( Foto) Eterna cinstire bravilor eroi la Bistriţa

Cinste eroilor noştri. Judeţul a adus un pios omagiu celor care au luptat pentru glia străbună. În anul 1920 Ministerul de Război al României reîntregite a stabilit ca Ziua „Înălţării Domnului” să fie Ziua naţională pentru comemorarea eroilor căzuţi în luptă. Comemorăm pe cei care, prin sacrificiul lor suprem, ne-au asigurat libertatea şi independenţa.
Manifestările dedicate memoriei eroilor care s-au jertfit pentru România, au fost demarate de Instituţia Prefectului, împreună cu Garnizoana Bistriţa, prin ceremonialul militar-religios, la „Monumentul Eroilor” din Piaţa Petru Rareş. Au fost prezenţi prefectul Ovidiu Frenţ, preşedintele CJ – Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, deputatul Doina Pană, reprezentanţi de la asociaţiile cadrelor militare în rezervă şi retragere, veteranii de război, instituţiile publice, partidele şi formaţiunile politice.

Comentarii

09/06/16 14:13
vizitator

De cativa ani incoace, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor se organizeaza , la controversatul monument in forma de SULA amplasat langa PREFECTURA exact pe locul unde pana in 2009 a fost bustul lui Petru Rares, pe care primarul Cretu l-a mutat din piata cu acelasi nume, de parca ar fi cautat cu orice pret sa asocieze "SULA CU PREFECTURA". Cu atat mai mult cu cat , acest monument , sub forma de LUMANARE nu se potriveste decat eventual intr-un cimitir al eroilor, sau langa o biserica avand hramul "Inaltarea Domnului".
In plus, la Bistrita, inafara de Cimitirul Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, spre strada Eroilor converg o serie de strazi cu nume de eroi precum Horia , Closca, Crisan, sau de mari personalitati ca Dimitrie Cantemir sau Cuza-Voda. La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar trebui sa ramana doar linia ferata principala spre Bistrita Bargaului care ar putea fi mascata de un gard viu pe ambele parti, iar pe restul de suprafata ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie construita o biserica monumentala cu hramul “Inaltarea Domnului” si care sa fie piesa dominanta a pietei. Pentru accentuarea caracterului de monumentalitate, biserica ar trebui construita pe un demisol inalt care sa permita accesul in interior prin intermediul unei scari ample cu trepte desfasurate pe toata latimea fatadei de intrare situate pe latura de vest. Piata Eroilor ar putea fi mobilata si cu o fantana arteziana situata pe axa bisericii si amplasata in dreptul intersectiei dintre strada Poienii cu strada Burgului. In interiorul pietei, intre biserica si fantana arteziana la o anumta distanta pe aceeasi axa ar putea fi amplasat Monumentul Eroilor, eventual prevazut si cu o “flacara vesnica”. Un avantaj al acestui loc este si pozitionarea pe diametrala Nord-Sud a orasului foarte aproape de Centrul Civic de la Prefectura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5