Pr. Vasile Beni: Nașterea Maicii Domnului este rodul rugăciunilor și al faptelor bune a părinților săi Ioachim și Ana
,,Noi cei din mila Sfântului / Facem umbră pământului/
Rugămu-ne-ndurărilor, Luceafărului mărilor,
Ascultă-a noastre plângeri, / Regină peste îngeri;
Din neguri te arată, / Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurară / Şi Pururea Fecioară Marie!
Crăiasă alegându-te, / Îngenunchem rugându-te
Înalţă-ne, ne mântuie / Din valul ce ne bântuie.
Fii scut de întărire / Şi zid de mântuire.
Privirea-ţi adorată / Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată / Şi pururea fecioară, Marie!”(Eminescu).
Dragii și bunii noştri credincioşi!
Sfânta noastră Biserică prăznuieşte astăzi Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, sărbătoare cu înţelepciune numită de poporul nostru dreptcredincios, Sfânta Maria Mică, spre deosebire de praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august), numit Sfânta Maria Mare.
Din cărțile noastre sfinte aflăm că în cetatea Nazaretului trăiau doi oameni bătrâni care purtau numele de Ioachim și Ana, care erau drepți înaintea lui Dumnezeu, dar nu aveau copii. Se spune că, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi, pentru că nu aveau copii. Întristaţi, cei doi s-au îndreptat spre casa lor și au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune.
Tradiţia sfântă aşază în rugăciunile acestor bătrâni cuvinte de o deosebită emoţie. Astfel, Sfânta Ana se ruga: „Doamne, Cel ce ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd, Cel ce-ai zis făpturilor să crească şi să se înmulţească, Cel ce ai binecuvântat pe Sara, femeia lui Avraam şi la bătrâneţe a născut pe Isac şi ai dăruit pe Ana care a fost stearpă şi a născut pe Samuil proorocul, dă-mi şi mie Doamne roadă pântecului să nu mai fiu de ocară şi de urgie oamenilor. Ce voi naşte - ori fecior ori fiică - voi închina Ţie, cu toată inima mea şi-l voi da să slujească la templul cel sfânt al Tău”.
Tot aşa se ruga şi Ioachim. Iar Arhanghelul Gavriil al Bunelor Vestiri de bucurie a spus lui Ioachim: „Bucură-te Ioachime şi te veseleşte că eu sunt îngerul lui Dumnezeu. Am venit să-ţi spun că vei avea o fecioară, care va naşte întru feciorie pe Împăratul lumii, pe Fiul lui Dumnezeu”, iar Anei acelaşi înger i-a spus: „Rugăciunile tale, Ana, au străbătut cerul şi lacrimile tale au ajuns la Dumnezeu, iar mila Sa s-a coborât asupra ta; iată, vei zămisli şi vei naşte pe fiica cea binecuvântată prin care se va da mântuire lumii. Şi se va numi Maria”.
Astfel, din rodul rugăciunii și al postului se naște o fetiță la care îi pun numele de „Maria” care înseamnă: „cea plăcută”- „Doamnă”- „steaua mării”. Împlinindu-se cuvintele „Că ceea este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu”. Este cea care de la vârsta de trei ani până la vârsta de cinsprăzece ani petrece în templul din Ierusalim, atunci când primește vestea că va lua în pântece și va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
De ce trebuie să o cinstim pe Maica Domnului: -Tatăl a ales-o, Fiul S-a întrupat, iar Duhul Sfânt s-a pogorât asupra ei.
-O cinstim, pentru că în primul rând a cinstit-o Dumnezeu, a cinstit-o arhanghelul Gavriil, care I s-a arătat zicându-I : „Bucură-te, ceea ce ești plină de har”.
-A cinstit-o Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul atunci când a zis: „Și de unde cinstea aceasta ca să vină la mine Maica Domnului meu”.
-A cinstit-o acea femeie din popor care auzindu-L pe Iisus propovăduind a zis: „Fericit este pântecele care te-a purtat și sânii la care ai supt”.
Sfintei Fecioare Maria i s-au adus de către toţi creştinii, din toate veacurile, cinstire prea aleasă pentru darurile ei mari de care s-a învrednicit, de a fi Născătoare de Dumnezeu, de a fi şi a rămâne Pururea Fecioară, de a fi rugătoare şi mijlocitoare creştinilor în faţa Tronului dumnezeiesc.
Pentru aceasta este lăudată de toţi cu rugăciuni, numind-o „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Ea este chemată în ajutor ca una care se milostiveşte spre întreg neamul creştinesc. „Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim noi cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine de nevoi”.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune cu privire la aceasta: „Nimeni nu este în viaţa aceasta ca Fecioara Maria. Cercetează omule cu cugetul toată zidirea şi vezi dacă este ceva asemenea sau mai mult decât sfinţenia Fecioarei de Dumnezeu Născătoare. Străbate pământul, priveşte marea împrejur, cutreieră văzduhul, pătrunde cu mintea cerurile. Aminteşte-ţi toate puterile nevăzute şi vezi dacă există o altă minune la fel cu aceasta în toată firea” (Cuvânt despre Fecioara Maria).
Să alergăm totdeauna la maica Domnului, cu credinţă tare şi rugăciuni fierbinţi spre a-i cere ajutorul şi ocrotirea, ca una ce este tuturor creştinilor „acoperământ tare şi păzitoare, liman şi zid, scară şi turn” al mântuirii noastre şi să zicem: „Bucură-te cea plină de dar, Domnul este cu tine”și cu Vasile Militaru să spunem și noi poezia-Rugăciune pentru mântuirea sufletului:
”Preacurată Maică, Pururea Fecioară,
Sufletul din mine nu-l lăsa să piară,
Ci revarsă, Sfântă, peste el, de sus,
Mila Ta cea mare, mila lui Iisus!
Îngeri împrejuru-mi fă-i să se adune,
Să-mi arate calea către cele bune,
Să-mi îndrepte paşii spre cărarea milei,
La-nceputul nopţii, la-nceputul zilei!
Să alunge toate duhurile rele,
Ce pândesc în drumul vieţuirii mele,
Bietului meu suflet să-i dea viaţă nouă,
Să răsfrângă cerul ca un bob de rouă!
Frânt de umilinţă, cu adânci suspine,
Sufletul la Tine vine să se-nchine:
Mila Ta din ceruri peste el coboară,
Maică Preacurată, pururea Fecioară!”
Amin.
Mulţi şi binecuvantaţi ani sărbătoriţilor și să nu uităm ca sus să avem inimile!
Pr. Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: ”Ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu”(Luca 18,27)- Naşterea Maicii Domnului
- Pr. Vasile Beni, la Sfânta Maria Mică: Nu avem în cer și pe pământ un ajutor mai mare decât rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
- Pr. Vasile Beni: Nașterea Maicii Domnului, ceea este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu
- Pr. Vasile Beni: O aniversare cu totul deosebită- Naşterea Maicii Domnului
- ,,Rugăciune’’ către Maica Domnului’’
Comentarii
Motto:
„Chiar de simti ca pierzi si cea din urma sansa
Si povara clipei pare mult prea grea,
Poarta-ti crucea cu credinta pan’ la capat,
Si credinta-n rostul tau te va salva…
Chiar de viata mult prea mult sa induri iti cere,
Si sperantele ucise-n tine pier,
Aminteste-ti de suprema mangaiere,
Si intoarce-ti iar privirea catre cer!”…
(Gabriel Cotabita- Ave Maria)
In loc de comentariu, mai bine melodia "Holy Mother" (Maică Sfântă) în interpretarea lui Luciano Pavarotti si Eric Clapton împreună cu corul East London Gospel într-un concert din anul 1999:
(Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=NQAfVnX2QoU)
Adaugă comentariu nou