OLAV s-a întors acasă!
Astăzi, 23.05.2024, Palatul Culturii din municipiul Bistrița a fosta gazda festivității de deschidere a Olimpiadei Naționale ”Lectura ca abilitate de viață”, clasele IX-XII , proba B. Dacă în 2013, Bistrița a fost locul unde a luat naștere concursul, „Lectura ca abilitate de viață” (LAV), astăzi, în 2024, OLAV s-a întors acasă după ce a devenit în timp una dintre cele mai îndrăgite olimpiade.
Dezvoltând personal elevii prin valorificarea abilităților de viață, inclusiv a abilităților media, OLAV este o altfel de olimpiadă și în acest spirit al „lecturii fără reverențe„ cum a menționat la evenimentul deschiderii reprezentanta Ministerului Educației, în Comisia centrală, doamna Anca- Denisa Petrache s-a desfășurat și deschiderea acestuia.
În calitate de gazde ale evenimentului, doamna Claudia Feldrihan, inspector școlar pentru limba și literatura română, împreună cu doamna Monica Halaszi, director al Colegiului Național “Liviu Rebreanu”, au transformat evenimentul de astăzi într-o experiență inedită. Din partea autorităților locale au fost prezenți, domnul Emil Radu Moldovan-președintele al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și domnul Ioan Turc-primarul municipiului Bistrița care împreună cu Centrul Cultural Municipal Bistrița, manageriat de domnul Gavril Țermure a propus participanților o analiză a textelor multimodale ale Adei Milea și ale lui Bobo(Fără zahăr). Destinat exclusiv olaviștilor, spectacolul, inserat la mijlocul evenimentelui, a fost urmat de mesajele membrilor Comisiei Centrale, al doamnei conferențiar universitar doctor Florentina Sâmihăian -președintele comisiei și al doamnei Anca -Denisa Petrache, reprezentanta Ministerului Educației, director al Direcției de formare.
În același spirit, domnul inspector școlar general, Mircea Cristian Nicula a transmis un mesaj de bun venit participanților la proba de mâine, aceștia fiind întâmpinați și cu un mesaj filmat, transmis pentru ei de Victor Morozov, critic de film, fost premiant al OLAV-ului la edițiile anterioare.
Povestea OLAV ne-au spus-o astăzi și reporterii de liceu de la Colegiul Național “Andrei Mureșanu” coordonați de doamna profesoară Aurelia Hâruță care au surprins momente esențiale ale edițiilor trecute.
Cei 62 de elevi din 32 de județe, respectiv din municipiul București calificați la Proba B, au avut parte în continuare de instruirea membrilor Comisiei Centrale.
Organizatorii acestei ediții au ca parteneri Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița,Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc" Bistrița,Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Casa Corpului didactic Bistrița-Năsăud,Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Sponsori:
MIS GRUP SRL
S. C. CARMO-LACT PROD SRL MONOR
COMAUTOSPORT SRL BISTRIȚA
GEOPLAST BISTRIȚA
SOCIETATEA COMERCIALĂ RCB ELECTRO 97 S.A.
CĂMARA BUNICII
LIONS CLUB BISTRIȚA
ASOCIAȚIA ESENTZA BECLEAN
LIBRĂRIA ALETHEIA CASA CĂRȚII BISTRIȚA
Cofetăria Linqenda Beclean
Citiţi şi:
- Etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, la Bistrița! Un concurs „altfel”, Produs în Bistrița-Năsăud!
- Peste 100 de liceeni abordează lectura, ca abilitate de viaţă, în etapa naţională de la Bistriţa!
- Inspectorul școlar general Cristi Nicula: Bistrița va găzdui în acest an etapele naționale pentru cinci olimpiade școlare! Care sunt acestea!
- CNLR: A doua minune a noastră de 10, Iris Maria Zsigmond!
- Peste 200 de elevi, la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”
Adaugă comentariu nou