ZETZAR. Lumina și umbrele tiparului, la Galeria Palatului Culturii
Mar, 10/15/2024 - 12:51
Vă invităm la un eveniment cultural extraordinar, expoziţia:
ZETZAR. Lumina și umbrele tiparului
Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 18 octombrie 2024, de la ora 17, la Galeria Palatului Culturii
Vor fi prezenți: echipa de proiect și curatorii expoziției - Simona Gabriela Noapteș (Biblioteca Națională a României), Sebastian Vlad Popa și Iuliana Dumitru (Infinitezimal), Tudor Haschke Marinescu (artist plastic), prof. univ. dr. Ileana Alexandra Orlich, consulul onorific general al României în Arizona (Arizona State University, Central European Collaborative) și Gavril Țărmure, manager al Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 octombrie - 15 noiembrie; de luni până duminică, program 10-18.
ZEȚÁR, zețari, s. m. Muncitor tipograf care culege manual literele în culegar după manuscris; culegător. – Din germ. Setzer. (DEX)
Proiectul inițiat de Biblioteca Națională a României extinde însă această definiție, ZETZAR devenind mai mult decât denumirea unei meserii uitate și transformându-se într-un simbol pentru ceea ce înseamnă arta tipografică a secolelor trecute. Este vorba despre un proiect inedit care pune laolaltă istoria tiparului, ilustrată într-o selecție de documente și publicații care fac parte din colecții inaccesibile publicului, și creativitatea pe care hârtia o poate încorpora, în toate formele sale.
Proiect multidisciplinar care aduce împreună specialiști în arta grafică, arta plastică, editori, bibliotecari, cercetători, ZETZAR își propune să pună în atenția publicului minunata lume a tiparului. Sub semnul „zețarului” se vor culege meserii dispărute și uitate, arta designului grafic și cartea ca obiect și vor fi folosite ca materie de lucru. Expoziția găzduită de Galeria Palatului Culturii din Bistrița, în perioada 18 octombrie -15 noiembrie reia într-o formulă restrânsă expoziția ZETZAR de la Biblioteca Națională a României, desfășurată în perioada 11 septembrie - 15 octombrie.
Scopul proiectului cultural este acela de a pune în valoare și de a tezauriza atât procesul de producție al unei cărți, tehnologiile care stau la baza sa, cât și domeniile de activitate care se dezvoltă conex, cum ar fi designul grafic sau producția editorială, prin expuneri inedite de obiecte tehnologice și instalații creative care să prezinte complexitatea și potențialul unui domeniu de activitate de nișă, dar care constituie baza întregii culturi scrise actuale. Bistrița, oraș vechi al Transilvaniei, se bucură de asemenea de o tradiție a tiparului, cea mai veche tipografie fiind amintită ca datând din 1745 și aparținând lui Emerich Gall. Acestei tradiții a culturii scrise se adaugă, desigur, inițiativele contemporane care fac din orașul Bistrița unul dintre centrele patrimoniale importante ale literaturii și artei actuale în România.
Misiunea Bibliotecii este aceea de a conserva, cerceta şi de a pune în valoare, sub multiple forme, patrimoniul documentar naţional – iar itinerarea expoziției ZETZAR este unul dintre evenimentele care deschid patrimoniul Bibliotecii Naționale către alte orașe decât capitala. Pornind de la această misiune și cunoscând importanța patrimoniului cultural scris pentru domeniul cunoașterii, împreună cu partenerii noștri principali, Centrul Municipal pentru Cultură „George Coșbuc” Bistrița, revista Infinitezimal și Asociația Local Design Circle, propunem valorificarea patrimoniului scris al Bibliotecii prin expunerea obiectelor de design grafic din colecțiile sale și a unor instalații de artă plastică semnate de artistul Tudor Haschke Marinescu.
Pentru mai multe detalii, vizitați paginile de Facebook și Instagram ale proiectului.
***
Project Curator: Simona Gabriela Noapteș (Biblioteca Națională a României)
Collections Curators: Artemisa Pascu și Andrei Grosu (Local Design Circle), Claudia Lungu (Biblioteca Națională a României)
Visual Artist: Tudor Haschke Marinescu
Art Exhibition Curators: Sebastian Vlad Popa și Iuliana Dumitru (Infinitezimal)
***
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Citiţi şi:
- La Clubul Cultural CoșBook, vernisajul și premierea concursului de afișe ”ARTfish”, ediţia a II-a
- Biblioteca Județeană: Dezbaterea: ”ArtFish – Înoată prin cărți / Ce e nou? Ce mai citim?”
- Tolan, o nouă viziune
- Editura „Charmides” va fi condusă de scriitorul Marin Mălaicu Hondrari
- Oniţa Mureşan, pe simezele din Bucureşti
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Am reușit să intru în posesia romanului ”Sorocul impus" al scriitorului englez Anthony Trollope,...
Comentarii
Colegii de la TCM -
Vin, 08:31
La multi ani !
Vizitator -
Joi, 14:35
Motto:
“Lumea este scandalizată de îmbogățirea așa de repede a câtorva din cei ce au mai multă...
prof. V -
Joi, 12:00
In vreme ce drogurile și violența școlară făceau ravagii în lume, hulitul comunism a reușit să le...
Saly -
Joi, 11:54
Dacă Constituția spune clar că hotărârile Curte Constituționale sunt „definitive și obligatorii”,...
Saly -
Joi, 11:42
Pentru ce, dle. Prof. democrațiile sunt cuibul de clocire a dictaturilor? Fiindcă nu există forță...
Aniversări
În zi aniversară, adresăm calde urări de bine preacucernicului părinte IOAN DACIAN ANTAL, preot paroh la Biserica „Sfânta Treime” Nuşeni.
În zi aniversară, îi dorim multă sănătate, bucurii şi putere de muncă, domnului CRISTIAN NICULAE, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare...
Cu ocazia zilei de naştere, adresăm calde urări de bine și multă sănătate, bucurii şi împliniri, doamnei profesor DOINA MARILENA BOGDAN, director...
In Memoriam
Se împlinesc, astăzi, 87 de ani de la venirea pe lume a celei care a fost Irina Lupşan soţie, mamă, bunică, străbunică, colegă de muncă, prietenă...
Adaugă comentariu nou