Noua staţie de mixturi asfaltice a municipiului Bistriţa, dată în funcţiune! Au fost modernizate deja străzi din Unirea şi Ghinda

       Administraţia municipală a pus în funcţiune noua staţie de asfaltare, valoarea achiziţiei fiind de 4,23 milioane lei. Potrivit primarului municipiului Bistriţa, această investiţie a reprezentat "un deziderat încă de la debutul mandatului". La prezentarea investiţiei, alături de Ioan Turc au fost viceprimarul Sorin Hangan, administratorul public al municipiului - Florin Găurean, specialişti din cadrul Primăriei Bistriţa.

"Astăzi ea este o realitate. A fost montată, s-au făcut toate probele şi în acest moment este perfect funcţională. De ce o nouă staţie de asfaltare? Avem obligaţia şi ne dorim mult să acoperim o nevoie elementară a oraşului, aceea de a avea drumuri bune. Şi mă refer la drumurile asfaltate, dar care periodic trebuie să intre într-un proces de reparaţii, dar şi la sutele de drumuri de piatră şi de pământ pe care le avem în municipiu şi în localităţile aparţinătoare. În pofida tuturor problemelor pe care le-am întâmpinat, şi mă refer la întârzierile mari ale constructorului în ridicarea componentelor, întârzieri cauzate de criza de metal, pe fondul războiului din Ucraina, dificultăţile de natură tehnică, la problemele de natură procedurală, pe toate le-am depăşit şi astăzi staţia este funcţională. A băga bani la nesfârşit în piatră, pentru drumurile de piatră, este precum o gaură neagră pentru buget, pe de o parte, iar pe de altă parte este o soluţie, din punctul meu de vedere, total anacronică. Pentru că un drum de piatră, oricât de multă piatră ai băga în el, tot de piatră rămâne. Ploaia îl spală, la schimbările de anotimp se deteriorează şi, la un moment dat, te trezeşti că ai cheltuit sume astronomice pentru o problemă nerezolvată", a declarat edilul Bistriţei, Ioan Turc. 

Acesta a prezentat câteva dintre caracteristicile tehnice ale staţiei de mixturi asflatice care o înlocuieşte pe cea produsă şi montată în 1968. "Vechea staţie de asfaltare era mai veche decât vârsta celor mai mulţi dintre noi cei de aici. Productivitatea, producţia era de 8-10 tone/oră, dar în ultimii ani de zile nu putea produce mai mult de două tone/oră. Noua staţie de asfaltare, model  Tedrum BM 100 TB Iaşi, a fost produsă şi instalată în anul 2022. Ea produce 60 de tone de asfalt pe oră. Este o instalaţie prevăzută cu filtrare automată cu saci, funcţionarea lui încadrându-se în standarde minime de poluare. În urma funcţionării staţiei nu vor rezulta reziduuri excedentare care poluează mediul. Procesul de producţie este complet computerizat, cu posibilităţi de listare şi arhivare a datelor de producţie. Oricând putem scoate din istoric datele pe care le dorim. Bitumul va fi adus prin cisterne speciale şi descărcat în gospodăria de bitum prin intermediul unor conducte etanşe.  Perioada de funcţionare a staţiei va fi în lunile în care temperatura exterioară va fi de minimum 5 grade C.  Cele 60 de tone de mixtură asfaltică pe oră se produc la o umiditate de 3-4%. Avem un malaxor care procesează 1000 kg de material/şarjă, iar tipul de elaborare al unei şarje este de 45 secunde, deci un timp foarte-foarte scurt.", a explicat Turc. 

       Pe amplasament, urmează să fie amenajată o perdea vegetală, vegetaţie înaltă care va proteja tot perimetrul exterior şi de zgomot, şi de noxe. "Nivelul de zgomot şi de noxe este sub normele admise de lege. Pentru ca această staţie să fie valorificată a fost nevoie de o serie de utilaje performante, şi încă mai avem nevoie de câteva utilaje care sunt în curs de contractare. (...) Urmează să mai facem şi alte câteva achiziţii în aşa fel încât staţia, împreună cu logistica, să ne ofere tot ceea ce este necesar pentru a putea lucra aşa cum oamenii aşteaptă. Le transmit tuturor celor care locuiesc în municipiului Bistriţa. În urma unui efort mare, un efort uriaş, din punct de vedere financiar, staţia de asfaltare, cu toate dotările, înseamnă circa 18 milioane lei. Suntem pregătiţi, la capătul acestui efort financiar şi tehnic să abordăm oraşul într-o manieră nouă. Staţia a fost operaţionalizată în urmă cu câteva  zile, deja am asfaltat câteva străzi în Unirea, în Ghinda şi deja începem să asfaltăm străzi deteriorate din municipiul Bistriţa. Bistriţenii să fie liniştiţi. În perioada următoare, într-o perioadă de timp rezonabilă – şi mă refer la acest an şi anul viitor -  situaţia străzilor se va schimba fundamental în bine. Le spun celor din localităţile aparţinătoare, din cartierele municipiului Bistriţa, din Sărata, Slătiniţa, din Sigmir, Ghinda, Unirea, Viişoara, faptul că vom interveni în toate aceste localităţi, aşa cum am făcut-o deja pe câteva străzi din Ghinda şi Unirea. Este o abordare nouă şi eu cred că oraşul merită acest fel de abordare", a transmis primarul Ioan Turc. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5