Muzeograful Constantin Catalano, de la Muzeul "George Coșbuc", a trecut la cele veşnice
Joi, 08/03/2023 - 13:44
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud își ia în aceste zile rămas bun de la cel care a fost Constantin Catalano, fost cercetător științific al muzeului. Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Filologie, domnia sa a patronat zeci de ani activitatea desfășurată în cadrul Muzeului Memorial "George Coșbuc". De altfel poetului i-a dedicat de-a lungul vieții numeroase studii în cărțile publicate sau în articolele editate de reviste culturale precum Tribuna, Steaua, Îndrumătorul cultural, Revista Muzeelor, Zestrea, Mișcarea literară și altele.
Dintre volumele publicate amintim: G. Coșbuc-Poezii uitate (1990), G. Coșbuc -povestind copiilor (1994), G. Coșbuc- poezia creștina-antologie și cuvânt înainte de C. Catalano (1999), George Coșbuc, elevul-poet - antologie , selecție și postfață de C. Catalano (2001) Constantin Catalano, Hordou (Coșbuc) studiu monografic (2005).
Constantin Catalano a fost membru de onoare al Societății literare "George Coșbuc"-Belgia-România iar în 2004 Președenția României i-a acordat medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a.
Rămas bun, Domnule Catalano!
Colectivul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud
† Profund îndurerați, am aflat că fostul cercetător științific al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Constantin Catalano, a trecut la cele veșnice, lăsând un gol imens în sufletul tuturor celor care l-am apreciat și cunoscut, pentru dăruință de care dădea dovadă în tot ceea ce făcea. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei sincere condoleanțe și multă putere!
Emil Radu Moldovan
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud
Citiţi şi:
- "DOR DE COŞBUC"
- Constantin Catalano, flacăra vie a culturii de pe Valea Sălăuţei, la 70 de ani
- COLOCVIILE ŞI FESTIVALUL NAŢIONAL DE POEZIE "GEORGE COŞBUC",
- Conexiuni pregăteşte o nouă antologie
- Colegiul Național "George Coșbuc" din Năsăud- prima şcoală românească din judeţ şi a patra din Ardeal- împlinește 160 de ani de istorie și performanță!
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Afișele anunță expoziția de-a lungul bulevardului central. Afișe imense, pe...
Comentarii
Nae -
Mar, 02:03
Mai bine zis ați aruncat alandala niste beculete cu led care n-au lumenii potriviți iluminatului...
Rus Augustin -
Lun, 15:15
BUNULE FOST COLEG DE LICEU LEON PINTEA,
Poate îți amintești mai multe despre
prof. Vasile G -
Lun, 11:48
Păcat să faci din orele de limbă latină un instrument opresiv, așa cum relatați, fiindcă acestea...
Leon Pintea -
Dum, 14:25
Poveste induiositoare si plina de talc. Comparand comportamentul umil si discret al acelui minunat...
prof.Ianis -
Dum, 00:10
Care ilegitimitate dle. Iuliu? Art. 83, aliniat 2, spune clar că „Președintele României își...
Aniversări
Este o dată specială pentru doamna profesor dr. Claudia Feldrihan, inspector școlar pentru Limba și literatura română, care își aniversează astăzi...
În zi de naştere, îi dorim domnului SORIN ROŞU MAREŞ, director executiv la Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud,...
În zi aniversară, permiteţi-ne preacucernice părinte Mihai Koblicska, preot paroh a Main, să vă dorim mulţi ani cu sănătate în slujirea Bisericii...
In Memoriam
În memoria celui care a locuit in această casă, preotul Gheorghe Coman (Popa-Dița de la Baltă), un om a lui Dumnezeu care a slujit în satul Ocnița,...
Comentarii
Rămas bun domnule Catalano! Dumnezeu să vă ierte și să vă odihnească în pace!
Ani și ani a cultivat opera și spiritul lui Coșbuc pe meleagurile noastre, cu dăruire și pasiune. Era o plăcere și o bucurie să-l întîlnești la Casa Coșbuc și la colocviile dedicate poetului. Fie-i țărâna ușoară și Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Adaugă comentariu nou