Sărbătoare pentru comunitatea din Budacu de Sus! Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările la căminul cultural! Ordinul “Mihai Vodă” pentru primarul Ilie Uchrenciuc!

                Frumoasa comunitate din Budacu de Sus a trăit momente înălțătoare, odată cu inagurarea centrului cultural din localitate. Biserica, școala și tradițiile și-au dat întâlnire la acest eveniment de suflet, cu toții fiind uniți de tricolorul ce a fost purtat pe străzile localității.

                Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul –vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în sobor de preoți, condus de proropopul de Bistrița, Alexandru Vidican, a sfințit lucrările acestui edificiu, vorbindu-le sutelor de locuitori prezenți despre lucrul în echipă, smerenie și cererea ajutorului, dar și despre nădejdea în Bunul Dumnezeu. 

Alături de primarul Ilie Uchrenciuc și echipa din Primăria Dumitrița și Consiliul Local, au fost președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - Emil Radu Moldovan, ministrul Bogdan Ivan, secretarul de stat Monica Săsărman, Cristian Parasca - șef adjunct AJFP BN.  Mesaje de felicitare și de prețuire pentru oamenii acestei comune au fost transmise de oficialii guvernamentali și de președintele Radu Moldovan.

În mesajul său, primarul Ilie Uchrenciuc a mulțumit invitaților, dar și fiilor satului "de aproape și de departe", prezenți în sală la un eveniment unic în viața comunității sau alături, cu sufletul, din depărtări. "A pornit ca un proiect de suflet și ca rezultat al unei deosebite colaborări interinstituționale cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin domnul președinte Emil Radu Moldovan, cu ajutor financiar acordat de către Compania Naţională de Investiţii, dar și cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Local Dumitrița și al aparatului de specialitate din cadrul Primăriei Dumitrița. Cred că puține lucruri pot dărui atâta bucurie, cât și emoție, precum momentele trăite acum. Ne-am adunat ]ntreaga comunitate din Budacu de Sus și din comuna noastră, ca prin rugăciune și gânduri de mulțumire, să deschidem ușile noului așezământ cultural. Știm cu toții că cele mai importante evenimente din viața satului se trăiesc prin biserică și se continuă la căminul cultural.  Am considerat cĂ pentru oameni gospodari precum budăcenii, și căminul cultural trebuie să fie pe măsură. Am fost criticat că e prea înalt, ba prea lat sau mic sau mare, sau cum au mai considerat unii, dar iată-l așa cum a rânduit Dumnezeu să fie, în toată splendoarea sa. Adevărații observatori sunteți dumneavoastra, beneficiarii lui. Prin ochii dumneavoastră se vede astăzi părerea sinceră, se observă încântarea și prețuirea unui bun care de acum vă aparține. Să ne ajute bunul Dumnezeu să umplem sălile de bucurie, de petreceri, evenimente frumoase, iar educația și cultura să poată fi promovate. Lansez totodată inițiativa amenajării unei incăperi în stil tradițional. Fie ca tinerii prezenți aici să poată povesti generațiilor care vor urma, importanța acestui eveniment. La fel și persoanele de peste 90 de ani, aici de față, ne pot împărtăși amintirea construcției vechiului amplasament în urmă cu aproximativ 70 de ani.  Ca primar al comunei Dumitrița, nu pot decât să mă simt împlinit că am putut realiza această lucrare, că îmi pot exprima recunoștința sufletească a unui lucru bun și bine realizat În folosul intregii comunități. Din respect și cu considerație pentru dumneavoastră, dragi fii ai satului, am realizat acest cămin cultural, ca loc în care tradițiile și cultura să fie consolidate, iar împreună cu dumneavoastră să înfăptuim și mai multe lucruri bune.  Prin experiența acumulată, îmi va fi mult mai ușor să continui decât mi-a fost să încep. Să ne ajute Bunul Dumnezeu, domnule președinte, ca tot în echipa pe care am făcut-o până acum să putem continua și proiectele viitoare! Iată că am demonstrat că se poate face, am făcut și vom mai realiza multe împreună", le-a spus oamenilor  primarul Ilie Uchrenciuc. 

În cadrul momentului festiv, au fost premiați seniorii comunității, pentru exemplul lor de longevitate. Diplome, premii și urări de zile îndelungate au fost transmise pentru Lucreția    Bucur - Griga din Ragla - 99 ani, Ioan Bucșa din  Budacu de Sus - 99 ani; Feldrihan Titus din Ragla - 94 ani, Bucșa Fironica din Budacu de Sus  - 92 ani, Moldovan Gavril din Budacu de Sus  - 92 ani, Creța Florica  din Budacu de Sus - 90 ani, Sbîrcea Margareta din Budacu de Sus  - 92 ani, Răglean Ana din Ragla  - 91 ani, Țăran Rafila din Budacu de Sus - 91 ani și Țăran Ioana din Budacu de Sus - 90 ani.

Autoritățile locale nu au uitat nici de tinerii care fac cinste acestei comunități, care prin performanțele lor fac cunoscut numele comunei Dumitrița pe plan național și internațional. Marinel Cîrcu din Budacu de Sus a primit Premiul pentru educație pentru clasarea pe locul I la examenul de absolvire a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. Pentru performanțe sportive deosebite, au fost distinse Carmen Cocoș și Anuca Pop din Budacu de Sus, pentru clasarea în anul 2023 pe locul I la Cupa României la box, tineret, si locul V la Campionatul European de tineret la box, respectiv pentru obținerea în anul 2023 a locului II la Campionatul Național de cadeți la box și locul III la Cupa României la box.  

De asemenea, Camelia Jarda a fost premiată pentru premiul I la etapa județeană a Olimpiadei Sportului Școlar Fotbal – Cupa ISF U18 fete și participare la etapa națională în anul 2023.

La aniversarea a 50 de ani de căsnicie, comunitatea și-a arătat respectul și recunoștința pentru familiile -model, care prin armonie și ajutor de la Bunul Dumnezeu au ajuns aceste momente: Cirilă  Gavril și Florica din  Budacu De Sus, Cotoc Ioan și Florica   - Budacu de Sus, Costinea Ioan și Felicia-Letiția  - Ragla, Grigore Victor și Maria  - Budacu de Sus, Oprea Gheorghe și Crucița  - Budacu de Sus, Pop Ioan și Maria   - Budacu de Sus, Roman Gavril și Ana - Budacu de Sus, Roman Grigore și  Mărioara  - Budacu de Sus,  Roman Ioan și Ana  - Budacu de Sus, Rus Victor și Ioana     - Budacu de Sus, Sabău Leontin și Emilia   - Budacu de Sus, Suciu Victor și Nastasia   - Budacu de Sus, Turcu Gavril și  Maria   - Budacu de Sus, Bota Ioan și Mărioara  - Budacu de Sus, Moga Valentin și  Anica - Budacu de Sus,   Moldovan Ioan și Maria - Dumitrița,  Nuțiu Grigore și Ioana - Budacu de Sus, Botezatu Gheorghe și Livia - Budacu de Sus, Tiniș Simion și Ioana  - Dumitrița,  Moldovan Grigore și Ana - Budacu de Sus, Peica Simion și Ioana   - Budacu de Sus, Nuț Mitrofan și Ioana   -Budacu de Sus, Roman Emilian și Anuța  - Budacu de Sus, Pop Ioan și Florica  - Budacu de Sus, Sălvan Vasile și Florica - Dumitrița, Nuț Ioan și Maria  - Budacu de Sus, Feldrihan Vasile și Elena  - Budacu de Sus și Cimpoieș Traian și Maria  din Budacu de Sus.

Felicitări tuturor!

Comentarii

03/06/24 11:59
Marius Nicolae Pop

Nu am inteles,de ce ordinul"' Mihai Voda"'?Ce legatura exista? De ce nu exista de exemplu ,un ordin"' Regele Ferdinand Intregitorul"'?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5