Prof. Augustin Rus: Alături de oameni deosebiți

Nicusor Dan

Chiar dacă fizic nu poți sta alături de oameni deosebiți, decât foarte rar, totuși, le poți urmări activitatea, mai ales la momente deosebite. Un asemenea moment a avut loc în  AULA  ACADEMIEI  ROMÂNE, miercuri, nouă octombrie 2024, când Academicianul  MARIUS  PORUMB  și-a prezentat discursul de recepție cu titlul  ARTĂ  ȘI  ISTORIE – patrimoniu cultural artistic și istoria românilor, iar Academicianul  IOAN  AUREL  POP, Președintele Academiei Române i-a dat răspunsul.

   Istoricul de artă  MARIUS  PORUMB, născut în Basarabia, a trăit și activat la început în Maramureș, apoi la Cluj-Napoca, unde sub îndrumarea și cu sprijinul Academicianului VIRGIL VĂTĂȘIANU a desfășurat o amplă activitate de cercetare a patrimoniului artistic și cultural românesc din Transilvania, un extrem de prețios tezaur pentru cultura noastră națională, pentru îmbogățirea și completarea datelor istorice din diferite epoci. Rezultatele cercetărilor sale sunt expuse foarte concis în discursul său, concluzionându-se faptul că între artă, sub multiplele ei aspecte și istorie există o strânsă legătură, o complementaritate.  „Arta transmite imagini autentice și detalii ale unei lumi trecute, a unor pagini de istorie glorioasă sau cotidiană, ea poate să ne indice vremurile de opulență sau să ne prezinte evenimente istorice, obiceiuri și ocupații ale oamenilor”.

   În răspunsul la Discursul de recepție, Academicianul  IOAN  AUREL  POP, Președintele Academiei Române, a întărit afirmația distinsului său coleg, aceea că între istorie și artă există o legătură indisolubilă, poate mai puțin explicată în lucrări de specialitate. De aceea se impune studierea artei în diferitele ei aspecte, în facultățile de istorie, pentru a fi înțeleasă într-un context mai larg, național și universal.

   Dezbaterile privind situația studierii istoriei în liceu, inițiată de Ministerul Educației și Învățământului, s-au purtat și la nivelul Academiei Române, ajungându-se la concluzia  că nu ar fi potrivită scoaterea din programele de studiu din anii terminali de liceu a istoriei, dar că ar trebui elaborate alte manuale, acțiune în care să fie implicată și Academia Română.

   Poate se va ține seama de faptul că   ...   „Fără de istorie am fi ca orbi, surzi, muți față de câte pe acest pământ s-au săvârșit !”

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5