La final de an: premiile Proliteratura
“Jurizarea, bate-o vina, a fost făcută exclusiv de o parte a echipei Proliteratura, nu au existat voturi publice sau sondaje printre scriitori. Scriu aceste lucrări pentru că deşi ne-am chinuit să fim obiectivi, nu ştiu cât ne-a reuşit. Aşa că vă rugăm să ne iertaţi subiectivismul.”
Categoria Roman
Cea mai mişto carte a anului: Sânge satanic – ediţia a II-a, Cristina Nemerovschi. O carte unică în literatură contemporană care prezintă povestea unei adolescente antisociale. O carte în care autorul reuşeşte să se rupă de limbajul clişeistic. Cristina are 31 de ani, iar Sânge satanic a fost romanul de debut.
Cel mai aşteptat debut individual: În braţe străine – Andra Pavel. Ada, aşa cum este cunoscută Andra, a debutat alături de Oana Stoica Mujea, publicând romanul “Sărutul Morţii“. În vârstă de 17 ani, Ada Pavel şi-a lansat la Gaudeamus romanul În braţe străine, câştigător al marelui premiu acordat de Romanian Crime Scene Writers.
Cel mai interesant roman al anului: …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul – Oliviu Craznic. Un roman inedit în care autorul abordează genul horror, având la bază legendele medievale.
Cea mai bună traducere a unui roman: Ana Veronica Mircea pentru traducerea romanului Eu sunt numărul patru (I am number 4), scris de Pittacus Lore şi publicat la editura Nemira.
Cel mai bun roman de memorii: Premiul merge la editura Meteor press pentru publicarea romanului “Executaţi prin înfometare”, scris de Miron Dolot.
Poezie
Cel mai bun debut: Crista Bilciu, pentru volumul de poezie “Poema Desnuda”. Crista spune despre ea: “Exist. Scriu de când mă ştiu. Sunt bolnavă fără teatru. Pictez nişte nuduri absolut scandaloase. Îmi place tot ceea ce implică imaginaţie şi creativitate. Mă plictisesc toate celelalte.. .”
Cel mai bun volum de poezie: „Gothic” de Ştefan Bolea, Editura Herg Benet.
Cel mai bun volum colectiv de poezie: „MARFĂ reîncărcată” de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa, Bogdan O. Popescu, Editura Brumar.
Critică şi Istorie literară
Premiul “Înk tănâr, înk cititor” – „Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminină interbelică” de Bianca Burţa-Cernat, Editura Cartea Românească.
On-line
Cel mai bun blog de recenzii şi ştiri culturale: Bookiseala.ro, editat de Marius Ghilezan.
Cel mai bun blog de poezii şi proză scurtă: Poezie. Proză. Gânduri - Cristian Lisandru şi Marius Ghilezan – Ţigara unui viitor de paie.
Cel mai bun blog de poveşti pentru copii: Stropi de suflet – Aurora Georgescu.
Cea mai bună librărie on-line: Elefant.ro.
Cea mai activă comunitate on-line culturală: Cititordeproza.ning.com
Cel mai interesant demers umanitar al vreunui scriitor: “Poezie pentru Mâncare”- Adela Onete (Un premiu controversat, pentru că există voci – inclusiv în cadrul Proliteratura – care susţin că totul a fost o strategie de marketing. Însă, am preferat să vedem partea bună a campaniei).
Premiul Tinerii scriitori: Marius Ştefan Aldea, pentru poeziile sale inedite, ce parcă ne aduce aminte un pic de Nichita Stănescu.
Editura anului 2011: Editura Tritonic, condusă de Bogdan Hrib. Motivele: promovarea autorilor în ţară şi în străinătate, dar şi pentru publicarea tinerelor talente sau debutanţilor.
Premiul special “Proliteratura”: Acuvio. Pentru ajutorul acordat şi pentru că este unul dintre puţinii bloggeri care ştiu că o poză te poate face să râzi mult mai repede decât 1000 de cuvinte.
Acestea fiind scrise, vă urăm un 2012 fericit şi mai bun ca 2011.
PS: Premiile sunt simbolice, înseamnă recunoaşterea talentului sau lucrurilor înfăptuite de către câştigători.
Citiţi şi:
- Premiile Concursului Rețeaua Literară au fost acordate într-o Gală de excepţie la Palatul Culturii
- Bistriţenii, pe podium la Premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România
- Cum poate fi cumpărat Marius Ghilezan
- Bistriţeni nominalizaţi la Premiile pentru anul editorial 2015 ale Editurii Napoca Nova
- Astăzi va fi deschis Festivalul Internațional de Poezie și Muzică "Poezia e la Bistrița"! Programul complet!
Adaugă comentariu nou