Profesoara Margareta Moldovan, campioana bistrițeană a fotografiei de peisaj

Victor Știr

Profesoara Margareta Moldovan a publicat în anul 2020 cel de al 45-lea album de fotografii, realizate în Bistrița și împrejurimi. Așa cum, de obicei, se întâmplă cu cartea de artă, drumul până la cititor este lung, ținându-se seama de dificultățile difuzării, cărora li se adaugă frânele pentru toate puse de pandemie. Să mai adăugăm că tirajul a fost unul confidențial, susținut de autoare.

Albumul este intitulat Fotohaiku și a apărut în condiții grafice foarte bune la editura Născut liber din Bistrița, conținând o măiastră însoțire a unor peisaje florale cu haiku-ri (poezie tradițională japoneză cu formă fixă cuprinzând doar trei versuri, însă dense, sintetizatoare ale sentimentului timp-spațiu). Versurile aparțin lui Matsuo-Basho, Victoriei Fătu-Nalațiu, Mariei Pop Ujică, Paulei Romanescu și sunt  veritabile perle lirice.

Raftul de albume ale profesoarei Moldovan sunt opera dânsei de o viață. Deși absolventă de filologie, nu a ales să devină scriitoare, ci să fixeze pe hârtie peisajele dragi pe care le-a căutat de-a lungul deceniilor nu numai în Bistrița-o bună parte dintre fotografiile realizate sunt peisaje urbane-, dar și în împrejurimile municipiului, mai apropiate sau chiar în comunele limtrofe. Mijloacele tehnice folosite sunt reduse la un aparat de fotografiat, deloc sofisticat, artista mizând pe inspirația în descoperirea momentului de grație al luminii și a unghiului miraculos care găsește ineditul peisajului. Același aparat care a înregistrat mii de fotografii la marile concerte de la Sinagogă sau la numeroasele ediții ale Festivalului Internațional de Folclor Nunta Zamfirei, profesoara Moldovan fiind cunoscută ca o împătimită melomană. 

Prin puterile proprii, profesoara Margareta Moldovan a reușit o amplă mărturie subiectivă despre Bistrița vieților noastre, apărând pentru cei puțini, cunoscători, ca o campioană a fotografiei artistice în care personajul este chiar municipiul nostru într-un caleidoscop de ipostaze. Publicarea în album semnifică ducerea până la capăt a destinului unei fotografii, care uitată pe un suport electronic riscă să se piardă.

La un an de la aparția albumului, îi urăm, la mai multe și la fel de frumoase!


 

Comentarii

09/11/21 23:59
prof. Vasile ...

Am avut bucuria de a-i fi elev în ultimul an de liceu. O doamnă de o mare delicatețe sufletească, iar ucuria de a desena și picta, de a vedea frumosul din lume și din viață i le datorez în mare măsură. felicitări pentru toată străduința domniei voastre de a ne face și pe noi apolinici.

12/11/21 12:33
Rodica Fercana

Te felicităm, Grete! Prietena și colega noastră a „corăbierilor” este o fire sensibilă care cu un simț estetic aparte ne-a încântat cu fotografii în albume despre frumusețile Bistriței, dar și cele cu „corăbierii” Cenaclului de la fostul Liceu Ind. Nr.1, actualmente, Colegiul Tehnic Gr. Moisil Bistrița.

02/10/24 14:45
Valeria

Felicitari distinsei doamne profesor Margareta Moldovan, am avut privilegiul de ai fi elev, un adevarat pedagog si o doamna deosebita prin tot ce a reusit sa faca pentru comunitatea bistriteana.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5