, Nida. Profesorii participanți au realizat schimburi de experiențe educaționale, au purtat discuții despre noua platformă eTwinning, despre ciclul de viață al proiectului, reducerea amprentei de carbon, sugerându-se alegerea mijloacelor de transport în comun în detrimentul avionului, au discutat despre Beneficiary Tool.
În această săptămână, profesorii coordonatori ai echipelor de proiect participante au discutat în detaliu aplicațiile digitale specific predării geografiei pentru a fi folosite și în școlile partenere pe parcursul urmatoarelor luni, datele calendaristice ale organizării a unor cursuri de formare pentru profesorii din școală pe tema competențelor digitale în aria de STEAM, precum și creșterea vizibilității, diseminarea proiectului pe plan regional, national, international. Profesorii și elevii participanti și-au format competențe lingvistice, competențele digitale, competențe STEAM, competențe civice, competențe sociale, vizitând și asistând la activități în unitatea de învățământ lituanian care spre deosebire de sistemul educational de stat român oferă: multe facilități, munca pe grupuri mici de elevi la disciplinele de examen, durata de 45 de minute a orelor de curs, nivelul de conținuturi adus la nivel practic-aplicativ, utilizarea a numeroase aplicații și platforme educaționale, prezența uniformei școlare și a respectului pentru școala și educație în general, grija pentru protejarea mediului înconjurător, numeroasele activități out-door.
S-au pus în discuție derularea de activități pentru creșterea gradului de vizibilitate si diseminare ale proiectului, organizarea paginii de Twinspace, a paginii de Instagram și de Facebook al proiectului, Toate produsele proiectului realizate în acest moment vor putea fi consulta sau descărca ca resurse deschise din pagina de Twinspace a proiectului .
Experiența de învățare europeană a fost completată de numeroase activități prin vizite la obiective turistice și culturale ale orașului Radviliskis, Dealul Crucilor-loc de pelerinaj pentru creștinii de rit catolic, Turbăria Tyruliai, Curonian Spit, Nida, Dealul Vrăjitoarelor.
Experiența de învățare în spațiul lituanian a fost consemnată în jurnalele de mobilitate pentru profesori și în jurnalele de proiect ale elevilor și întreaga experiență evaluată prin intermediul chestionarelor de evaluare finală .
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Citiţi şi:
- Şcoala din Salva, în Torino, Italia
- Oaspeţi din Cehia, Portugalia, Lituania, Italia, în Salva
- Elevi şi cadre didactice din Salva, printr-un proiect Erasmus +, în Vidin
- Profesori şi elevi din Salva, în Cehia
- Elevi şi profesori de la Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva, într-un proiect în Antalya, Turcia
Adaugă comentariu nou