Părintele Vasile Beni: Sfântul Ioan Botezătorul, prin cuvântul și viața sa, a transmis omenirii câteva sfaturi esențiale și veșnic actuale

            Dragii și bunii noștri credincioși!

În fiecare an la data de 24 iunie prăznuim cu bucurie o sărbătoare sfântă și rară: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. Este singurul sfânt, în afară de Maica Domnului, căruia îi cinstim nu doar adormirea, ci și nașterea, căci viața lui întreagă a fost rânduită de Dumnezeu ca o pregătire pentru venirea Mântuitorului.

      Sfântul Ioan nu a fost doar un om sfânt. El a fost o minune încă din pântecele mamei sale. Născut din părinți bătrâni, Zaharia și Elisabeta, care nu mai aveau nădejde omenească, el vine pe lume ca un semn că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. De câte ori nu ne-am simțit și noi ca Zaharia și Elisabeta? Lipsiți de speranță, îngenuncheați de așteptări zadarnice, poate plângând în taină nopțile? Dar vedeți, Dumnezeu nu uită lacrimile! El ascultă rugăciunile spuse în șoaptă și răspunde în ceasul pe care El îl știe cel mai potrivit.

       Sfântul Ioan Botezătorul, prin cuvântul și viața sa, a transmis omenirii câteva sfaturi esențiale și veșnic actuale. Ele nu sunt doar simple îndemnuri morale, ci chemări la o viață curată, sinceră și orientată spre Dumnezeu. Le regăsim în Sfânta Scriptură, mai ales în Evanghelia după Luca (cap. 3), unde el vorbește mulțimilor care veneau să se boteze de la el.

1. Pocăiți-vă! Aceasta este inima propovăduirii sale. Pocăința înseamnă nu doar regret pentru păcat, ci o întoarcere a inimii către Dumnezeu, o schimbare a vieții. Fără pocăință sinceră, nu poate exista adevărată întâlnire cu Hristos.

2. Faceți roade vrednice de pocăință! Sfântul Ioan atrage atenția că pocăința nu este doar vorbă, ci trebuie să se vadă în fapte: blândețe, iertare, milostenie, smerenie, curăție trupească și sufletească. Credința nu este o moștenire, ci o lucrare vie.

3. Împărtășiți ce aveți cu cei care n-au. Un îndemn profund la milostenie și compasiune. Credința adevărată se manifestă prin dragoste față de aproapele și prin împărțirea binelui primit de la Dumnezeu.

4. Nu fiți nedrepți — fie că sunteți bogați sau puternici.    Către vameși: „Nu faceți nimic mai mult peste ceea ce v-a fost rânduit” (Luca 3:13).   

Către soldați: „Să nu asupriți pe nimeni, să nu învinuiți pe nedrept și să vă mulțumiți cu solda voastră” (Luca 3:14).

     5. Să nu tolerați păcatul, dar să spuneți adevărul cu dragoste. Sfântul Ioan l-a mustrat chiar și pe regele Irod pentru păcatul său: „Nu ți se cuvine să ții pe soția fratelui tău”. Pentru aceasta a fost întemnițat și, în cele din urmă, a fost ucis. Ioan ne învață că adevărul trebuie spus, chiar dacă doare. Dar el l-a spus nu cu ură, ci cu dorința sinceră de mântuire a celuilalt.

    Sfaturile Sfântului Ioan Botezătorul sunt scurte, dar pline de putere și actualitate. Ele ne învață: să fim sinceri cu Dumnezeu; să ne pocăim cu fapte, nu doar cu vorbe; să iubim și să fim drepți; să ne smerim și să-L lăsăm pe Hristos să crească în viața noastră.

Tuturor sărbătoriților vă dorim ani mulți și binecuvântați și să nu uităm ca sus să avem inimile!

Pr. Vasile Beni

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5