„Nu mor caii când vor câinii, Nici câinii când vor stăpânii!”

La bilanţul ISU BN, nicio vorbă despre SMURD

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud şi-a prezentat ieri bilanţul activităţii pentru anul trecut, în cadrul unei şedinţe de la Instituţia Prefectului. Pe fondul scandalului creat de la Palatul Cotroceni via Palatul Victoria şi care încearcă decredibilizarea lui Raed Arafat a sistemului pus la punct de el, la această dare de seamă nu a fost spusă nicio vorbuliţă despre activitatea SMURD Bistriţa-Năsăud. Ca şi cum oamenii ăştia nu ar exista şi nu ar salva vieţi.

Recunosc, nu ştiu dacă le-a spus cineva să fie precauţi sau au făcut acest lucru din proprie iniţiativă. Cert este că SMURD a fost ignorat total în prezentarea făcută de şeful ISU BN, lt. col. dr. ing. Constantin Florea. Pe cine deranjează SMURD în Bistriţa-Năsăud?

Totuşi, în mapele de presă au fost scăpate câteva date pe care le coroborăm cu alte informaţii transmise acum o lună când aniversam cu înflăcărare doi ani de activitate ai SMURD. Atunci instituţia ura „LA MULŢI ANI, S.M.U.R.D. Bistriţa - Năsăud!”, iar acum tace.

Noi nu tăcem şi spunem ce a făcut SMURD. În 2011, pe timpul intervenţiilor echipajelor SMURD, în urma manevrelor, au fost resuscitaţi 33 pacienţi în stop cardio-respirator.

„În urma analizei statistice a datelor privitoare la timpii totali de intervenţie în cazul pacienţilor traumatizaţi (care reprezintă aproximativ 25% din totalul intervenţiilor) este de remarcat, în primul rând, că la aproximativ 95% din intervenţii, pacienţii au beneficiat de management care să respecte principiul „orei de aur”. Timpul total de intervenţie s-a încadrat în intervalul de 30-50 minute, interval în interiorul căruia s-a lucrat eficient pe pacient, atât tehnic cât şi medical şi au fost furnizate echipelor de traumă intraspitalicească în timp optim pacienţi corect pregătiţi pentru rezolvarea definitivă a leziunilor”, se arată în raportul de activitate al ISU BN.

Numai în ultimul an, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a intervenit la 4.169 cazuri, (în medie, la 11 pe zi), acordând prim ajutor calificat, asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare la aproape 4000 persoane. Intervenţiile la care este solicitat SMURD includ toate urgenţele ce pun în pericol imediat viaţa unei sau a mai multor persoane, precum accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu multiple victime.

Fiecare intervenţie a reprezentat o viaţă omenească pentru salvarea căreia echipajele s-au luptat.

De altfel, din totalul de 4.903 situaţii de urgenţă din zona de competenţă a ISU BN, peste 4.100 au reprezentat ajutor medical de urgenţă!

În acest moment, S.M.U.R.D. Bistriţa–Năsăud dispune, din punct de vedere operaţional, de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă şi trei echipaje de Prim Ajutor, distribuite pe teritoriul judeţului în Bistriţa, Năsăud şi Sângeorz–Băi.

Comentarii

02/02/12 11:06
sde

nesimtit rauuuuu comandantul asta rau rau politician de kkt

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5