Felicitări, părinte Liviuț Tomoroga! După pelerinajul de la mănăstiri, copiii din Tiha Bârgăului au învăţat meşteşugul cojocăritului şi a opincăritului de la Leon Burbulea

„VEŞNICIA S-A NĂSCUT LA SAT”- aşa spunea atât de frumos marele poet Lucian Blaga. Şi dacă stăm şi meditam la anii copilăriei noastre , când eram fermecaţi de tot ce se întâmplă în sat, îi dăm dreptate marelui poet. E drept, vremurile s-au schimbat, timpurile sunt noi , dar totuşi , nu putem da uitării trecutul , deoarece atât de frumos spunea Nicolae Iorga: „un popor care nu-şi cunoaşte istoria şi tradiţiile e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”.
În acest context, am crezut de cuviinţă, ca în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, să organizăm câteva activităţi pentru copiii şi tinerii din parohia noastră. Astfel, în dată de 12 august, cu un număr de 46 de copii, am vizitat Mănăstirea Nuşeni. Copiii au fost impresionaţi când au aflat că prima biserică de lemn de aici a fost donata de credincioşii din Tiha-Bargaului şi de părintele Fontu Ioan, pastorul de atunci al parohiei. Apoi, am ajuns la Mănăstirea Nicula, unde cu toţii au avut răbdare să ajungă să se închine Icoanei Maicii Domnului. De la Nicula am plecat spre Mănăstirea Casiel. Aici, am fost întâmpinaţi de blândul părinte Serafim Badila, care pe lângă faptul că ne-a pus la suflet un frumos cuvânt duhovnicesc, ne-a invitat să luăm şi o mică gustare. De la Casiel, am plecat spre Mănăstirea Dobric, unde la fel am fost primiţi cu mult drag. De aici, de la Dobric, ne-am întors la casele noastre cu bucuria împlinirii, urmând ca a doua zi să ne vedem la biserică, pentru a ne continua activităţile.
Aşa se face că în dată de 13 august, grupul de copii şi tineri dimpreună cu părintele ne-am reîntâlnit la biserică. Aici, mai întâi am învăţat să cântăm Prohodul Maicii Domnului, iar mai apoi, în mijlocul nostru a venit meşterul popular al Văii Bârgăului, Leon Burbulea, un om de înaltă ţinută socială şi morală, care la vremea pensionarii a îmbrăţişat meşteşugul cojocaritului. Deşi dorinţa de a face cojoace şi pieptare o avea de mic copil, după cum însuşi mărturiseşte, abia după pensionare i se îndeplineşte acest vis. Primele sfaturi le-a primit de la meşterul Nicolae Bacea , deţinător al titlului de Tezaur Uman Viu, urmând ca pe mai departe să înveţe că autodidact.
Meşterul Leon are o mare atracţie la copii. Recent a avut în vizită la Piatra Fântânele, unde deţine un mic atelier de vacanţă, un grup de copii din Bistriţa care s-au bucurat de măiestria meşterului Leon. De asemenea, aceste taine au fost împărtăşite şi unui grup de copii din Germania, care s-au bucurat de tainele acestui meşteşug nobil . În primăvara aceasta, a fost invitat la Chişinău, unde a reprezentat în cadrul unui festival pieptarele şi tradiţiile din ţinutul Bistriţei şi în special a Văii Bârgăului. A fost invitat în Maramureş , la Vadu Izei, unde s-a întâlnit cu tineri de la Şcoală Rădăcinilor Străbune. Deţine un număr mare de diplome de participare, diplome de onoare precum şi de excelentă, prin aceasta promovând şi făcând cinste Văii Bârgăului. Prin meşterul Leon Burbulea , comună noastră se înscrie în rândul celor mai de cinste comune, întrucât meşterul Leon duce tradiţia şi meşteşugul popular la nivel naţional şi internaţional. Copiii şi tinerii au fost impresionaţi de povestea meşterului popular Leon Burbulea, bucurându-se de câteva demonstraţii ale acestuia. Pentru mulţi dintre ei a fost în premieră purtarea unei cuşme sau a unui pieptar sau chiar încercarea de a lucra cu ustensilele de cusut. Cu siguranţă, mulţi dintre aceşti tineri vor trece pragul meşterului popular Leon Burbulea, căruia îi mulţumim pentru bunăvoinţa de a fi în mijlocul tinerilor. Credem cu toată tăria , ca având asemenea oameni dedicaţi meşteşugului precum meşterul Leon Burbulea, portul, tradiţiile şi numele bun al bargauanilor va merge înainte.
În dată de 14 august, am avut bucuria că la Slujba Prohodului Maicii Domnului, grupul de copii şi tineri să cânte împreună cu noi minunatele versuri închinate Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Toate acestea au adus multă bucurie în sufletele tuturor, dar mai cu seamă a copiilor, care de bună seamă îşi vor aminti cu drag de aceste activităţi.
Pr. Liviuț Tomoroga, Parohia Ortodoxă Tiha Bârgăului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5