Una anunţă Consiliul Judeţean, altceva face ministerul condus de Elena Udrea

*vestea bună: 18 creşe şi grădiniţe se vor edifica în Bistriţa-Năsăud

Ultima şedinţă a Colegiului Prefectural a fost un prilej numai bun de elogiere a celor mai măreţe realizări din Bistriţa-Năsăud, din mai toate domeniile. Normal, nu putea lipsi nici Consiliul Judeţean care, prin vocea managerului Vasile Negruşeri, a prezentat cel mai de seamă proiect al Guvernului, şi anume Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Totul, la superlativ…Drumuri asfaltate, alimentări cu apă, canalizare, creşe şi grădiniţe, de toate face ne face Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Bine, cu „banii pe caiet”, adică se vor plăti lucrările în următorul cincinal.

Oricum, lista de investiţii incluse în proiectul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru populaţia rurală” – grădiniţe, creşe, after shool şi reabilitări de şcoli în mediul rural - anunţată de Negruşeri şi „elaborată” de cei de la Direcţia Programe, Integrare Europeană şi Lucări Publice în 30 mai 2011 nu are mai nimic în comun cu ce a făcut public Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Concluzia, fiecare cu lista lui, influenţa lui, oamenii lui ş.a.m.d

Din ce a anunţat CJ Bistriţa-Năsăud, au mai rămas pe lista doamnei Udrea doar cinci localităţi - Bistriţa-Bârgăului, Sânmihaiu de Câmpie, Feldru şi Budacu de Jos, Nimigea (care doreau centre after school, nu grădiniţe).

Oricum, în licitaţia pentru proiectarea şi execuţia prin PNDI de creşe şi grădiniţe figurează alte 10 localităţi, şi anume Bistriţa, Beclean (2), Ilva Mică, Măgura Ilvei, Nuşeni, Maieru, Prundu Bârgăului, Dumitra, Teaca şi Tiha Bârgăului (3). Au rămas pe dinafară …Şieuţ, Salva, Josenii Bârgăului, Mărişelu, Galaţii Bistriţei, Lechinţa, care solicitaseră expres construirea unor grădiniţe.

Procedera de achiziţii publice a fost demarată „la pachet”, împreună cu investiţiile din Maramureş. Valoarea estimată pentru Bistriţa-Năsăud este de 19.123.635 lei, fără TVA, incluzând costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare.

Obiectivele de investiţii au fost stabilite în funcţie de propunerile înaintate de autorităţile publice locale şi în urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, în baza criteriilor de prioritizare prevăzute de legislaţia în vigoare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe/grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii şi sunt puse la dispoziţie de MDRT.

Autorităţile publice locale beneficiare ale investiţiilor sunt cele care identifică terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare.

La numărătoarea politică, iese cam aşa: opt investiţii la grupa portocalie, cinci la grupa roşie şi două la grupa galbenă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5