Comunicat de presă
Peste 8.000 de misiuni desfășurate de jandarmii bistrițeni în anul 2023
Joi, 01/25/2024 - 09:34
Marți, 23 ianuarie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud a avut loc Evaluarea activității instituției pe anul 2023. Bilanțul a fost prezentat de către inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud – col. Furnea Florin Vasile, în prezența cadrelor unității, întreaga activitate fiind prezidată în sistem videoconferință de către col. Dobre Bogdan - (Î) șef Direcția Logistică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gelu-Voievod” Bistriţa-Năsăud prin toate structurile angajate în misiuni, a acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin desfăşurarea acţiunilor de prevenire şi combatere faptelor antisociale, constituirea de capacităţi de intervenţie, în vederea asigurării unei reacţii imediate şi coordonate la apariţia situaţiilor de risc la producerea unor acte de tulburare a ordinii publice sau a unor situații de urgență, precum și în scopul îndeplinirii următoarelor obiective specifice:
asigurarea unei prezențe sporite și active a dispozitivelor de ordine și siguranță publică, pentru asigurarea caracterului preventiv al acțiunilor și consolidarea încrederii populației în structurile de aplicare a legii;
asigurarea/restabilirea ordinii publice, respectiv asigurarea protecției participanților, pe timpul desfășurării manifestărilor publice, atât în mod independent, cât și în sistem integrat;
asigurarea capacității de intervenție/capabilității specifice, cu resurse din categoria structurii de acțiuni speciale și antiteroriste, în vederea asigurării unei riposte imediate și eficiente pentru contracararea eventualelor amenințări teroriste, respectiv a evenimentelor cu impact major în planul ordinii și siguranței publice;
asigurarea, cu celeritate, a unui răspuns instituțional, coerent și coordonat, la apariția unor situații de urgență;
creșterea eficacității acțiunilor executate în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului infracțional şi contravențional;
diminuarea timpului de răspuns pentru executarea intervențiilor la solicitările prin SNUAU 112 sau din partea altor instituții;
creșterea gradului de siguranţă a turiștilor în zona montană şi a traseelor turistice circumscrise acestora.
În anul 2023 jandarmii bistrițeni au executat un număr de 8.068 misiuni de ordine publică. Pe timpul acestora au fost aplicate 2.191 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 612.050. Valoare bunurilor ridicate în vederea confiscării a fost de 12.002 lei. În perioada analizată au fost constatate un număr de 254 de infracțiuni, cu 177 autori. Dintre acestea 62 au fost constatate pe timpul patrulelor independente.
Pentru perioada analizată, se constată o creștere cu 19,53% (de la 52 la 62) a faptelor de natură penală constatate independent față de anul trecut, 2022.
Față de anul precedent, constatările de fapte penale în cooperare cu alte instituții, înregistrează o scădere cu 31,18% (de la 279 la 192) a faptelor de natură penală constatate, și o scădere cu 37,01% (de la 281 la 177) a făptuitorilor depistați.
Dintre cele 2.191 sancțiuni contravenționale, 1.677 au fost aplicate în mediul urban și 514 în mediul rural.
Din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate, 783 sunt avertismente scrise, față de 1.446 aplicate în anul 2022, reprezentând o scădere numerică de 663 avertismente și un număr de 1.408 amenzi aplicate, față de 1.481 amenzi aplicate în anul 2022.
Rezultatele obținute pe linie de asigurare, menținere și restabilire a ordinii publice
Asigurarea ordinii publice
În perioada de referinţă, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gelu-Voievod” Bistrița-Năsăud a acordat o atenţie deosebită misiunilor de asigurare ordinii publice, acesta fiind domeniul de bază al activității Jandarmeriei Române.
Pentru asigurarea caracterului integrat al acţiunilor de asigurare a ordinii publice, premergător acestora au fost desfăşurate şedinţe de cooperare, activităţi de recunoaştere în teren, precum şi alte acţiuni prin intermediul cărora s-au stabilit legături directe între factorii implicaţi, asigurându-se relaţionarea cu celelalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în domeniu, cu organizatorii adunărilor publice, dar şi realizarea schimbul interinstituţional de date şi informaţii. Aceste activităţi au avut ca scop principal stabilirea măsurilor şi detaliilor necesare desfăşurării în bune condiţii a evenimentelor şi realizarea managementului integrat al riscurilor asociate acestora.
La nivel județean, I.J.J. Bistrița-Năsăud, și-a îndeplinit atribuțiile specifice pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. De asemenea s-a impus adaptarea corespunzătoare a activităților specifice, desfășurate pe întreg teritoriul județului Bistrița-Năsăud, cu accent pe locuri/zone aglomerate, proximitatea lăcașurilor de cult, zone pretabile desfășurării manifestărilor publice (piețe, parcuri, arene sportive etc.), zone de agrement, etc.
Analiza comparativă relevă faptul că, în cursul anului 2023 s-au planificat, organizat şi executat 644 misiuni de asigurare a ordinii publice, în creștere cu 10,09 %, (față de 585 misiuni în 2022), la care au participat 3837 jandarmi, în creștere cu 12,46 % (faţă de 3412 jandarmi în 2022).
Restabilirea ordinii publice
Restabilirea ordinii publice în domeniul securitățíi publice în România, este o responsabilitate importantă asumată de Jandarmeria Română.
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a comenzii unităţii pe linia misiunilor executate de structurile de ordine publică. Acţiunile de restabilire a ordinii publice în zona de responsabilitate au vizat măsurile legale întreprinse de forţele de ordine pentru respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care au vizat tulburări sociale sau manifestări de violenţă şi de readucere în stare de normalitate a ordinii şi siguranţei publice tulburate.
Pe întreg parcursul anului o atenţie deosebită a fost acordată dezvoltării şi perfecţionării activităţii de negociere şi dialog, al cărei aport în diminuarea stărilor tensionate cu potenţial degenerator, a fost constatat pe timpul executării misiunilor specifice, aspect ce s-a reflectat şi prin faptul că la nivel judeţean, atât în 2022 cât şi în 2023 nu au fost executate intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice.
În perioada de referinţă au fost executate 498 de misiuni de restabilire a ordinii publice, care au constat în aplanarea unor conflicte şi intervenţii la alte solicitări, pe parcursul căreia au fost constatate 47 fapte de natură penală (32 fapte de natură penală -2022) și aplicate 282 sancțiuni contravenționale, în valoare de 82.900 lei (276 sancțiuni contravenționale, în valoare de 73.750 lei)
Menţinerea ordinii publice
In anul 2023, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gelu Voievod” Bistrița - Năsăud a acţionat pentru menţinerea ordinii publice în conformitate cu prevederile O.M.A.I. nr. 60/ 2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
Pentru îndeplinirea obiectivului general de creștere a gradului de siguranță și protecție a cetățeanului prin îmbunătățirea constantă a segmentului de ordine și siguranță publică, I.J.J. Bistrița-Năsăud a angrenat, în perioada de referință 19.856 jandarmi (16.704 de jandarmi-2022).
În cadrul acestui domeniu de activitate inspectoratul și-a concentrat eforturile pe două direcţii de acţiune şi anume:
Prima direcţie de acţiune, s-a concretizat prin executarea de misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule de jandarmi în zona instituţiilor de învăţământ, pieţe, târguri, oboare sau alte locuri stabilite de comun acord cu I.P.J. BN.
Structurile specializate montane/balneare (Postul de Jandarmi Montan Rodna, Postul de Jandarmi Montan Piatra-Fântânele, Postul de Jandarmi Montan Colibița, Postul de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Sângeorz-Băi) au îndeplinit acest tip de misiuni pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiunile montane și balneare precum şi pe traseele turistice din zona de responsabilitate ale acestora.
Posturile de Jandarmi Montane Piatra Fântânele, Colibița şi Rodna au acționat prin patrule de jandarmi dar au executat și misiunile de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, prin patrule mixte în zona lor de competență.
În același context, este necesară adoptarea întregului spectru de măsuri, din competență, pentru gestionarea afluxului mărit de turiști în zona stațiunilor montane, supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, precum și intensificarea acțiunilor specifice structurilor de ordine și siguranță publică, în cooperare cu personal silvic, pentru prevenirea și combaterea tăierii și comercializării ilegale a materialului lemnos.
A doua direcţie de acţiune, a vizat participarea la planificarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Efectivele angrenate au desfăşurat activităţi de patrulare pedestră şi auto, pe itinerariile stabilite, în funcţie de evoluţia stării operative şi au asigurat intervenţia la evenimentele semnalate, atât în mediul urban, cât şi rural. În acest sens, în anul 2023 s-au executat un număr de 3812 misiuni, în creștere cu 11,95 % faţă de 3405 în 2022.
Acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii
Cooperarea interinstituțională în domeniul ordinii și siguranței publice în România, reprezintă un pilon crucial pentru eficența și adaptabilitatea sistemului de securitate publică din România, asigurând o protecție mai eficentă a cetățenilor și a societății în ansamblu.
Complexitatea situaţiei operative din ultimii ani a solicitat tot mai mult un efort instituţional susţinut şi conjugat al tuturor forţelor de ordine şi siguranţă publică, sens în care s-a impus reaşezarea conceptuală a atribuţiilor specifice în cadrul misiunilor desfăşurate în comun. Deşi au fost parcurşi paşi importanţi din punct de vedere legislativ, dinamica mediului de securitate impune adaptarea şi dezvoltarea permanentă a interoperabilităţii forţelor, la nivel tactic, inclusiv prin dezvoltarea unui cadru acţional comun.
Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, au fost executate 973 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 617 cu Poliţia şi 356 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.
Pe parcursul anului 2023, efectivele din cadrul I.J.J. B.-N. au desfășurat și acțiuni de verificare a zonelor predispuse abandonului de deșeuri de pe raza județului împreună cu lucrători din cadrul A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud. În urma acțiunilor executate și a sprijinului acordat, reprezentanții acestei instituții au aplicat 240 de sancțiuni contravenționale.
Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
Cadrele Compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale participă activ la misiunile de asigurare a ordinii publice, misiunile specifice conform situației operative precum și la activitățile preventive. În contextul problematicii consumului ilicit de droguri, personalul compartimentului a desfășurat un număr de 81 activități de prevenire, cu ocazia desfășurării unor adunări publice, în cadrul instituțiilor de învățământ, precum și zone frecventate de către tineri, împreună cu efective din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, unde au fost abordate teme referitoare la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive.
Creșterea numărului de spectatori și suporteri la competițiile și jocurile sportive, în special cele de amploare, a dus la nevoia de educare a comportamentelor în spiritul de fairplay. În cadrul Campaniei ,,Invitație la fair-play” la meciurile de handbal feminin din Liga Florilor sau din Turneul Trofeul Carpați, au fost realizate 40 de activități de prevenire a faptelor antisociale la manifestări sportive, în care suporterilor sau spectatorilor le-au fost oferite informații privind obligațiile ce le revin în conformitate cu Legea 4/2008 – privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive.
Un alt aspect care reţine atenţia autorităţilor este siguranţa în zona montană, reprezentând de altfel o prioritate la nivel naţional, dat fiind că se înregistrează un aflux din ce în ce mai mare de persoane care ajung în această zonă, precum şi creşterea numărului de evenimente publice şi diversificarea acestora, în contextul în care acest areal este caracterizat de dificultatea terenului, de apariţia fenomenelor meteo extreme, dar şi de creşterea numărului de interacţiuni om - animal sălbatic (în special urs).
Dezvoltarea stațiuniilor montane din județ, duce la creșterea interesului societății pentru organizarea drumețiilor și la prezența unui număr mai mare de turiști pe traseele montane. Astfel, a fost inițiată o campanie ,,Siguranță în natură”, care are ca scop desfăşurarea activităţilor cu caracter preventiv care să contribuie la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la preîntâmpinarea săvârşirii unor fapte care încalcă normele legale în vigoare pe traseele montane, precum şi de a aduce aportul la educarea populaţiei respectării legilor şi conştientizarea acestora cu privire la consecinţele încălcării actelor normative în domeniu.
Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale a executat în luna decembrie și acțiuni privind prevenirea și combaterea faptelor antisociale în domeniul materiilor pirotehnice, pentru depistarea persoanelor fizice sau juridice care comercializează articole pirotehnice, fără a deține autorizații conform legii. În urma acestor acțiuni s-au constatat de către lucrători din cadrul PCFA, 2 infracțiuni conform Legii 126/1995 art. 37 lit. a: orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și 1 infracțiune conform art. 37 lit. b privind comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
În total, efectivele unității, în perioada sărbătorilor de iarnă au confiscat un număr de 11.078 articole pirotehnice din categoriile F1, P1, F2, F3.
Executarea mandatelor de aducere
În perioada analizată, la nivelul inspectoratului, s-au desfășurat 168 acțiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, față de 230 acțiuni în anul 2022, reprezentând o scădere numerică de 62 și procentuală de -26,96%, în 14 localități față de 23 localități în anul 2022, folosindu-se un efectiv de 336 jandarmi, față de 460 jandarmi în anul 2022.
În această perioadă, nu au fost situații în care mandatele de aducere să nu fie puse în executare.
Managementul integrat al pazei și protecției instituționale
La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, misiunea de pază se desfășoară, în conformitate cu actele normative în vigoare, pe două paliere: paza obiectivelor și paza transporturilor din responsabilitate.
În contextul situației operative actuale, generate atât de evoluția fenomenelor internaționale cât și de sursele potențiale de instabilitate internă, în anul 2023, în ceea ce privește misiunea de pază, eforturile au fost concentrate pe creșterea gradului de siguranță la cele 17 obiective a căror pază a fost asigurată cu efective din cadrul inspectoratului, precum și derularea în condiții de securitate deplină a transporturilor de produse cu caracter special, valori, dar și protecția corespondenței clasificate pe timpul transportului acesteia. Concomitent cu asigurarea pazei la obiectivele din responsabilitate s-a menținut și ordinea interioară necesară desfășurării în condiții de normalitate a activităților, executându-se astfel un număr de 1355 de misiuni în cadrul instanțelor de judecată din municipiul Bistrița, precum și în orașele Beclean și Năsăud.
La solicitarea Instituției Prefectului județul Bistrița-Năsăud, ca urmare a relocării temporare a activității acestui obiectiv asigurat cu pază cu efective de jandarmi, inspectoratul a desfășurat, în conformitate cu actele normative în vigoare, toate activitățile specifice în vederea mutării dispozitivului de pază la noua adresă a acestuia.
În conformitate cu cadrul normativ incident, în perioada de referință efectivele inspectoratului au fost angrenate în executarea unui număr de 555 de misiuni de pază a transporturilor de valori în beneficiul Trezoreriei Bistrița și 44 misiuni de pază a transporturilor de produse cu caracter special, atât în beneficiul propriu, cât și al societăților comerciale cu care sunt încheiate și derulate contracte de prestări servicii.
Parte componentă a misiunii de pază, asigurarea protecției corespondenței clasificate pe timpul transportului acesteia, s-a executat pentru un număr de 396 misiuni, în sfera de competență și în cooperare cu Direcția Regională de Informații Maramureș.
În decursul anul 2023 au fost primite prin Dispeceratul Sistemului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi prin centrala inspectoratului, un numar de 501 apeluri cu intervenţie ale inspectoratului, comparativ cu 406 apeluri în anul 2022 (+18,07%). Intervenţiile au fost desfăşurate în timpul operativ stabilit şi cu eficienţă, toate datele şi informaţiile privind misiunile şi activităţile desfăşurate fiind implementate la timp în aplicațiile informatice gestionate.
În anul 2023, prin dispeceratul inspectoratului au fost monitorizate:
8.069 misiuni de ordine publică, spre deosebire de 7.915 în anul 2022;
151 transporturi speciale,
396 transporturi de corespondență clasificată,
555 transporturi de bunuri şi valori.
În folosul acestor misiuni au fost înregistrate 886 accesări ale bazelor de date D.E.P.A.B.D. și S.I.N.S. de către personalul specializat monitorizare misiuni şi evenimente la solicitarea personalului operativ aflat în teren.
Resurse Umane
Pe linie de Resurse Umane în cadrul activității de recrutare a candidaților pentru susținerea examenelor de admitere la instituțiile militare de învățământ superior ale M.A.I., sesiunea iulie 2023, au fost recrutați un număr de 5 candidați (4 bărbați și 1 femeie). La finalizarea procedurii de selecție nici un candidat nu a fost declarat „admis”.
În cursul anului 2022 s–au desfășurat 2 (două) sesiuni de recrutare candidați pentru instituțiile militare de învățământ postliceal ale M.A.I., respectiv în lunile februarie – aprilie și noiembrie – decembrie. Astfel pentru prima sesiune de admitere au fost recrutați un număr de 23 candidați (19 bărbați, 4 femei) iar pentru a doua sesiune 41 candidați (38 bărbați, 3 femei). În urma susținerii tuturor probelor de concurs, au fost declarați „admis” un număr de 11 candidați (11 bărbați) în luna aprilie 2023 și respectiv 19 candidați (19 bărbați) în luna decembrie 2023.
Campanii Umanitare 2023
Pe lângă misiunile executate în anul 2023 am fost aproape de oameni prin organizarea de acțiuni umanitare pentru sprijinirea anumitor cauze. Pe parcursul anului trecut am organizat trei campanii de donare de sânge alături de colegii noștri. Prima campanie a avut loc pentru a marca Ziua Jandarmeriei Române, a doua campanie a fost organizată ca urmare a tragicului accident produs la Crevedia, cea de a treia fiind organizată în data de 3 noiembrie 2023. Aceste campanii organizate de către jandarmi, se doresc a fi un exemplu pentru donarea benevolă de sânge cât și pentru conștientizarea populației cu privire la importanța acestui demers pentru societatea în care trăim, raportat la lipsa permanentă de sânge din țara noastră.
Dacă ar fi să rămânem în zona acțiunilor umanitare ale jandarmilor bistrițeni, în anul 2023 au fost sprijinite familiile a trei bunici cărora le-am făcut sărbătorile mai frumoase. Aceste familii au fost sprijinite cu produse specifice Crăciunului dar și produse nealimentare, în funcție de nevoile fiecăruia și cu câte o sumă consistentă de bani. Sprijinul a fost posibil doar ca urmare a implicării voluntare a colegilor, fapt care a devenit deja o tradiție pentru instituția noastră. Pe această cale mulțumim pentru sprijin tuturor celor care au dorit să ajute necondiționat!
Și pentru că unde-s mulți puterea crește, ne-am alăturat și campaniei Bucurie la cutie alături de Asociația POV 21 Bistrița care pentru cel de-al 3 lea an consecutiv sprijină copiii din familiile defavorizate din județul Bistrița-Năsăud. Am dăruit astfel cadouri pentru 20 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, a căror familie trece prin dificultăți financiare deosebite. Pe toată perioada anului această asociație organizează inclusiv tabere sociale pentru copiii care nu știu ce înseamnă acest lucru.
Și protecția mediului înconjurător a fost și rămâne una dintre prioritățile noastre. Pe parcursul ultimului an am participat la acțiuni de ecologizare a unor zone de pe raza județului Bistrița-Năsăud. Mai concret, în data de 05 octombrie 2023 cu ocazia aniversării a 22 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane s-a lansat campania intitulată sugestiv Echipa Munților Curați, care a presupus organizarea unor actiuni de ecologizare în zone montane. Astfel, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud jandarmii din cadrul posturilor montane Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița s-au alăturat acestui demers prin ecologizarea unor zone din aria de competență. De asemenea, jandarmii au participat și în data de 16 septembrie 2023 la acțiunea de ecologizare organizată la nivel național în cadrul programului Let s do it România.
Citiţi şi:
- Jandarmii bistriţeni, la ceas de bilanţ! Peste 7300 de misiuni executate anul trecut
- Aproape 8.000 de misiuni ale jandarmilor, în judeţ, în 2016, cu 30 % mai multe faţă de anul precedent
- Jandarmii bistriţeni, la ceas de bilanţ! Mii de misiuni de asigurare, restabilire şi menţinere a ordinii publice
- Jandarmii bistriţeni, bilanţul unui an cu misiuni grele: proteste, trei scrutinuri electorale, protecţie antiteroristă
- I.J.J. Gelu Voievod B-N, antrenat în misiuni de menţinere a ordinii publice şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
I. ,,FLORILE DALBE” Cu ajutorul lui Dumnezeu vrem să lămurim de ce apar aşa de des ,,Florile...
Comentarii
Archiudean Florentin -
Mie, 14:40
Multumesc Rasunetul! Multumesc și mulțumim Prieteni dragi!
Pop MariusNicolae -
Mar, 16:55
Foarte bine venite informațiile, transmise de DSPBN,prin intermediul doamnei doctorAAndrițoiu! Cu...
Rus Augustin -
Mar, 15:37
STIMATĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ,
Fie ca în anul 2025 în calea dumneavoastră să vă fie presărate „...
Rodica Fercana -
Mar, 13:45
La mulți ani redacției Răsunetul. Ro! Mulțumiri scriitorului Ioan Mititean pentru acest compendiu...
prof. Vasile G -
Mar, 09:28
„Să îmbrățișăm anul care vine, să-l primim cu florile nădejdii...”- iată sfat tonic, metaforic,...
Aniversări
În zi de naştere, 3 ianuarie, urăm chef NINA RUS de la Păstrăvăria RIN din Romuli și Creativ Chef la MasterChef România, multă sănătate, împliniri...
În ceas aniversar, 2 ianuarie, urăm domnului ALEXANDRU ROMAN, director adjunct Divizia Operațiuni Rețea la Distribuție Energie Electrică Romania,...
Fie-ne îngăduit, preacucernice părinte DĂNUŢ VIDICAN, preot paroh la Dobricel, să vă adresăm, în ceas aniversar, cele mai alese urări de sănătate,...
In Memoriam
Ajun de Crăciun.
Cineva schimbă aerul
de deasupra satului.
Adaugă comentariu nou