Întâlnirea de proiect ERASMUS+ ” Be Digi, Be Eco, Be In”

Şcoala din Salva, în Torino, Italia

 

                                                                                                               

Prof. Vasilica Găzdac, #AmbasadorErasmus

    În perioada 20-24.03.2023, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un eveniment de formare în cadrul Proiectului Multilateral Erasmus +: “Be Digi, Be Eco, Be In” Nr: 2021-1-CZ01-KA220-SCH- 000027739. Întâlnirea de proiect s-a desfășurat la Liceo Giordano Bruno, Torino, Italia. La evenimentul de formare pe termen scurt, schimburi de grupuri de elevi au participat din cadrul instituției noastre, 4 cadre didactice (Găzdac Vasilica, Pop Daniel, Suciu Mircea, Iulia Hrisman) și 6 elevi de gimnaziu (Darius.L, Cosmin. P, Rareș. A, Ilinca. H, Daria. A, Nicola. C)

Alături de reprezentanţii școlii din Salva, la această întâlnire de proiect au fost prezente grupuri de profesori și elevi din școlile partenere astfel: Republica Cehă, Gymnazium Josefa Boska, Cesky Tesin, 4 cadre didactice și 10 elevi; Portugalia, Agrupamento de Escolas de Pinheiro, Penafiel, 3 cadre didactice și 9 elevi; Radviliskis Lizdeika Gymnazium ,Radviliskis, Lituania, 4 cadre ddiactice și 10 elevi iar din școala gazdă Italia, Liceo Giordano Bruno, Torino, 10 cadre didactice și 40 elevi.

            Ținând cont de obiectivele proiectului, activităţile desfăşurate în această săptămână au avut ca teme: dezvoltarea spiritului de echipă între elevii europeni implicați, rezolvarea sarcinilor de grup oferite elevilor prin intermediul aplicației actionbound.com, activități in-door și out-door privind imprejurimile orașului Torino, activități de socializare, realizarea de activități digitale realizate în cadrul echipelor, excursie pentru identificarea ecosistemului Munților Alpi, vizitarea Planetariului Sf.Bartolomeu-Val D’Aosta și asistența la lecții.

Profesorii au fost implicaţi în workshopuri derulate în cadrul școlii italiene, asistențe la ore, discuții referitoare la site-ul proiectului, discuții referitoare la spațiul eTwinning al proiectului ,planificarea activităților pentru următoarele luni pentru a fi realizate în cadrul școlilor partenere, planificarea întâlnirilor de proiect, vizite pe teme culturale, geografice și istorice prin centrul istoric și cultural al orașului Torino, Val D’Aosta, Milano. Profesorii participanți, au purtat discuții despre despre ciclul de viață al proiectului, realizarea viitoarelor mobilități, au discutat despre Beneficiary Tool, despre metodele utilizate de echipa italiană, despre incluziunea și deversitatea elevilor din liceul italian.

Profesorii și elevii participanti și-au îmbunătățit competențe lingvistice, competențele digitale, competențe STEAM, competențe civice, competențe sociale, vizitând și asistând la activități în unitatea de învățământ italian. Deosebirile identificate față de sistemul educational de stat român au fost:, munca pe grupuri mici de elevi , programa rarefiată, durata de 50 de minute a orelor de curs, derularea în școala a unor cursuri opționale în care aprofundau noțiuni abstracte din aria STEAM, utilizarea a numeroase aplicații și platforme educaționale, utilizarea inteligenței artificiale și a roboticii, utilizarea la ore a limbii engleze ca limba de comunicare pentru elevii migranți ( peruani, chinezi, români, moldoveni, națiuni africane), grija pentru protejarea mediului înconjurător, facilitățile oferite de școală prin intermediul excursiilor tematice săptămânale, prin colaborările liceului cu diferite institutii etc.

S-a discutat despre planul de diseinare a proiectului prin derularea de activități pentru creșterea gradului de vizibilitate si diseminare ale proiectului completarea cu informații  a paginii de Twinspace, a website-ului. Experiența de învățare în spațiul italian a fost consemnată în jurnalele de mobilitate ale profesorilor, în jurnalele de proiect ale elevilor, iar întreaga experiență evaluată prin intermediul chestionarelor de evaluare finală ale echipei italiene.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5