Margareta Moldovan-album cu amintiri ,,pentru viitor”

Cu puțin în urmă, profesoara Margareta Moldovan, cunoscută pentru pasiunea domniei sale de a fixa peisaje din Bistrița și împrejurimi în fotografii artistice a publicat cel de al patruzeci și treilea album de fotografii, nostalgic intitulat Ușa deschisă amintirii. Laitmotivul lucrării ce, se întinde cu puțin sub cincizeci de pagini, nu mai este de astă dată peisajul singuratic, ci încălzit de căldura prezenței umane, în dialog, compunând relația, de la suflet la suflet, de la inimă la inimă, pe care obișnuit o numim prietenie.

Autoarea își fotografiază prietenele în cadre cu florile care par avea un dialog ca și oamenii apropiați, pe care dacă nu îl înțelegem, ci, doar îl bănui. Intenționat sau nu, alături de perisabilitatea florilor care pierd petalele la o ploaie sau la câteva zile, ni se sugerează treinția prieteniei dar în subtext și faptul că suntem supuși ai timpului care ne marchează pe toți ireversibil.

Parte a imaginilor sunt decorate cu flori de trandafir, de diverse culori și nuanțe, asociind numele oamenilor scrise scurt: Gabi, Neli, Nati, Victoria, Florica, Fercana, Ioana, familia Plesch, familia Florin Vlad: scriitorii Menuț Maximian, Gheorghe Mizgan, Atila Racz, Camelia Dincă, managerul Casei de Cultură ,,George Coșbuc” dr. Gavril Țărmure, dr. Aurel Scridon și soția, lect. univ. dr. Virgil Rus și mulți alții. În câteva fotografii, din fiecare anotimp, o putem vedea pe autoare, domnia sa însăși devenind personaj al narațiunii subînțelese a albumului. Expresia autoarei înmănunchează stări de expansiune sufletească și de tristețe în misterios ton cu anotimpul. Prin trecerea timpului, toate se așează în amintiri. Ne amintim că Ibrăileanu scria: ,,Amintirile – o muzică ce vine, de undeva, de dincolo de orizont.”

Mai mult decât o simplă colecție de fotografii, albumul este o culegere de stări sufletești ale autoarei din care se poate bănui afecțiunea pentru cei pe care îi iubește și deschiderea spre umanitate. Pe lângă aceste bănuite însușiri ale lucrării, cândva se va regăsi și cea de document, despre câțiva oameni ai Bistriței în prima jumătate a acestui început de secol și de mileniu.

Lucrarea aduce mărturie despre pasiunea constantă, expresia unui suflet iubitor de frumos și de bine, fie că privim spre muzică, literatură, pictură, drumeție etc.

Victor Știr 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5