„Brânza frământată de Teaca” pe drumul spre recunoașterea europeană în prag de sărbători
Un produs românesc, „Brânză frământată de Teaca”, urmează să primească recunoașterea oficială de Indicație Geografică Protejată (IGP) din partea Comisiei Europene. Această decizie marchează un moment important pentru patrimoniul gastronomic al județului nostru și al României, aducând în prim-plan un produs unic, cu o istorie îndelungată și un gust inconfundabil.
Recunoașterea IGP atestă legătura puternică dintre produs și zona geografică în care este obținut – comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud. Preparată conform unor metode transmise din generație în generație, „Brânza frământată de Teaca” se remarcă prin textura sa specifică și caracteristicile senzoriale care o diferențiază de alte tipuri de brânzeturi.
„Pe vremea copilăriei mele, vara mergeam la coasă alături de tatăl meu, iar mama avea grijă să ne pregătească în straiță o pătrare de slănină și o mână de brânză frământată cu sare. Iarna, după ce treceau sărbătorile și începea să se termine carnea și cârnațul din pod, mama făcea jandră și pături cu brânză frământată. Gustul autentic al acestei brânze mă poartă mereu înapoi în acele vremuri frumoase, iar din dorința de a proteja acest simbol al tradiției, am considerat esențial să obținem statutul de Indicație Geografică Protejată. Această protecție europeană asigură consumatorii că produsul este autentic și specific ariei geografice delimitate. Este o mândrie și o recunoaștere a muncii pentru noi, ca producători și sperăm ca această certificare să contribuie la promovarea produselor alimentare românești la nivel european”, a declarat Simion Drecșan, președintele Asociației brânzarilor din Bistrița- Năsăud.
România continuă să se afirme pe scena europeană cu produse de înaltă calitate, iar „Brânza frământată de Teaca” este cel mai recent exemplu al acestei reușite.
Ce înseamnă Indicația Geografică Protejată?
IGP este un sistem european de certificare care protejează denumirea unui produs a cărui calitate, reputație sau alte caracteristici sunt legate de o anumită regiune geografică. Aceasta oferă protecție juridică împotriva utilizării abuzive sau imitării denumirii și contribuie la păstrarea tradițiilor locale.
În curând, „Brânza frământată de Teaca” va fi înscrisă alături de alte produse românești recunoscute, precum Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Pita de Pecica.
Citiţi şi:
- ASOCIAȚIA BRÂNZARILOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD anunță demararea procedurii de obținere a certificării ca schemă de calitate europeană Indicație Geografică Protejată (IGP) a produsului BRÂNZĂ FRĂMÂNTATĂ DE TEACA!
- Brânza frământată de Teaca a ajuns la Berlin
- Brânza frământată de Teaca, produsă de Lacto Sinelli, la Săptămâna Verde de la Berlin. Ing. Ioan Păun (director executiv Direcția Agricolă Bistrița- Năsăud): Susținem producătorii din județul nostru!
- La început de vară, dorim să vă împărtășim povestea brânzei frământate de Teaca
- Brânză... de la Teaca
Adaugă comentariu nou