Mitropolitul Andrei, la Teaca - O comunitate vie, cu un părinte vrednic, preotul Vasile Motogna
Localitatea Teaca a avut dintotdeauna preoți vrednici care au zidit temeinic în conștiințele credincioșilor și care s-au zidit ei înșiși pe altarul jertfei întru Credință! De zece ani, urmând păstoririi vrednicului de laudă Părinte Vasile Chița, parohia Teaca este altarul de viețuire și de jertfă al unui preot dăruit cu mult har, un exemplu de viețuire creștină și de păstorire cu folos a turmei binecredincioase – părintele Vasile Motogna! Părintele Vasile a sosit la Teaca cu nostalgia anilor de păstorire jertfelnică de la Sita, o parohie cu oameni puțini dar vrednici, muncitori și cu Credința în toată ființa lor de țărani simpli și dintr-o bucată!
Teaca l-a primit cu brațele deschise, credincioșii așteptând un nou Păstor care să le mai aline regretele plecării bunului părinte Vasile Chița! Abia sosit într-o lume puțin mai...complicată decât la Sita, părintele Vasile, cu statura sa impunătoare, cu chipul său blând, cu privirea sa curată și, mai ales cu vorba sa calculată, ’’la purtător’’, cum se spune, i-a cucerit repede pe credincioșii parohiei. Încântați de noua zare de lumină semănată de cuvântul părintelui, autorități și oameni simpli i-au fost alături la activitatea de rezidire și de modernizare a casei parohiale dar și la multele acțiuni și activități inițiate și conduse de părintele Vasile în parohia Teaca. Model de păstorire și de...pastorație, de relație vie adică între păstor și turma de care are grijă sau, mai simplu, model de purtare de grijă, de slujire plină de bunătate și jertfelnicie – părintele Vasile este, iată de aproape zece ani, Lumina trimisă de Bunul Dumnezeu în inimile și în întreaga viață a oamenilor din Teaca, exemplul său fiind ziditor și în conștiințele credincioșilor de alte rituri și religii din comună!
Anul acesta, în prima duminică din Postul mare, în Duminica Ortodoxiei, credincioșii parohiei Teaca s-au aflat în zi de mare sărbătoare, onorați fiind de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul nostru, dar și a unui sobor care a cuprins 16 preoți în frunte cu bunul părinte protopop Alexandru Vidican. Sfânta Liturghie a avut o semnificație aparte, peste sentimentul ei înălțător pe care îl are duminică de duminică, suprapunându-se harul unic, binefăcător, pe care prezența Înaltului Andrei l-a revărsat asupra credincioșilor. Binecuvântând lucrările recent încheiate la clădirea bisericii, Înaltpreasfinția sa a răsplătit vrednicia întru slujire acordând părintelui Vasile Motogna, Consiliului și cântărețului Parohial, primarului Damian Iustian Muntean, vice primarului Florin Oltean, domnului Simion Drecșan dar și altor binefăcători, onorante Ordine bisericești și diplome de aleasă cinstire! În biserica plină, alături de credincioși au fost prezente oficialități județene, și locale, membri ai conducerilor partidelor politice, oameni de cultură ale căror nume nu le voi menționa din motivul simplu și onest că ne știindu-i pe toți nu doresc să aduc supărare nimănui! Voi remarca totuși că toți merită respectul nostru iar faptul că azi au fost ÎMPREUNĂ cu toții sub Stindardul Credinței Străbune, poate fi un exemplu minunat și pentru Dânșii dar și, mai ales, pentru noi oamenii simpli! Sper că cititorii vor fi de acord, totuși, să fac o excepție și să remarc prezența la Sfânta Liturghie a domnului Bogdan Ivan Gruia, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din actualul guvern al ROMÂNIEI! Motivele sunt două – Omul acesta (da am scris cu O mare!) chiar face treabă bună acolo la București într-un minister util și folositor tuturor românilor! Și, cu toată stima pe care i-o port, nu mă abăteam de la principiul pe care mi l-am impus însă domnul Bogdan Ivan a împlinit 33 de ani (o cifră cu multe simboluri l!) chiar în 24 martie 2024 la Teaca! La mulți ani, așadar Domnule Ministru, să fiți mereu și mereu al tuturor și deci al ȚĂRII! Doamne ajută!
Un moment aparte în cadrul Sfintei Liturghii a fost acela în care părintele ierodiacon Serafim Donca a fost ridicat la treapta de preot (ieromonah) pe seama mănăstirii Soporul de Câmpie. Vom consemna deci că la Teaca a fost o sărbătoare la care au participat fii și fiicele satului alături de mulți credincioși din toată comuna. Ne-au încântat cu slujirea la Liturghie grupul de studenți seminariști de la Cluj Napoca, apoi cu cântece și pricesne minunate grupul vocal instruit de doamna profesoară de religie Geta Petrovan, solistele Larisa Bozbici și Mădălina Oltean alături de ele fiind cu tot sufletul ei mare Cornelia Ardelean Archiudean.
La Teaca s-a sărbătorit așadar, oficiindu-se cu mult folos duhovnicesc în Sfânta biserică Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în prima duminica din Postul Sfintelor Pasti, în Duminica Ortodoxiei, ziua care ne amintește an de an evenimentele din 11 martie a anului 843 când, la Constantinopol, s-a restabilit cultul sfintelor icoane în toate Bisericile Ortodoxe.
Teaca de azi este o comunitate vie, care în ciuda provocărilor de tot felul ale vieții, se încăpățânează să rămână in…matca ei firească, strămoșească, milenară. Beneficiind de vigilența mereu trează și de neostenita jertfă a Păstorului sufletesc, Speranța plutește mereu peste dealurile din jur, peste livezile și viile pline de rod, peste turlele tuturor bisericilor din localitate și mai ales în și peste sufletele binecredincioșilor săteni…
La așa turmă, așa Păstor! Vrednic este Preotul! La așa păstor, așa Turmă! Vrednici sunt Credincioșii! Doamne ajută-ne tuturor!
Voluntar pe frontul concordiei
Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Vasile Motogna, instalat preot al Bisericii Ortodoxe din Teaca
- Mitropolitul Andrei, la Biserica „Sfânta Treime” din Teaca. Preotul paroh Vasile Cristian Motogna a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”
- Ocniţa are păstor nou
- La Teaca – așteptând Învierea!!!
- Vrednic este! Părintele Mihai Lostun, instalat la Parohia din Vermeș!
Adaugă comentariu nou