Un omagiu pios și recunoștință veșnică Eroilor Neamului! Ceremonial militar şi religios la Bistriţa

Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor este o zi cu o puternică semnificație istorică și religioasă deopotrivă pentru poporul român. Ceremonia militară și religioasă de cinstire a eroilor neamului românesc, la Bistriţa, s-a desfăşurat în Cimitirul Eroilor.

După acordarea onorului militar pentru col. Alin-Florin MARIAN, şef de Stat Major al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, şi pentru prefectul Teofil Cioarbă, a fost intonat Imnul Naţional al României. O slujbă de pomenire a fost oficiată de preotul militar Cristian Marţian alături de pr. prof. Nicolae Feier, protopopul greco-catolic de Bistriţa, pr. Cristian Goia, şi pr. Ioan Frişan.

„Din 1920, în fiecare an, cu excepţia perioadei comuniste, îi comemorăm pe cei care s-au stins pe câmpul de luptă având în suflet dragostea de ţară. Eroilor le datorăm libertatea noastră iar sacrificiul lor este un exemplu pentru noi şi generaţiile ce vor veni. Adevăratul eroism constă în a lăsa deoparte problemele inerente ale vieţii de zi cu zi şi a avea idealuri ce ţin de neam şi de ţară.  Poate unii, citind istoria, nu-şi pot imagina pe de-a întregul trăirile eroilor de pe câmpul de luptă. De altfel, câmpul de luptă al eroilor neamului românesc a fost şi în Războiul de Independenţă şi în cele Două Războaie Mondiale. Poate unii eroi nu au fost soldaţi, însă curajul lor i-a transformat în apărători ai conştiinţei româneşti. Cinstind memoria eroilor patriei dovedim credinţă în viitorul copiilor noştri. Credinţa, dragi compatrioţi, i-a condus şi pe eroi în luptă. Nu întâmplător, Ziua Eroilor este în Ziua Înălţării Domnului deoarece sacrificiul penru apărarea ţării are conotaţii divine, iar pe eroii anonimi îi ştie doar Dumnezeu. A nu avea eroi înseamnă a nu avea aspiraţii, a trăi în trecut.  Eroismul nu se explică, se simte pentru că eroismul este inocenţa care te face să crezi că încă există bine sau rău şi că decenţa va triumfa. Privind în ochii soldaţilor noştri, în ochii românilor, pot spune că decenţa a triumfat. Cinste Eroilor Neamului. Doamne ajută!”, a transmis prefectul Teofil Cioarbă.

         Coroane de flori au fost depuse de reprezentanţii autorităţilor publice locale şi de Garnizoana Bistriţa. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, pe muzica de fanfară a Garnizoanei Bistriţa.

         Au participat la acest ceremonial, alături de prefectul Teofil Cioarbă, subprefectul Decsei Atilla, vicepreşedintele CJ – Ciprian Kecskes-Simionca, viceprimarul Bistriţei – Sorin Hangan, senatorul Ovidiu Florian, militari, cadre în rezervă şi retragere, şefii instituţiilor de ordine şi siguranţă publică din subordinea MAI, directori de instituţii deconcentrate. 

Un omagiu pios și recunoștință veșnică!

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii României!

 

Comentarii

25/05/23 16:55
Iuliu

Motto:
„Ziua aceasta e consacrată Eroilor. […] Azi să nu-i insultăm cu pompe vane! De așa ceva n-au nevoie sufletele celor cari nu mai sunt și ale celor cari, vii, nu cer altceva decât să fie lăsați în pacea amintirilor sfinte. Azi, când, prin ceața altor necazuri și mai ales a lipsurilor morale în care e adevărata noastră nenorocire, trec umbrele îndurerate că nu suntem fericiți cum au vrut ei murind, să-i onorăm cu clipa de adâncă tăcere a reculegerii noastre și prezentând sufletește arma acelora cari străbat văzduhul românesc, să șoptim în fundul conștiinții noastre: Morților, pentru onor!”
(Nicolae Iorga- DISCURS DE ZIUA EROILOR; în Neamul Românesc, 11 iunie 1932)

Ziua Eroilor în România a fost decretata drept sarbatoare natională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea să fie celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului. Această dată a fost stabilită în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prinntre altele si la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
Orasul Bistrița dispune încă din perioada interbelică de un CIMITIR AL ERIOLOR unul din cele mai bine realizate din România. Momumentul central este un altar care este decorat pe latura frontală cu o cruce ortodoxă, iar pe o placă din marmură albă, montată în latura dreaptă, s-au inscriționat cuvintele: „AICI ODIHNESC OSTAȘII/CĂZUȚI LA DATORIE/PE ACESTE LOCURI/ÎN RĂZBOIUL/1916-1919.” În cele trei cripte de la baza monumentului central au fost depuse osemintele a peste 3.000 morţi de război din armatele română, austro-ungară, germană și rusă, iar osemintele a peste 100 de morţi de război au fost înhumate în 128 de morminte, amenajate în parcelele A, B, C și D.
Cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor din Bistrița pe data de 28 august 1938, dupa Sfânta Liturghie savârsită la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la catedrală la Cimitirul Eroilor.
În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5